‘Ik zie nooit problemen, ik zie alleen maar kansen’

Hij kijkt vol interesse naar het nieuwe jaar, 2023. Eigenlijk weet hij al wel dat zijn mensen dan weer veel te doen krijgen, maar een gezond stukje bezorgdheid is hem, als betrokken ondernemer, niet vreemd. Manfred Jacobs van Jacobs Elektro Groep is van nature positief gestemd en dat straalt hij zakelijk ook uit. “Wij hebben het druk, maar beheersbaar druk. Het gaat hier om de kwaliteit, niet de kwantiteit.”

Manfred Jacobs is zo’n ondernemer, die bij uitstek in staat is om kritisch naar zichzelf te kijken. Wanneer hij dat doet, is zijn conclusie duidelijk: “Ik moet prikkels hebben. Ik word onrustig als ik nu al weet dat ik de komende vijf jaar lang elke dag hetzelfde moet gaan doen.” Dat doet hij dus ook niet. Los van het aansturen van zijn alsmaar groeiende bedrijf is hij gemiddeld anderhalve dag in de week in Helmond. Daar nam Jacobs Elektro Groep eerder dit jaar een meerderheidsbelang in branchegenoot Elektro Vogels. “Een bedrijf waar nog zoveel méér inzit”, weet Manfred. “We hebben daar al de nodige processen veranderd en verbeterd, het bedrijf nóg beter gemaakt.” Hij ziet dat door de stap naar Helmond veel nieuwe deuren open zijn gegaan, óók voor Jacobs Elektro Groep. 

Zichtbaarheid
Als ondernemer met veel energie houdt Jacobs logischerwijs niet van stilzitten. Hij werkt continu aan de zichtbaarheid van zijn bedrijf en wordt daarbij vooral gedreven door een sterke maatschappelijke betrokkenheid. “Zo zijn we mouwsponsor van NAC geworden”, meldt hij met gepaste trots. “Dat doe je écht uit clubliefde.” Ook de Singelloop kan op de ondersteuning rekenen. “Daar doen onze mensen ook aan mee”, ziet hij met genoegen. Zelf staat hij daar dan ook sportief zijn mannetje. “Ik heb altijd van mijn vader geleerd: gedrag doet volgen”, stelt hij nuchter. En dus neemt hij graag het voortouw. Daarbij gaat hij veelal uit van een glas dat halfvol is: “Ik zie nooit problemen, ik zie alleen maar kansen.” Die tekst kan zó op een tegeltje.

Nieuwsgierig
Op de drempel van 2023 kijkt hij nieuwsgierig vooruit, naar wat dat jaar gaat brengen. “Ik ben bijvoorbeeld wel benieuwd wat er in bouwend Nederland allemaal gaat gebeuren. Dat heeft immers ook zijn uitwerking op de bouw. Wij werken nu eenmaal in een markt waar veel te doen is. Zo zal er nog heel wat op ons af komen met het vanaf 1 januari 2023 verplichte energielabel C. Dat is nog lang niet overal doorgevoerd. In verbouw en nieuwbouw staat men er wel voor open, maar er zijn ook bedrijven die het zwaar hebben met de huidige hoge energielasten. De energiemarkt bepaalt wat er volgend jaar gaat gebeuren. Het MKB gaat wel prima, in de particuliere markt werken wij voornamelijk met vaste partners, dus dat gaat ook wel door. Bij grote distributiecentra spelen de energieprijzen wél een grote rol. Daar zijn de eerste projecten al voor anderhalf jaar de koelkast in gegaan. En door de stijgende rentes zijn investeerders meer terughoudender geworden, waardoor de grotere projecten onder druk komen te liggen.”

Vooruitzien
Regeren is vooruitzien, onderkent Manfred. Jacobs Elektro Groep zal dan ook niet overvallen worden door plotselinge leverproblemen. “Ik wil zeker weten dat wij productie en producten kunnen blijven leveren”, benadrukt hij. “Daarom liggen onze magazijnen vol met allerhande materialen, die tijdig besteld zijn. We hebben bijvoorbeeld een ruime voorraad laadpalen op de plank liggen.” Dat leidt er mede toe dat het bedrijf het druk heeft, maar: beheersbaar druk. Daar kan de directeur prima mee leven. “Wij zeggen ook niet overal ‘ja’ op. We werken wel méér buiten Breda dan ín Breda, maar toch laten we hier niet veel liggen. We hebben Brouwerij Frontaal mogen doen, doen veel projecten op het Rithmeesterpark. Ik doe het liefst álles in Breda. Het is mijn eer te na om niét te proberen een project binnen te halen. Ik zie mijn elektromonteurs het liefst in Breda werken.”

Energieopslag
Door de stijgende energiekosten wordt het steeds interessanter om zelf energie op te gaan wekken: “ Die vraag kunnen wij uiteraard invullen, maar wij gaan verder. Wij zijn momenteel druk doende met een onderzoek naar energieopslag, zowel voor de particuliere als voor de zakelijke markt.” Jacobs Elektro Groep mag zich koesteren in een groot aantal trouwe en langdurige relaties. “Ik ben heel zuinig op mijn klanten”, stelt Manfred. “En dat is gelukkig wederzijds. Elk van onze klanten weet waar wij voor staan, dat we commitment bieden. Dat leidt tot prachtige, landelijke klanten, waarvoor we heel veel doen. We werken ook met vaste teams voor een klant. In die teams heeft iedereen zijn eigen specialisme.” Door die vele loyale klanten maakt Jacobs zich niet zo druk over de zakelijke markt voor komend jaar. “Mijn grootste zorg is mijn personeel”, klinkt het oprecht betrokken.

Al pratende komt Manfred Jacobs tot de conclusie dat hij met een optimistisch gevoel over de drempel naar het nieuwe jaar stapt. Hij weet dat hij zijn trouwe medewerkers ook in 2023 weer volop aan het werk kan houden en kan bovendien terugvallen op een grote flexibele schil. Hij merkt dat steeds meer mensen zich graag laten omscholen, om met hun handen te gaan werken. “Er wordt gekozen voor zekerheid”, ziet hij. “De techniek staat echter niet stil, zeker in ons vakgebied niet. Het wordt alleen maar geavanceerder en méér.” Dat zijn echter juist de uitdagingen die hij met Jacobs Elektro Groep niet uit de weg gaat.

 

Ook interessant

De beste oplossing voor uw bedrijfstelefonie

De wereld van bedrijfstelefonie is de afgelopen jaren flink veranderd. Traditioneel telefoneren heeft plaatsgemaakt voor Voice over IP (VoIP), bellen via internet en systemen...

Duurzaamheid en circulariteit

Jacobs Elektro Groep is een elektrotechnisch installatiespecialist, gevestigd in Breda. Wij ontzorgen onze klanten door met ze mee te denken en passende oplossingen te...

Ook online een sterk netwerk

Hoewel persoonlijke connecties en aanbevelingen nog steeds van onschatbare waarde zijn, spelen online platforms een steeds essentiëler rol in het aantrekken en vinden van...

Rondvaartbedrijf Zilvermeeuw: Duurzaam genieten

WAAROM ZOU VAREN VOOR JE PLEZIER NIET DUURZAAM KUNNEN ZIJN? DIE VRAAG STELDE ADRIAAN SCHULLER VAN RONDVAARTBEDRIJF ZILVERMEEUW ZICHZELF ÉN HIJ BEANTWOORDDE HEM OOK....