10 tips om uw bedrijf cybersafe te maken

Veel ondernemers beseffen niet hoe kwetsbaar ze zijn op het gebied van IT. Zeker bij ondernemers in de financiële dienstverlening is het van belang om alle gegevens veilig en zorgeloos te hebben opgeslagen. Gelukkig zijn er ondernemers die staan voor bescherming en rechtvaardigheid, als een soort Batman voor hun collega-ondernemers. Azem Somer (Asomis IT Security)  helpt graag om up to date en veilig te blijven. Met zijn tips blijft uw bedrijf cybersafe!

Tip 1
Als financieel adviseur zit u boven op een schat aan data, die zeer geliefd zijn bij cybercriminelen. Op steeds inventievere manieren proberen zij toegang tot uw gegevens te verkrijgen. Daarom is IT-beveiliging een proces dat nooit af is. Een quickscan maakt duidelijk hoe goed de beveiliging van uw organisatie is en welke punten aandacht vereisen.

 

Tip 2
Veel ondernemers lopen tegen dezelfde uitdagingen aan. Bij de groei, bijbehorende continuïteit en digitalisering van uw bedrijf komt steeds meer risico kijken. Risico’s waarvan u in eerste instantie denkt dat uw IT partner dit wel op orde heeft. Heel wat ondernemers die dit dachten, zijn toch slachtoffer geworden van een gehackte website, met alle schade van dien. Dat kwam door onderliggende kwetsbaarheden, die cybercriminelen vaak sneller door hebben dan die IT partner. Gelegenheid maakt de dief. Door die gelegenheden te verkleinen zorg je ervoor dat de risico’s op een hack of aanval sterk worden verminderd.

Tip 3
Vertrouwen is uw belangrijkste asset als financieel adviseur. Uw cliënten doen zaken met u omdat zij u kennen als een betrouwbare professional, die zorgvuldig met hun gegevens omgaat. Helaas komt vertrouwen te voet maar gaat het te paard. Eén succesvolle hack en uw klantenportfolio ligt op straat.

Tip 4
Bij veel ondernemers staat een draadloos toetsenbord op kantoor of in de spreekkamer. Als ik dat zie, besef ik dat een cybercrimineel een dergelijke ondernemer gemakkelijk kan hacken, door simpelweg een zendertje onder de tafel te plaatsen, waarmee wachtwoorden kunnen worden onderschept. Vraag uzelf af of het wel nodig is om een dergelijk draadloos toetsenbord te gebruiken, wanneer uw apparaat zich op een vaste plek bevindt. Door juist te kiezen voor een toetsenbord mét draad, vergroot u uw digitale veiligheid aanzienlijk.

Tip 5
Financieel adviseurs zijn er vast en zeker bekend mee: de USB-stick. Sommige klanten zullen hun gegevens liever via een USB-stick aanleveren dan per e-mail. Heel begrijpelijk dat als u een onbekende USB-stick tegen komt, deze in uw laptop steekt om te kijken wat er hier op staat. Helaas is dit een geliefde methode van hackers om uw ICT-systemen te besmetten met malware. Stop dus nooit zomaar een onbekende USB-stick in uw computer maar gebruik hiervoor een oude computer, bijvoorbeeld een oude laptop.

Tip 6
Mogelijk heeft u er nog nooit van gehoord: dumpster diving. Maar als financieel adviseur is uw afval goud waard voor cybercriminelen! Of het gaat op de harddisk van uw oude PC of uw oud papier, vaak bevatten deze nog veel financiële data – van uzelf en uw cliënten. Zo vergroot u onbedoeld de kans dat u en uw klanten slachtoffer worden van een cyberaanval. Doet u een oude computer van de hand? Haal dan altijd de harde schijf eruit! En haal papieren altijd eerst door de versnipperaar voordat u deze naar het oud-papier brengt! 

Tip 7
Als financieel adviseur heeft u natuurlijk een laptop, die u meeneemt wanneer u een afspraak bij uw klanten heeft. Ongetwijfeld staat er veel gevoelige data op uw harde schijf. Dus u moet er niet aan denken, dat uw laptop wordt gestolen! U bent dan niet alleen uw gegevens kwijt, maar de data van uw klanten valt mogelijk ook in verkeerde handen. Een gestolen of verdwenen laptop geldt daarom als een datalek volgens de AVG. Maak daarom geregeld back-ups, zodat u altijd beschikking heeft over uw gegevens. Ook als uw laptop is gestolen. Gebruik daarnaast VeraCrypt om de data op uw laptop te versleutelen, zodat vreemden die uw laptop in handen krijgen, hier helemaal niets mee kunnen.

Tip 8
Wat moet u vandaag de dag zonder uw telefoon? U belt er niet alleen mee, maar ook uw agenda en contacten staan hier op. Waarschijnlijk heeft u ook allerlei apps op uw telefoon staan. Gebruik bij voorkeur een aparte telefoon voor zakelijk gebruik. Installeer hierop alleen de echt noodzakelijke apps.

Tip 9
Wist u dat nog altijd ruim 95 procent van alle cyberaanvallen begint met een simpele #phishing mail? Blijf daarom altijd alert wanneer u een verdachte email ontvangt! Maar hoe herkennen u en uw medewerkers die? Gelukkig kunt u uw medewerkers trainen om verdachte emails te herkennen en hun cybersecurity awareness te vergroten. Dit kan bijvoorbeeld door het simuleren van een phishing campagne, zonder dat uw organisatie daadwerkelijk gevaar loopt. 

Tip 10
Als financieel adviseur bent u vaak onderweg, van de ene klant naar de andere. Tussen twee afspraken in even ergens lunchen is voor u de normaalste zaak van de wereld. Omdat u natuurlijk altijd uw laptop bij u heeft, kunt u overal uw werkzaamheden verrichten. U hoeft enkel maar te verbinden met de wifi… Helaas is openbare wifi ook voor cybercriminelen een makkelijke manier om toegang tot uw data te verkrijgen. Gelukkig kunt uw gegevens eenvoudig beschermen tegen ongeoorloofd afluisteren. Als u veel van kantoor bent, is het verstandig een VPN te gebruiken wanneer u verbonden met een openbare wifi netwerk.

 

Ook interessant

Sterren van de hemel koken met Maarten Camps

U woont in Breda of omgeving en u bent nog nóóit bij Restaurant Wolfslaar geweest? Dan weet u niet wat u mist. Het in...

Branches bundelen krachten: “Energie spat eraf!”

Het zal de oplettende lezer van dit magazine al eerder zijn opgevallen: BouwSchool Breda is een organisatie, die allesbehalve stil zit. Het spreekt dan...

TEGELTJES

In de gang van het huis van mijn ‘klein omaatje’ hingen meerdere tegeltjes. Je kon er niet omheen. Want het was maar smal in...

De bitcoin halvering is nabij, dit moet u weten

De bitcoin halvering komt eraan, een fenomeen dat het potentieel heeft om de cryptomarkt ingrijpend te veranderen. Jordy Aarssen van Six Capital legt u...