50 jaar CUGLA: hier gebeurt het!

Vijftig jaar geleden is CUGLA met haar bedrijfsactiviteiten gestart aan de Ginnekenmarkt in Breda.  Aan ‘t Ginneken ligt geschiedenis: betongeschiedenis. Snel na haar oprichting groeide het Bredase bedrijf uit tot een speler van formaat in de betonwereld. CUGLA is specialist in cementgebonden mortels en hulpstoffen op maat voor beton. Een bedrijf om op te bouwen, een bedrijf dat samen met haar klanten de blik op de toekomst richt.

De naam CUGLA is prominent zichtbaar aan de Rudonk in Breda. Daar sieren grote groene letters de kantoorlocatie en, aan de overkant, het lab waar onderzoek en ontwikkeling plaatsvindt: een solide basis. De specialisten van CUGLA zijn verantwoordelijk voor R&D en de ontwikkeling van op maat gemaakte hulpstoffen en cementgebonden speciaal mortels. Ook zorgen zij voor de kwaliteitscontrole van de productie. Op deze manier garandeert het CUGLA-team dat haar klanten het beste ontwerp van de hulpstof krijgen. De hulpstof waarmee zij als klant het beste eindproduct van beton kunnen maken.

CUGLA houdt nooit op met ontwikkelen, blijft continu op zoek naar beter beton. Daarbij is in de huidige bouwwereld circulariteit een belangrijke leidraad. CUGLA ademt de sfeer van een familiebedrijf. Dat werd bij de viering van het 50-jarig bestaan nog maar eens bewezen. Toen bezocht het hele bedrijf onder andere de ENCI-groeve in Zuid-Limburg. Ook werd een speciaal jubileumlogo in gebruik genomen.

Cugla
Rietje Stolk
Vrouwen om op de bouwen

Rondom het 50-jarig bestaan viel voor twee ware pijlers van het bedrijf het moment om CUGLA te verlaten. Dat gold zowel voor technisch directeur Henriëtte Dikmans, die er niet minder dan 38 jaar werkte, als voor accountmanager Rietje Stolk, die op haar 67ste van haar welverdiende pensioen ging genieten. Stolk trok op 1 oktober de deur achter zich dicht, na eerst haar opvolger te hebben ingewerkt. Ze werd uitgebreid uitgezwaaid door al haar zakelijke relaties. “Die hebben altijd op mijn kennis vertrouwd. Ik heb daar heel lang voor klaargestaan”, blikt ze terug.

Rietje was heel lang het commerciële gezicht van CUGLA in het westen van het land. Ze begon met ingenieursbureaus, kwam daarna bij de aannemers en bewerkte ook de industrie. “De aanhouder wint”, omschrijft ze haar werkwijze met een lach. “Ik wist kennelijk de juiste mensen aan te spreken. Dat deed ik door altijd te doen wat ik zei én door vertrouwen uit te stralen.” Ze kijkt met een trots gevoel terug op ruim veertien jaar in Breda: “Al was ik daar misschien maar één keer per maand. Ik was altijd onderweg, heb heel wat auto’s versleten.” Ze weet dat ze het meedenken met de klant, het zoeken naar een oplossing, gaat missen. “Het had tijd nodig om een project te scoren, maar dat gaf zó’n goed gevoel. Mijn opvolger kan me altijd bellen.”

Cugla
Ingrid Velthoen
Mannenwereld

Voor de functie van technisch directeur wist CUGLA opnieuw een vrouw te strikken. Ingrid Velthoen volgde per 1 juni van dit jaar de al eerder genoemde Henriëtte Dikmans op. “De betonindustrie is echt een mannenwereld”, vertelt Ingrid.  “En bovendien een markt waarin iedereen elkaar kent. Als vrouw in een typische mannenomgeving, hoor je stevig in je schoenen te staan.” Binnen Cugla zijn er veel vrouwen werkzaam. Zowel uitvoerend als in adviserende rol. Daar is het bedrijf trots op. Zeker gezien de nog altijd conservatieve man-vrouw bezetting in de betonbouw.

Ingrid maakt in sneltreinvaart kennis met de wereld van beton en weet ondertussen waar ze het over heeft. Als technisch directeur geeft ze sturing aan onderzoeken, is ze nauw betrokken bij ontwikkelingen op het lab én is ze het technisch gezicht van CUGLA naar buiten toe. Ze heeft haar draai volledig gevonden. “Wij zijn maar een heel klein stukje van die grote betonwereld, maar wél een heel belangrijk onderdeel. We produceren, ontwikkelen en adviseren hulpstoffen op maat en cementgebonden speciaal mortels voor onze klanten. Dit alles gebeurt in ons R&D center op onze CUGLA Campus. Hier halen we dagelijks met ons Team het beste uit onszelf en volgen we alle ontwikkelingen op de voet. Als klanten naar CUGLA bellen, wordt het opgelost!”

CUGLA BV
Rudonk 11
4824 AJ Breda
(076) 541 06 00
info@cugla.nl
www.cugla.nl

Lees alle verhalen uit deze editie van Breda Business & Lifestyle hier: Magazine 12 – december 2023

Ook interessant

Samen verduurzamen

Duurzaamheid. Of je er als ondernemer al lang mee aan de slag bent, of het liever voorlopig op de lange baan schuift; duurzaamheidsinitiatieven zijn...

Sterren van de hemel koken met Maarten Camps

U woont in Breda of omgeving en u bent nog nóóit bij Restaurant Wolfslaar geweest? Dan weet u niet wat u mist. Het in...

Branches bundelen krachten: “Energie spat eraf!”

Het zal de oplettende lezer van dit magazine al eerder zijn opgevallen: BouwSchool Breda is een organisatie, die allesbehalve stil zit. Het spreekt dan...

TEGELTJES

In de gang van het huis van mijn ‘klein omaatje’ hingen meerdere tegeltjes. Je kon er niet omheen. Want het was maar smal in...