Groen, groener, groenst
Nadenken over duurzame mogelijkheden is nuttig voor milieu én portemonnee. Een duurzaam huis kan namelijk veel opleveren. Niet alleen voor het milieu, maar ook voor jou als woningeigenaar. Mogelijkheden zijn er in ieder geval genoeg.
Duurzaam wonen…
In het Markdal
Wie droomt er nou niet van om midden in de natuur te wonen en tóch op fietsafstand van het centrum. Je loopt binnen een paar minuten de Ginnekenmarkt op en via het Ginneken loop je zo naar het bourgondische centrum van Breda. Ideaal!
Dromen kunnen uitkomen…en wel op Landgoed De Klokkenberg. Op dit groene landgoed wordt plaatsgemaakt voor een nieuwbouwproject genaamd Hoeve Schoondonck, met plaats voor twintig ruime woningen. Tijdens de bouw is er gelet op duurzaamheid. Zo hebben de toekomstige bewoners alle ruimte om veel groen kwijt te kunnen in hun eigen tuin, zijn er zonnepanelen geïnstalleerd en kunnen de bewoners gebruik maken van de gezamenlijke moestuin. Om de woningen een natuurlijke uitstraling te geven, wordt er gebruik gemaakt van keramische gevelbekleding met een houten uitstraling. Het keramiek is tot stand gekomen door een innovatief en milieuvriendelijk proces. Kortom, een plek waar Breda trots op is.
In de Contreie
Het nieuwste bouwproject van de Contreie in Oosterhout bestaat uit een aantal woningen aan de Spieker met de natuur als buurman. Dankzij de warmtepomp en de zonnepanelen is de energie duurzaam en hoef je je om het milieu niet druk te maken. Alle woningen zijn gasloos, dus kokkerellen met een schuldgevoel is verleden tijd. Heb je toch behoefte aan drukte, een kop koffie en een dagje shoppen? Dan sta je binnen een paar minuten in een van de vele gezellige boetiekjes in het knusse centrum van Oosterhout of ben je binnen 20 minuten in het centrum van Breda.
Oosterhout.nl
In een Tiny House
Tiny Houses hebben al heel wat harten verovert. Niet gek, want een Tiny House heeft veel groene voordelen. Met een klein en compact huisje blijven de kosten bijvoorbeeld bescheiden. De drempel is dan ook lager om te kiezen voor de nieuwste en meest duurzame materialen en technieken. Kies bijvoorbeeld voor duurzaam hout van de lokale ondernemer en maak gebruik van goede isolatietechnieken. En, eerlijk is eerlijk, omdat je leefruimte beperkt is, word je uitgenodigd om meer tijd in de buitenlucht te besteden. Nóg een groen voordeel. Verschillende geluiden verklappen dat het niet lang zal duren voordat het eerste echte Tiny House in Breda staat. En daar gaan veel groene harten wat harder van kloppen.
Tinyhousenederland.nl
Tips duurzaam wonen
In een duurzame woning is het heerlijk vertoeven. Je hoeft natuurlijk niet te verhuizen om duurzaam te gaan wonen. Hier volgen 7 tips om van jouw huis een duurzaam droomhuis te maken.
1. Ga voor compacte ruimtes. Hoe kleiner de woonruimte, hoe minder energie je verbruikt.
2. Duurzaam wonen begint bij een goed geïsoleerde en geventileerde woning en het kan de kosten jaarlijks enorm drukken. Naast dakisolatie is isolerende beglazing de belangrijkste investering. Ook een goede vloerisolatie scheelt in de kosten.
3. Ga voor hoogrendementsbeglazing, dit isoleert namelijk twee tot drie keer beter dan gewoon dubbel glas en vier tot vijf keer beter dan enkel glas.
4. Gezond verwarmen start met een goede ketel. De crème de la crème onder de ketels zijn de HR ketels. Deze gebruikt bijna een kwart minder energie dan de eerste generatie cv-ketels. Het verbrandingsrendement van de ketel moet hoog genoeg zijn om er zeker van te zijn dat je een efficiënte en milieuvriendelijke installatie in huis hebt.
5. Een groendak of -gevel maakt je woning niet alleen bijzonder levendig, het biedt ook nog meer voordelen zoals geluids- en warmte- isolatie, het heeft een positief effect op de luchtkwaliteit, het ziet er mooi uit en het compenseert het gebrek aan groen in de stad. Stel je voor; daken met bloemetjes, geuren en kleuren…
6. Kies voor duurzame bouwmaterialen. Simple as that..
7. Vang regenwater op. Voor heel veel zaken in- en rondom het huis kun je prima regenwater gebruiken in plaats van drinkwater. Het is niet geschikt om te drinken, maar het is juist voor bepaalde andere zaken weer heel geschikt. Door minder drinkwater te gebruiken, hoeft er minder grondwater gewonnen te worden. Dit zorgt voor minder uitdroging van de grond, minder zuivering en transport en minder belasting van het riool. Eigenlijk dus een win winsituatie! Als je een nieuwe woning bouwt of grondig verbouwt, kun je het beste een regenwaterput of infiltratiesysteem installeren.