Season’s spirit. Shaken, not stirred…

Season’s spirit. Shaken, not stirred…

De beroemde oneliner van James Bond als hij zijn Dry Martini bestelt. Over het ontstaan van de cocktail – en alleen al het woord zelf – is veel gespeculeerd en geschreven. Dat het een mix is van één of meerdere alcoholische dranken is zeker en veel landen hebben zo hun eigen favoriete variant. Highballs zijn eenvoudiger te maken: beetje alcohol en veel mixdrank in een longdrinkglas. De Highball is overig bezig met een comeback. In deze column drie verhalen en enkele recepten:

Lemon & leaf & tonic
Rum is zo’n distillaat dat zich goed leent voor een cocktail en dan met name de jonge, blanke rums. Eén van onze favorieten is de Lemon & Leaf rum uit …. Amsterdam. Nouja, niet helemaal. De jongens van Spirited Union Distillery kopen kant-en-klare rum in van verse suikerriet gestookt met frisse citroenen uit de Amalfikust. Deze pure en ongezoete rum wordt door hen nogmaals gedistilleerd met een mix van blauwe eucalyptusbladeren en zwarte thee. Fris, fruitig en toch een beetje spicy: een echte botanical rum. Perfect voor een niet al te ingewikkelde zomercocktail: giet 50ml Lemon & Leaf rum in een copa- of cocktailglas gevuld met ijs. Aanlengen met 150ml premium tonic en garneren met verse munt en een citroenschil.

Penicillin
Aan botanicals zoals jeneverbes, kinine in tonic en sterke drank in het algemeen werd vroeger medicinale werking toegeschreven. De naam van deze cocktail klopt dus helemaal! De Penicillin is een spannende mix van blended whisky en single malt peated whisky. Nodig: 60ml blended Scotch, 30ml verse citroensap, 20ml gembersiroop, 5ml honing en een druppeltje Angostura. Dit alles stevig shaken gedurende enkele seconden en uitgieten via een strainer in een met ijs gevuld whiskyglas. Druppel 5ml rokerige whisky erop en garneer met een sinaasappelschil. Beterschap!

White Russian

Een combi van een cocktail en een milkshake, maar zonder shaken! Wanneer dan wel? Met name cocktails met een troebel ingrediënt zoals ei, room of vruchtensap worden geshaket. Als je alleen sterke dranken mixt is rustig roeren eigenlijk wel voldoende, maar doe het vooral naar eigen smaak en voorkeur. Meng 40ml premium vodka en 30ml koffielikeur rustig in een glas met ijsblokjes om vervolgens 25ml room erop te draperen. Je krijgt een prachtig effect en ziet direct waaraan deze cocktail zijn naam heeft ontleend: White van de slagroom en Russian vanwege de vodka. Het drankje heeft verder namelijk niets van doen met Rusland.

 

Cheers! Mark & Pauline

Ook interessant

Jaco Balemans: ‘Mijn werk is mijn hobby’

Er zijn ondernemers die niet uit de media weg te slaan zijn. En er zijn ondernemers die liever op de achtergrond blijven. Tot die...

Hap&Tap Magazine: Printmedia in een veranderend Landschap

De Bredase broers Michel en Marc Neuféglise runnen samen al 18 jaar het blad Hap&Tap Magazine. Hierin zetten ze horecabedrijven en leveranciers uit Brabant,...

Technische Unie toont zijn groene gezicht

Duurzaamheid. Daar moet je niet te veel over nadenken: dat moet je gewoon dóén. Technische Unie maakt dat graag een stukje gemakkelijker. Als onderdeel...

Koper staat centraal bij goede ICT-inkoop

Je moet maar durven. Een traditioneel proces zodanig transformeren, dat daardoor een hele nieuwe discipline ontstaat. Chris van Rooij en Paul van Oers deden...