Bella Italia

Het was wederom weer een genoegen om in toscane te zijn voor werkplezier. Het idyllische landschap met bijbehorende prachtige oude gebouwen in combinatie met vergezichten van wijngaarden en olijfgaarden.

Na vorig jaar een prachtige rondreis te hebben gemaakt door het bekendste wijngebied Chianti ben ik na meer de 14 wijnhuizen doorproeven en bezoeken zeer tevreden met de keuze die is gevallen op het wijnhuis Castagnoli. Filippo ( de wijnmaker) op deze foto is onze gids voor deze ochtend. Wij verdachten hem een keuze te hebben gemaakt van de kleur shirt, die hij droeg die dag.

Al gauw neemt hij ons mee op wijnsafari naar de hoogste wijngaard die ze hebben. Met zijn ‘four-wheel drive’ schudt hij ons letterlijk en figuurlijk zo wakker dat we met een stoot adrenaline uitstappen meteen prachtig vergezicht. Vanuit dit vergezicht legt hij alles uit waarom zijn wijnstokken waar geplant zijn. We praten over de soorten Sangiovese, Merlot en Cabernet Sauvignon en hun experimenten.

Met dik 11 hectare, wat echt klein is, maken ze dijken van wijnen in deze prachtige vallei in het dorpje Castellina. Over terroir, bio wijn maken, oogstjaren, single vineyards, houtlagering en klimaatverandering… het komt allemaal aan bod. Inmiddels teruggekeerd naar de ontvangstruimte waar haarfijn alles extra uitleg van Filippo krijgt, waarna we de kelders induiken waar nog een waterput ligt uit de 3e eeuw.

In het proeflokaal schenkt Filippo zijn eerste Chianti classico in. Het jaar 2019 was een prima jaargang met voldoende fruit en concentratie, waardoor er goed wat houtlagering tegenover kon staan. De keuze was een combinatie van tweedejaars eiken vaten groot en klein Zijn tweede wijn is de terrazze Chianti Classico riserva uit 2016. Een heuse eetwijn ( Denk aan plaastelijke stoofgerechten). Niet elk jaar wordt een riserva gemaakt. De tweede wijnmaker is ook jager en had het afgelopen seizoen vier herten geschoten die nogal wat ravage in de wijngaard hadden aangericht.

De combinatie met dit prachtige wild scheen Filippo te bekoren, want met de riserva gaf hij ons als inside information en wij konden zijn ervaring wel indenken. Als kers op de taart mogen we Salita proeven. IGT Toscane. Een heuse SUPER TOSCAN van een single vineyard ook uit het jaar 2016. We waren een paar minuten stil alleen al met het walsen van deze wijn.
Inmiddels na deze prachtige proeverij en begeleiding begonnen onze maagjes wat te knorren en vroegen Filippo waar hij gaat eten als hij wat te vieren had. Even 20 minuten rijden naar Osteria Le Panzanella… wauw. Nog bedankt voor de tip Filippo. Dat stukje omrijden was meer, dan de moeite waard. Inmiddels is De Chianti Classico Castagnoli 2019 op voorraad in Breda bij Wijnkoperij La Persistance.

Grazie Mille,
Arrivederci

 

Ook interessant

Samen verduurzamen

Duurzaamheid. Of je er als ondernemer al lang mee aan de slag bent, of het liever voorlopig op de lange baan schuift; duurzaamheidsinitiatieven zijn...

Sterren van de hemel koken met Maarten Camps

U woont in Breda of omgeving en u bent nog nóóit bij Restaurant Wolfslaar geweest? Dan weet u niet wat u mist. Het in...

Branches bundelen krachten: “Energie spat eraf!”

Het zal de oplettende lezer van dit magazine al eerder zijn opgevallen: BouwSchool Breda is een organisatie, die allesbehalve stil zit. Het spreekt dan...

TEGELTJES

In de gang van het huis van mijn ‘klein omaatje’ hingen meerdere tegeltjes. Je kon er niet omheen. Want het was maar smal in...