Breda steekt energie in klimaatambities

De energietransitie is in volle gang. De gemeente Breda heeft een ambitieus klimaatplan gepresenteerd. In 2044 moet de stad zowel aardgasvrij als klimaatneutraal zijn. Dat lijkt misschien nog ver weg, maar het loont om nu al in actie te komen. Een energiescan van hun bedrijf  kan ondernemers daarvoor de juiste inzichten verschaffen. “Wat je niet verbruikt, hoef je ook niet te verduurzamen”, weet projectleider Energietransitie Wout Zellenrath.

De gemeente Breda neemt de energietransitie serieus. Dat blijkt onder andere uit de aanstelling van projectleider Wout Zellenrath, die sinds 1 oktober vorig jaar actief is. “Ik richt me op de bedrijven in de stad”, vertelt hij. Daarbij staat Wout met zijn ene been in het team Energie en met het andere been in team Economie. “Het is heel veel maatwerk”, omschrijft hij zijn werk. “Er is niet één oplossing. We zoeken samen naar wat past. Dat betekent: veel praten, bij ondernemersverenigingen, maar ook bij bedrijven 1 op 1.” Hij heeft direct al gemerkt dat Bredase ondernemers met thema’s als energiebesparing en verduurzaming bezig zijn. “Dat is ook wel vanzelfsprekend”, vindt hij. “Je bent als ondernemer niet meteen klaar voor 2050. Een stip op de horizon is nodig.”

Klimaatplan

Die stip op de horizon wordt mede gevormd door het klimaatplan van de gemeente. Daarin wordt het streven om in 2044 – zes jaar eerder dan landelijk gewenst is – zowel van het gas af als klimaatneutraal te zijn. Energiebesparing is dan een mooie eerste stap, zeker ook voor ondernemers. “Denk daarbij aan zaken als ledverlichting, isolatie of warmteterugwinning”, zo somt Wout op. “De afbouw van CO2-uitstoot moet ook worden gehaald. Wij pakken als grote stad onze verantwoordelijkheid en maken hier mensen voor vrij. Onze speerpunten mag je omschrijven als de trias energetica: besparen, zélf opwekken en gebruiken én fossiele oplossingen alleen zolang er geen alternatief beschikbaar is . Veel lokale ondernemers blijken op die vlakken al verrassend goed bezig. Dat is mede doordat zij zélf verantwoordelijk zijn. Wij willen als gemeente graag faciliteren. Dat doen we bijvoorbeeld door het inzetten van energiescans.”

Inzicht krijgen

Voor zo’n energiescan, op kosten van de gemeente, kan elke Bredase ondernemer aankloppen. “Daar hebben zowel de ondernemers als wij baat bij”, stelt Wout. “We krijgen inzicht waar de vraag zit, waar mensen mogelijk op vastlopen.” Er zijn ondertussen al enkele honderden van die scans uitgevoerd. “De uitkomsten daarvan zijn niet dwingend. Het is aan de ondernemer om er iets mee te doen. Via de scan reiken wij handvatten aan.” De netcongestie, de overbelasting van het energienetwerk, maakt verduurzaming soms wel lastig. We zoeken daarom samen met Enexis en met bedrijven slimme oplossingen. Daarin kijken we breder dan individuele bedrijven. De sleutel ligt soms juist ook in samenwerking.”

Stappen gemaakt

Tot zijn genoeg ziet Wout dat er écht al wel stappen gemaakt zijn en worden. “Er zijn al panden van het gas, volledig elektrisch. Qua zonneparken op land zijn we voorlopig ook wel voorzien, met de Bavelse Berg en Steenakker. Daarbij is het nodig om de boel in balans te houden. Met zonne-energie wekken we overdag op, terwijl het verbruik deels op andere momenten ligt. Daarom kijken we ook naar batterij-opslag. Tot slot vraagt het hele plaatje om een gedragsverandering. Wanneer verbruik je je energie en kun je daarmee schuiven? Wij willen stimuleren dat daar over nagedacht wordt. Dat doen we door partijen bij elkaar aan tafel te brengen, projecten op te starten. Dit is geen wedstrijd. We moeten het sámen doen. En dan mogen we sámen ook best trots zijn op wat we doen en bereiken.”

Drie tips

Voor ondernemers die direct aan de slag willen, heeft Wout drie tips. “Zorg voor inzicht, dat je weet welke apparaten je verbruik het meest beïnvloeden, op welke dagen en tijden. Bedrijven met een kleinverbruik-aansluiting hebben voor een paar tientjes een P1-meter. Die klik je in je meterkast en je hebt via de app 24/7 inzicht. Laat een energiescan uitvoeren voor je gebouw en je processen en ga hierover in gesprek met een adviseur. Houd de ‘stip op de horizon’ als uitgangspunt en vraag jezelf af wát je moet doen om over uiterlijk 20 jaar van het (aard)gas af te gaan. Tot slot: sta open voor samenwerking. Ga in gesprek met je buren. Of het nu over de korte of langere termijn gaat: samenwerking wordt een essentieel onderdeel van ons toekomstige energiegebruik!”

BredaBusiness
06-11716381
bredabusiness@breda.nl
www.bredabusiness.com

Dit is een artikel uit Breda Business & Lifestyle #14. Lees het volledige magazine hier.

Ook interessant

Goed voorbereid de Web3-beleggingszomer in

Sinds onze laatste update zijn er veel positieve ontwikkelingen geweest in onze sector. Met de zomer in aantocht verbeteren zowel het weer als het...

Stichting Voor Sara – Samen strijden tegen zeldzame spierziekten

Sara Verbrugge (9) is een vrolijk, pienter meisje dat in 2015 werd geboren met de ongeneeslijke spierziekte Lama2-MD. Kinderen met deze zeldzame aandoening worden...

LPC: logistiek van alle markten thuis

‘De wereld bedienen vanuit Breda’. Zo luidde de kop boven een vorig verhaal over LPC. Daarin werd Liburnia Projects & Chartering, onderdeel van een...

Hoe maak je jouw verhaal nieuwswaardig?

Wil je dat jouw nieuwsbericht gepubliceerd wordt? Zorg dan dat het nieuwswaardig is. Maar hoe maak je jouw informatie nieuwswaardig? Niet alle gebeurtenissen zijn...