Casa de la Luz: een prachtig gastenverblijf in Polopos

Hoe mooi zou het zijn als je ‘thuiswerken’ kunt verplaatsen naar een inspirerende omgeving als Casa de la Luz?

Breda is natuurlijk een heerlijke stad om in te wonen. Tóch zijn er Bredanaars die in het buitenland het avontuur aangaan en daar een onderneming starten. Bart en Suus Geerts raakten tijdens hun huwelijksreis naar Andalusië verliefd op de omgeving, de mensen en de relaxte cultuur van Spanje. Ze startten Casa de La Luz, een gastenverblijf in Polopos. En nu leven ze hun droom, letterlijk.

 

Wat wonen jullie mooi! Wanneer begon het te kriebelen om écht een gastenverblijf in Spanje te beginnen?

“In 2017 gingen we op huwelijksreis naar Spanje. We zaten in de buurt van Granada en hebben toen tegen elkaar gezegd: als de kans zich voordoet om hier een gastenverblijf te beginnen, dan doen we het gelijk. Dit kon overigens ook door de roze wolk van onze huwelijksreis komen hoor”, grapt Suus. “Ons hotel zat aan het einde van een doodlopende straat, maar het leek wel het einde van de wereld. Het klinkt gek, maar eigenlijk vonden we dat gevoel wel heel fijn. Het was een vrij klein hotel met 10 kamers, een zwembad en een restaurant. Daar is de gedachte van het runnen van een gastenverblijf ontstaan. Daarnaast merkte ik dat ik het heel leuk vond om voor mensen te zorgen die bij ons op visite kwamen.

Toen we in Haarlem woonden kregen we veel bezoek uit Breda. Ik vond het geweldig om dan de bedden mooi op te maken en een handdoekje neer te leggen met een chocolaatje of zeepje ernaast.”

“We vertelden onze ideeën aan vrienden en familie in Nederland en werden getipt over een jong stel die meedeed aan het televisieprogramma ‘Ik Vertrek’. Zij emigreerden naar Spanje om daar een gastenverblijf te beginnen. We bekeken de website en werden allebei ontzettend enthousiast. Dit is wat we willen!”

 

Wanneer hebben jullie de eerste stap gezet?

“In januari 2019 zijn we teruggegaan naar Spanje om het stel uit ‘Ik Vertrek’ te ontmoeten en we werden uitgenodigd om oudejaarsavond bij hen te vieren. Heel gezellig natuurlijk! Op het feest waren ook twee Nederlandse makelaars aanwezig en we maakten gelijk een afspraak om huizen te gaan bekijken in de regio van Polopos. Eigenlijk waren we na de bezichtiging van het eerste huis gelijk verkocht. We zagen daar zo veel potentie in. Maar je wil niet te hard van stapel lopen, dus we besloten om in februari nog eens terug te gaan om samen met de makelaar andere huizen te gaan bekijken. Eigenlijk was het toen gelijk duidelijk; als we iets gaan kopen, dan gaan we voor het eerste huis in Polopos”, vertelt het avontuurlijke stel.

 

Wanneer hebben jullie die knoop doorgehakt?

“Op het vliegveld, onderweg naar Nederland, hebben we besloten om het te gaan doen. Nog op het vliegveld hebben we de makelaar gebeld en een bod uitgebracht. Het bod werd uiteindelijk geaccepteerd en daarna is het allemaal heel snel gegaan”, laat Suus weten. “In mei 2019 hebben we het huis in Spanje gekocht en in september 2019 zijn we verhuisd. We hebben het huis omgebouwd naar drie appartementen. In één appartement wonen we zelf, en de andere twee verhuren we.”

 

Maar jullie waren eigenlijk op zoek naar een vakantiehuis?

“Ja, we gingen in eerste instantie naar Spanje voor een vakantiehuis. Dat hadden we ook tegen onze vrienden en familie thuis gezegd. Ik stond in Nederland voor de klas en daardoor had ik vaak vakantie. Met een vakantiehuis konden we, wanneer we wilden, naar Spanje om te wennen aan de cultuur, het Spaanse leven en de taal. Ik dacht nog: natuurlijk gaan we niet gelijk iets kopen, want zo impulsief zijn we niet. Toch wel.

We raakten zo geïnspireerd door het stel uit ‘Ik Vertrek’ dat we dachten: waarom zouden we het niet doen? Dit is hét moment! Je moet soms dingen uitproberen om te weten hoe het is. En als het niks is, dan ben je ook zo weer terug.”

 

Was het ‘liefde op het eerste gzicht’ toen jullie het huis zagen?

“Eigenlijk wel. Niemand zag het huis hoe wij het huis zagen”, vertelt het koppel. “Het was een oud en vies huis. Het dak was lek en er zaten veel beesten binnen. Daar moest je echt wel even doorheen kijken. Ook was de toegangsweg onverhard en moest je een flink stuk lopen om bij het huis te komen. En dat was een pittige klim kan ik je vertellen, maar als je eenmaal verliefd op een huis bent, dan vallen alle andere huizen al snel in het niet. Ik denk dat iedereen zich daar wel in herkent. De andere huizen die we hebben bezichtigd spraken ons minder aan. Ze lagen bijvoorbeeld in een dorpje met directe buren. Dat vonden we helemaal niks. Blijkbaar zoeken veel mensen nu wat wij hebben, maar dit is gewoon bijna niet meer te verkrijgen. En zeker niet tegen deze prijs. Het had dus zo moeten zijn. Casa de la Luz was een feit!”

 

Ik las ook iets over Bici de la Luz. Kunnen jullie daar wat meer over vertellen?

“Naast het gastenverblijf run ik nog een ander bedrijf in Spanje en dat heeft alles te maken met mijn passie voor fietsen”, begint Bart te vertellen. “Het appartement heet Casa de la Luz en het fietsbedrijf heet Bici de la Luz. Met dit concept wil ik graag fanatieke wielrenners aantrekken die het leuk vinden om bij ons in de bergen te komen fietsen.

Het gedeelte waar wij wonen is namelijk nog een stuk ongerept Spanje. De combinatie met Casa de la Luz is natuurlijk perfect. Als er een grote groep wielrenners komt, heb ik een afspraak met een camping in de buurt waar ze dan kunnen verblijven. Ik heb een aantal mooie routes voor de fietsers klaarliggen, maar ze mogen ook zelf hun fietsroutes bepalen. En als ze graag willen dat ik meefiets, dan doe ik dat natuurlijk met veel plezier. Ook als ze bijvoorbeeld met pech langs de weg staan of als ze verdwaald zijn kunnen ze mij heel de dag door bellen”, laat de fietsfanaat weten.

 

Wat maakt jullie plekje zo bijzonder?

“Als mensen bij ons aankomen zijn ze helemaal onder de indruk”, zegt Suus glunderend. “Maar het mooiste uitzicht is aan de andere kant van de berg. Daar kijk je uit over natuur, bergen en zee. Je hebt bij ons bijna 360 graden uitzicht en dat betekent dat je altijd de zonsopgang en de zonsondergang kunt zien. Daarnaast houden we van persoonlijk contact met onze gasten. We hoeven niet zo nodig nóg meer appartementen te hebben. We vinden het juist fijn dat we onze gasten kennen en dat het leuk is om even bij ze langs te lopen. Mensen hebben bij ons het gevoel dat ze er even uit zijn; dat ze écht op vakantie zijn. We hebben een zwembad waar de gasten heel de dag door gebruik van kunnen maken. Ideaal wanneer je wat verkoeling zoekt. En we kunnen uit ervaring spreken dat het goed vertoeven is aan ons zwembad, hoor. We hebben trouwens ook twee lieve honden, waarvan er één heel erg enthousiast is.”

 

Hebben jullie nog last gehad van de coronacrisis? Zo ja, hoe hebben jullie dat opgelost?

“Toen de corona zich aandiende, ging ik op zoek naar een manier om te ‘overleven’. Je moet creatief zijn en vooral niet bij de pakken neer gaan zitten. We zijn daarin ook wel heel innovatief en gingen meteen op zoek naar een oplossing. Ik was ingenieur in de wegenbouw en in Spanje bedacht ik me dat ik mijn werk ook goed vanaf een afstand uit kan voeren. Dat heeft uiteindelijk heel goed uitgepakt. Ik werk nu dagelijks aan opdrachten die ik vanuit Nederland krijg in het heerlijke Spaanse klimaat met een prachtig uitzicht op zee. Ik heb het werk wat ik in Nederland deed eigenlijk nooit echt los kunnen laten”, vertelt Bart trots.

 

Wat mis je het meest uit Nederland?

“Natuurlijk missen we onze familie en vrienden. Maar we spreken ze veel en zijn regelmatig terug in Nederland”, zeggen Bart en Suus. “Ik had écht veel moeite om het onder wijs vaarwel te zeggen. Ik ben onderwijzeres in hart en nieren en het contact met de leerlingen en de collega’s onderling was altijd fantastisch. Nu moet ik Bart heel de dag sarren en dat is eigenlijk best zielig”, plaagt Suus.

 

Wat zouden gasten, naast relaxen en fietsen, nog meer bij Casa de la Luz kunnen doen?

“We werken tegenwoordig allemaal veel thuis. Hoe mooi zou het zijn als je ‘thuiswerken’ kunt verplaatsen naar een inspirerende omgeving als Casa de la Luz? Een workation noemen ze dat tegenwoordig. Het is vooral lekker om in het najaar in ons fijne appartement te kunnen werken. We hebben supersnelle Wi-Fi, dus daar hoef je het niet voor te laten”, zegt Bart. “En als je niet kunt koken, dan is dat ook geen probleem; Bart kan hele lekkere eieren bakken”, grapt Suus.

Ook interessant

Koper staat centraal bij goede ICT-inkoop

Je moet maar durven. Een traditioneel proces zodanig transformeren, dat daardoor een hele nieuwe discipline ontstaat. Chris van Rooij en Paul van Oers deden...

Wat Ondernemers en ZZP’ers Moeten Weten!

In mijn vorige bijdrage heb ik beloofd ondernemers en ZZP'ers te informeren omtrent de fiscale aspecten van de voorstellen die de nieuwe ploeg ministers...

Een unieke locatie om te genieten

Veel mooier wordt het niet. Wie altijd al de ambitie heeft gehad om ooit een prachtig tweede thuis in Brabant te bezitten, moet niet...

Groei begint bij People X

Het was 2019 toen Brenda Wijnbelt besloot zelfstandig aan de slag te gaan. Ze had bij het MKB en aan de corporate kant veel...