Een bron van mooie wijnen… (bio-) logisch toch?

Eind februari 2022 kwamen we op zondagavond aan in het dorpje Bouzigues (Zuid- Frankrijk) ter voorbereiding voor een biologische wijnbeurs in Montpellier en een aantal geplande werkbezoeken bij wat wijnboeren.

Het carnavalsweekend heb ik aan me voorbij laten gaan, omdat we stonden te trappelen om deze beroemde beurs , die al een maand was uitgesteld vanwege corona, te gaan bezoeken. We zullen het maar zo zeggen… de wijngaarden hebben geen last van Corona gehad maar de wijnboeren natuurlijk wel en uiteraard ook haar importeurs en daarna in de keten de restaurantwereld.

In het Parc des Expositions in Montpellier waren 6 hallen ingericht waar drie dagen lang alleen biologische en biodynamische wijnen werden gepresenteerd. Uit de hele wereld kwamen wijnboeren hun mooiste wijnen presenteren en uit de hele wereld kwamen importeurs, sommeliers en andere inkopers proeven.

Naast de presentatie van wijn werden er ook masterclasses en workshops over diverse regio’s, consumptie per land, ontwikkelingen in de wijnbouw etc. etc. georganiseerd. Het aanbod van wijn was dusdanig groot dat een selectie vooraf per dag en onderzoek per regio of land een absolute noodzaak was in deze jungle van wijn. Er heerste een zeer ontspannen sfeer en na de donkere periode van Corona was iedereen razend enthousiast en vooral blij om elkaar weer te spreken en over de toekomst te praten en nieuwe vondsten of oogsten te proeven. Je merkte echt een vibe en de biologische wijnbouw kent geen weg meer terug. Het aanbod stijgt enorm, gepaard gaande met een zelfde stijging in kwaliteit. Met respect voor natuur, omgeving, bodem, de wijnstok zelf en natuurlijke gisten zijn wijnmakers een belangrijke weg ingeslagen, die geen trend meer is maar een movement.

Een fris en opwekkend biertje smaakte enorm lekker na een dag van 150 wijnen proeven. In de avond was het steeds een
klein feestje; we zaten immers letterlijk bij de oesterbanken van Etang de Tau en de oesters uit Bouzigues zijn beroemd. Op woensdag en donderdag zijn we het achterland ingedoken om een paar wijnboeren te bezoeken waar we al jaren mee samenwerken. Het voornaamste doel was elkaar live te spreken, oogsten te bespreken en proeven en beoordelen wat het jaar 2021 heeft gebracht. Onze huisvesting was er een om jaloers op te zijn. Een mooie villa van een vriend
die ons had aangeboden om daar te verblijven. Uitzicht op de bootjes en Etang de Tau en haar oesterbanken met aan de overkant het dorp Sete. Helaas is er een tijd van komen en een tijd van gaan. We zijn vol met mooie proefmomenten en een auto vol met proefflessen teruggekeerd naar huis. Binnenkort worden onze nieuwe vondsten in een nieuwsbrief gepresenteerd.

Salut en Cheers!

Ook interessant

Goed voorbereid de Web3-beleggingszomer in

Sinds onze laatste update zijn er veel positieve ontwikkelingen geweest in onze sector. Met de zomer in aantocht verbeteren zowel het weer als het...

Stichting Voor Sara – Samen strijden tegen zeldzame spierziekten

Sara Verbrugge (9) is een vrolijk, pienter meisje dat in 2015 werd geboren met de ongeneeslijke spierziekte Lama2-MD. Kinderen met deze zeldzame aandoening worden...

LPC: logistiek van alle markten thuis

‘De wereld bedienen vanuit Breda’. Zo luidde de kop boven een vorig verhaal over LPC. Daarin werd Liburnia Projects & Chartering, onderdeel van een...

Hoe maak je jouw verhaal nieuwswaardig?

Wil je dat jouw nieuwsbericht gepubliceerd wordt? Zorg dan dat het nieuwswaardig is. Maar hoe maak je jouw informatie nieuwswaardig? Niet alle gebeurtenissen zijn...