Een explosie van kleur

India staat bekend als een land vol kleur en als er een feest is dat die reputatie bevestigt dat is het t Holi wel. Het feest van de lente en de liefde!

Een explosie van kleur

Holi is eigenlijk niet een maar twee feesten die dit jaar op 28 en 29 maart plaatsvonden. Op de eerste dag worden de vreugdevuren aangestoken. En de dag erna is het tijd voor een knotsgek carnaval van kleuren, poeders en waterballonnen.

Er was eens een almachtige koning met maar één wens: nog meer macht

Nu weten de meeste mensen wel dat India Holi viert. Maar waarom eigenlijk? Voor een antwoord op die vraag keren we terug naar de moeder der geschiedenis, de mythes en legendes, welke in India nog springlevend zijn. En dus keren we terug naar de drie magische woorden, waarmee elk goed verhaal begint: er was eens …

Er was eens een almachtige koning met maar één wens: nog meer macht. Dag en nacht bad hij tot god met het verzoek hem onsterfelijk te maken. Op een dag verscheen de god Shiva en zei: “Koning, je wens zal in vervulling gaan. Je zult niet gedood worden. Niet door een mens, niet door een dier, niet binnen of buiten, niet in de lucht of op de grond, niet overdag, niet ’s avonds, niet door een wapen, en ook niet door een vloek of spreuk.”

De koning was dolblij. Hij liet meteen het hele land weten goddelijk te zijn. En het duurde niet lang voor hij zijn volk gebood slechts hem te aanbidden. Maar zijn zoon Prahlada was niet onder de indruk en bleef trouw aan de god Vishnu. De koning was woedend. “Als je mij niet aanbidt, dood ik je,” schreeuwde hij. Maar zijn zoon hield voet bij stuk. De koning ging naar zijn zus Holika. Zij beschikte over bijzondere krachten, zei men. Sommigen fluisterden dat ze een heks was.

Holika stelde de zoon voor om Vishnu te eren door samen met haar op een brandstapel te stappen. Zij had een middel waardoor ze het wel zou overleven. Zo gezegd, zo gedaan. Op een overvol plein stapte het tweetal in het vuur. Maar Vishnu greep in. Het was Holika die verbrandde, terwijl Prahalad ongedeerd bleef. Vervolgens, brak Vishnu uit een pilaar en verscheen in de vorm van een half mens, half leeuw. Hij pakte de koning en, terwijl de zon onderging, verscheurde hem in een deuropening. En zo kwam de voorspelling uit: de koning werd niet door een mens gedood, noch door een dier, noch binnen, noch buiten, niet in de lucht en ook niet op de grond, niet overdag en niet ’s avonds, en niet door een wapen, vloek of spreuk.

Vanzelfsprekend is dit geen letterlijk verhaal. Het vuur en de dood van de slechte koning symboliseert de overwinning van goed over kwaad, een nieuw begin, een nieuw leven. Met Holi begint dan ook de lente. Hetheeft er alle schijn van dat deze oude legende later werd gekoppeld aan een jongere mythe met in de hoofdrol Krishna, een van India’s populairste goden, en een van de belangrijkste personages in het literaire meesterwerk Mahabharata.

Ik weet: verwarrend al die Indiase Goden. Het zijn er zoveel. Maar u moet weten dat er twee hoofdstromingen zijn. Een beetje als de protestanten en katholieken, sjiieten en soennieten, zo u wil. De ene stroming heeft Shiva als centrale figuur, de ander Vishnu. Laatstgenoemde is vooral bekend in de vorm van de 10 reïncarnaties waarin hij op aarde terug keerde op de orde te herstellen. De half mens, half leeuw was er een van. Krishna is een ander. Er zijn mensen die zeggen dat Boeddha en Jezus dat ook zijn.

Krishna oogt als een mens. Alleen is hij, zoals Dr. Manhattan inWatchmen, blauw. Het gevolg van een demon die hem als kind trachtte te vergiftigen. Wanneer Krishna de mooie Radha ontmoet, is hij bang dat zij hem daarom niet leuk vindt. Zijn moeder is zijn gejammer op zeker moment helemaal zat, en stelt voor dat ze elkaar met poeder welke kleur dan ook te geven.

Zo gezegd zo gedaan. Radha viel voor Krishna en het paar is in India de belichaming van de perfecte liefde. En op 29 maart, viert men dus niet alleen het begin van de lente, maar ook de liefde, de ware liefde “die geen kleur kent.”

Ook interessant

Samen verduurzamen

Duurzaamheid. Of je er als ondernemer al lang mee aan de slag bent, of het liever voorlopig op de lange baan schuift; duurzaamheidsinitiatieven zijn...

Sterren van de hemel koken met Maarten Camps

U woont in Breda of omgeving en u bent nog nóóit bij Restaurant Wolfslaar geweest? Dan weet u niet wat u mist. Het in...

Branches bundelen krachten: “Energie spat eraf!”

Het zal de oplettende lezer van dit magazine al eerder zijn opgevallen: BouwSchool Breda is een organisatie, die allesbehalve stil zit. Het spreekt dan...

TEGELTJES

In de gang van het huis van mijn ‘klein omaatje’ hingen meerdere tegeltjes. Je kon er niet omheen. Want het was maar smal in...