Is thuiswerken de toekomst?

We geven je tips voor de perfecte thuiswerkplek!

“Woensdag en vrijdag werk ik vanuit huis.” Je hoort het mensen steeds vaker zeggen. Sterker nog, sommige mensen hebben sinds maart vorig jaar nauwelijks nog hun oude vertrouwde bureau gezien. Het thuiswerken heeft natuurlijk voor- en nadelen. Millennials zweren erbij: door minder reistijd hou je meer quality time over voor jezelf. En je kunt overal je laptop openklappen waar je maar wil. Maar het heeft natuurlijk ook een keerzijde. Als de basisscholen weer eens dichtgaan, zit jij met je kroost op schoot te werken. En er wordt ook best wat waarde gehecht aan het praatje bij het nespressoapparaat en het even in ‘een andere omgeving’ zijn.

Hoe doe je dat nou: zoeken naar een balans in onze nieuwe manier van werken? Want feit is wel dat het nieuwe werken in een ongekend rap tempo het nieuwe normaal is geworden. Het begint bij een goede thuiswerkplek,

1. Denk aan je houding
Of erger nog….RSI. Want even een paar uurtjes op de bank met je laptop op schoot of aan de keukentafel op een te laag krakkemikkig stoeltje zitten is verre van ideaal. Als je achter een computer zit of regelmatig aan een tafel werkt is het verstandig om goed materiaal te hebben. Kies voor een bureau of bureaustoel die in hoogte verstelbaar is (allebei kan natuurlijk ook). Waarschijnlijk weet je het al, maar een hoek van 90 graden tussen je onder- en bovenarm en ook een hoek van 90 graden tussen je onder- en bovenbenen is de juiste houding.

Probeer eens een zit-stabureau. Wanneer je last krijgt van je rug, heupen of benen verstel je het bureau van laag naar hoog. Zo voorkom je klachten in je lichaam. De hele dag zitten in een bepaalde houding is sowieso niet goed voor je, omdat je spieren vast gaan zitten. Wist je trouwens dat staand werken je ook nog eens een stuk productiever maakt? Staan zorgt er namelijk voor dat je hersenen worden geactiveerd. Dit maakt het lastiger om in te dutten na een stevige lunch of een koffiepauze, zodat je er nog een paar uurtjes productief tegenaan kunt.

2. Een opgeruimde werkplek is een opgeruimd hoofd
En dat werkt echt zo. Je bent veel productiever wanneer je werkplek opgeruimd is. Zo word je niet afgeleid door al die frutsels op je bureau die er eigenlijk niet toe doen en presteer je dus beter. Zonder dat je het doorhebt is je bureau van de een op de andere dag een chaos. Want, eerlijk is eerlijk, we hebben allemaal meer kladblokken, pennen en bonnetjes dan we in eerste instantie denken. Denk dus na over voldoende opbergruimte. Het gebruiken van een archiefkast onder je bureau is een goede aanrader, maar het kan ook in de vorm van wandrekken, pennenbakjes of ladekasten. Als je werkplek geordend is zorgt het er ook voor dat je sneller bepaalde documenten kunt terugvinden, waardoor je minder lang zoekt in de chaos op je bureau.

3. Zorg voor vitamine D
Daglicht is het állerbelangrijkste! Van daglicht word je fitter en krijg je een fijn gevoel. Stop jezelf dus niet weg op een te donkere zolderkamer of in dat kleine hokje waar ook de wasmachine staat. Vind je wandelen tussen je meetings door maar saai, probeer dan de Ommetje-app van de Hersenstichting met collega’s. Je kunt elkaar uitdagen wie de meeste kilometers wandelt per week en daar iets tegenover zetten.

Geen tijd om naar buiten te gaan en wil je toch je creativiteit stimuleren, dim dan het licht. Zacht licht bevordert namelijk je creativiteit. En moet je een dossier wegwerken, dan is een felle bureaulamp noodzakelijk. Zo kun je je meer focussen en het bevordert je concentratievermogen. Niet iedereen heeft natuurlijk een ruime kamer met veel licht over om in te richten als werkplek. Verplaats je bureau dan naar je woonkamer. Of misschien heb je nog wat ruimte over op de slaapkamer. Zolang deze werkplek maar inspirerend genoeg is, is dit een goed alternatief!

Tip
En als het even kan schaf dan bijvoorbeeld een living colors lamp aan. Kleuren doen veel meer met een ruimte dan er een gezellig tintje aan geven, groen en blauw zijn goed voor creativiteit en rood is goed voor extreme focus en oog voor detail.

Get inspired!
In een inspirerende werkomgeving presteer je beter, voel je je gelukkiger en ben je vaak ook nog eens creatiever. Geef je werkplek een personal touch door het in te richten met vakantiefoto’s, foto’s van je partner, je kinderen, van fijne momenten en vrolijke herinneringen. Alles waar jij je goed door voelt. Of wat dacht je van dat ene souvenir uit Frankrijk? Heb je even een dipje? Met één blik op jouw persoonlijke spullen, heb je binnen no-time weer motivatie om te knallen! Kies daarnaast voor kleuren waar je blij van wordt. Kleuren hebben een enorme invloed op je emoties en roepen associaties op. Van welke kleuren word jij blij? Ga dat eens bij jezelf na. Je kunt je werkplek in richten met deze kleuren in de vorm van subtiele accessoires, of pak het groots aan en geef de muur waar je tegenaan kijkt.

Beetje extra zuurstof
Iedereen weet dat planten een positief effect hebben op je werkomgeving en je gezondheid. Ze zorgen voor een prettige sfeer, zorgen voor minder stress, helpen je relaxen na een heftige brainstormsessie, ze verschonen de lucht én verhogen de productiviteit tot wel 15 procent. Planten zijn niet alleen mooi, ze zijn ook nog eens ontzettend nuttig. Wist je dat planten ook zorgen voor luchtfiltering? Je raakt minder snel vermoeid wanneer er planten op je werkplek aanwezig zijn. Dat komt doordat planten chemische stoffen uit de lucht filteren. Ze houden je dus scherp. Daarnaast staat het leuk. Zet een flinke groene buitenplant voor het raam of laat een fleurige hangplant groeien tegen dat muurtje waar je de hele dag tegenaan kijkt. En vergeet niet af en toe de ruimte waar je werkt eens goed door te luchten door even een raam open te zetten.

Het oor wil ook wat
Nog een voordeel van thuiswerken is dat je niet meer de hele dag naar de top 40-muziek van je collega hoeft te luisteren. De radio die de hele dag aanstaat en hits afspeelt die je al 100 keer gehoord hebt, herkenbaar? Wist je dat zacht ééntonig geluid juist het creatie- en concentratie-vermogen verhoogt? Maar ook een klassiek of jazzmuziekje op de achtergrond doet wonderen om je productiviteit en concentratie te boosten. En als je je echt moet concentreren dan werkt absolute stilte toch het beste.

Bonus tip: Doe een fika
Meer doen door meer pauze te nemen. Dat klinkt misschien een beetje gek, maar in Zweden zijn ze ervan overtuigd dat het werkt! Bij het fika-concept nemen werknemers om 10:00 uur en 15:00 uur een extra koffiepauze en laten ze het werk even voor wat het is. Het resultaat? Je bent productiever en creatiever en doet minstens net zo veel werk in minder tijd. Een goed excuus om een extra koffietje met iets lekkers te nemen.

Ook interessant

Sterren van de hemel koken met Maarten Camps

U woont in Breda of omgeving en u bent nog nóóit bij Restaurant Wolfslaar geweest? Dan weet u niet wat u mist. Het in...

Branches bundelen krachten: “Energie spat eraf!”

Het zal de oplettende lezer van dit magazine al eerder zijn opgevallen: BouwSchool Breda is een organisatie, die allesbehalve stil zit. Het spreekt dan...

TEGELTJES

In de gang van het huis van mijn ‘klein omaatje’ hingen meerdere tegeltjes. Je kon er niet omheen. Want het was maar smal in...

De bitcoin halvering is nabij, dit moet u weten

De bitcoin halvering komt eraan, een fenomeen dat het potentieel heeft om de cryptomarkt ingrijpend te veranderen. Jordy Aarssen van Six Capital legt u...