Jason van Elewout: ‘’Het gaat nu goed, maar het gaat ook periodes soms iets minder’’

‘’Het gaat nu goed, maar het gaat ook periodes soms iets minder’’

Zijn grootste missie is mensen blij maken en dat doet zanger Jason van Elewout (18) uit Breda sinds jaar en dag. Jason heeft een zeldzame aandoening, Charge-syndroom en dat zorgde ervoor dat hij geboren werd met een hartafwijking, schisis en een verminderd evenwicht. En dat niet alleen. Ondanks alle tegenslagen heeft hij een muzikale carrière opgebouwd en is hij vanaf zijn 15e op diverse podia te vinden. Daarnaast is hij ook al jaren ambassadeur voor stichting Opkikker. Deze zomer heeft Jason alweer zijn zesde single ‘Zonnestraal in mij’ uitgebracht. De perfecte timing om deze rasartiest eens een bezoekje te brengen.

 

Hoe oud was je toen je voor het eerst op het podium stond?

Jason glimlacht van oor tot oor. “Toen ik 3 jaar oud was ben ik meegegaan naar een concert van Frans Bauer en ben ik tijdens het optreden op het podium geklommen. Dat was mijn allereerste keer. Ik heb toen samen met hem gezongen en een munt van hem gekregen. Sindsdien is dat echt mijn geluksmunt.”

 

Waarom is deze munt zo speciaal voor jou?

“Het is sowieso al speciaal dat ik deze van Frans Bauer heb gekregen, want ik heb heel veel bewondering voor hem. Maar deze munt brengt mij ook al mijn hele leven geluk. Ik heb heel veel meegemaakt en als ik ernaar kijk word ik eraan herinnerd dat wat er ook gebeurt in je leven, je altijd door moet zetten. En dat doe ik!”

 

Wil je iets vertellen over jouw aandoening?

“Ik ben geboren met een charge-syndroom, waardoor mijn motoriek niet helemaal perfect is, maar ik heb ook hartproblemen. Ondanks alles ben ik altijd blijven doorzetten en ben ik graag de gangmaker in een groep, want ik wil mensen vrolijk maken. Daarom vind ik entertainen zo leuk, want dan zie ik mensen lachen, genieten, plezier hebben en dat is precies waar ik het voor doe. Ik krijg vaak te horen van mensen dat ik een inspiratiebron ben door mijn verhaal en daar ben ik blij om.”

 

Dat kan ik me voorstellen en nu heb je zelfs een mooie carrière in de muziek, hoe is het balletje gaan rollen?

“Zolang ik me kan herinneren ben ik altijd wel een podiumbeest geweest. Ik wilde altijd op de voorgrond staan en mensen aan het lachen maken. Vanaf 2016 ging ik vaker naar cd-presentaties en daar kwam ik weer andere zangers tegen. Ik vond het steeds leuker worden en ging er toen eigenlijk serieus over nadenken of ik verder wilde gaan in de muziekbranche. Ik heb zangles genomen en toen ik vervolgens in een café in Prinsenbeek stond te zingen, was iedereen zo enthousiast dat ze geld hebben ingezameld voor mijn eerste single.

Het nummer ‘Wat is het leven toch mooi’ is echt op mijn lijf geschreven. Het liedje gaat over dat je nooit moet opgeven in je leven hoe erg de situatie ook is en wat er ook gebeurt. Gewoon je kop omhooghouden en altijd blijven lachen. Inmiddels zijn we 6 singles verder.”

 

Wat is je favoriete single?

“Mijn nieuwste liedje ‘Zonnestraal in mij’ is wel echt mijn kindje nu. Het gaat over een terugkerende liefde. Mijn eerdere single ‘In 1 seconde’ gaat over een vakantieliefde en ‘Zonnestraal in mij’ is een vervolg op dit ik al meer dan 15 jaar ambassadeur voor deze stichting.”

 

Wat heb je in je rol als ambassadeur voor Stichting Opkikker allemaal mogen doen?

“Ik heb zulke leuke ambassadeursdagen mogen meemaken. Je mag mee naar pretparken, musea, dierentuinen en toen ik 10 jaar ambassadeur was, heb ik voorgesteld om een benefietconcert te organiseren. Er zijn toen in 2017 16 artiesten komen optreden en we hebben toen een flink verhaal, dat ze elkaar weer terugzien. Het past helemaal bij de zomer, nu de cafés weer open zijn. En nee het gaat niet over mij haha. We waren in Nederland aan het kijken voor locaties voor de videoclip, maar wegens corona konden we nergens terecht en toen zijn we in Spanje gaan kijken. Het is een hele toffe clip geworden. Ron Schmid is mijn vaste cameraman waar ik mee samenwerk sinds mijn eerste single, dus die ging mee samen met mijn vader.”

 

Wat trekt je aan in het Nederlandse genre?

“Op dit moment vind ik Nederlandstalig gewoon heel leuk, iedereen kan het meezingen en dat trekt mij nu het meest. Ook het schrijven van liedjes doe ik samen met een tekstschrijver.”

 

Met wie zou je graag willen samenwerken?

“Wat mij leuk lijkt is ommet heel veel artiesten een vrolijk nummer te maken en dat past ook zeker bij deze tijd. Er zijn meerdere artiesten met wie ik zou willen zingen, maar Frans Bauer daar heb ik echt bewondering voor. Hij is zo gewoon gebleven al die jaren en maakt altijd tijd voor zijn fans. Ik ben wel eens bij hem thuis geweest en hij is echt superaardig. Een single met Frans, ja dat lijkt me echt leuk. Maar ik sta voor alle samenwerkingen 100% open.”

 

Zingen met Frans Bauer of een gouden plaat?

“Ik kan hier echt niet tussen kiezen, dus dan zou ik een gouden plaat samen met Frans Bauer willen hebben natuurlijk haha!”

 

Hoe is het met de boekingen gegaan tijdens coronatijd?

“Ik baalde enorm, omdat ik niet kon optreden door corona. Maar we hebben wel andere dingen bedacht zoals leuke livestreams en ik heb ook 3 singles uitgebracht in de coronatijd. Mensen hebben juist muziek nodig nu. Een van de liedjes heet ‘Oh, lief’ en gaat erover dat je er voor elkaar moet zijn. Dat was vlak voor mijn laatste operatie, een lip- en neuscorrectie, in januari. Voor de corona waren de boekingen wekelijks en nu doe ik vooral veel interviews en de aanvragen beginnen weer binnen te komen. Ik kan niet wachten om weer wekelijks op de bühne te staan.”

 

Hoe lang ben je al ambassadeur van Stichting Opkikker?

“Ik ben in aanraking gekomen met de stichting, omdat ik langdurig ziek geweest ben. Ik heb namelijk ook een eetstoornis en hier kreeg ik toentertijd een coach voor en die heeft mij op Stichting Opkikker gewezen. Ik heb toen 1 dag meegedaan met een Opkikkerdag en meteen besloten dat ik ambassadeur wilde worden. Inmiddels ben bedrag opgehaald voor de stichting. Sindsdien organiseren we elk jaar een benefiet met leuke artiesten. Dit jaar en vorig jaar kon de benefiet helaas niet doorgaan vanwege corona, maar volgend jaar willen we deze graag in april organiseren. Ik zoek samen met mijn vader de artiesten uit en op de dag zelf moet er ook een hoop geregeld worden.”

 

Je bent ondanks alles altijd je dromen blijven najagen, wat zou je nog willen doen?

“Als je ziet wat ik op mijn leeftijd en met mijn aandoening allemaal al bereikt heb, daar ben ik zo dankbaar voor. Ik zou graag nog meer fans en naamsbekendheid willen, zodat ik nog meer mensen vrolijk kan maken. En Ziggo Dome! Daar zou ik nog wel een keer willen staan. Naast zingen ben ik ook bezig met een cursus Video Editing. Ik vind het heel leuk om filmpjes in elkaar te zetten en zo een verhaal te vertellen. Ook zou ik meer met tv willen doen voor en achter de schermen. Ik heb een tijdje terug meegedaan aan het tv-programma

‘Hit the Road’. Ik heb toen bij Roel van Velzen in de auto gezeten en dat was zo’n leuke ervaring. Ik zou wel mee willen doen aan ‘Ik geloof in mij’, maar ik heb nog geen belletje gehad, wie weet.”

 

Hoe gaat het nu met jou?

“Mijn hart is weer goed, ik kan weer in achtbanen, al ben ik als de dood voor achtbanen haha. Ik ben blij dat ik inmiddels een hele pizza op kan. Dat is iets wat ik vroeger niet kon. Het gaat nu goed, maar het gaat ook periodes soms iets minder. Het blijft gewoon lastig. Eten heb ik altijd al heel moeilijk gevonden, maar ik zet gewoon door en ben blij dat ik het een beetje onder controle heb.”

 

Wat is je boodschap aan anderen?

“Al gaat het heel slecht – en ik kan het weten, want ik heb me heel vaak heel slecht gevoeld, volg je dromen, volg je hart en ga door, want je telt!”

 

Wil je als eerste op de hoogte blijven van de nieuwe nummers van Jason van Elewout?

Volg hem dan via @jason_v_elewout.

Ook interessant

Een goede vloer is altijd de basis

Ondernemen, dat moet je in het bloed zitten. Dan zit het bij Joep Schellekens wel goed. Hij wilde op jonge leeftijd altijd al importeur...

Altijd duidelijk en eerlijk advies

Je hebt advocatenkantoren én je hebt gespecialiseerde advocatenkantoren. Küppers en Odekerken Advocaten in Breda behoort overduidelijk tot die tweede categorie. Met hun ervaring en...

Een energieke totaalleverancier

Het vraagt enig lef, om midden in Coronatijd je eigen bedrijf te starten. Jelco de Beer deed het en heeft er geen moment spijt...

In één dag het verschil maken

Opgeruimd … staat netjes. Het zou zómaar de kreet kunnen zijn, die bij Pleun van Dijk en Monique van Bavel aan de muur hangt....