Whisky & Gin Breda

Keep up the HIGH spirit!

Winteravonden……… Wat is er fijner dan bij een knapperend haardvuur en een heerlijk glas een goed gesprek te hebben?  Familie en vrienden bij elkaar om iets vieren of zomaar; just keeping up the good spirits. In ons geval de high spirits, want dat is de Engelse vertaling van sterke drank. 

Ook al heten we Whisky & Gin; in een distillatenlounge ontbreken brandy’s natuurlijk niet. Brandy – oftewel Brandewijn – is een distillaat van vruchten zoals druiven, appels, pruimen of kersen. Cognac is de bekendste brandy, gemaakt van hoofdzakelijk één druivensoort, de Ugni Blanc. Een vrij zure druif die voor wijn wat minder geschikt is, maar zich goed leent voor Cognac als je de wijn twee maal distilleert. 

Cognac dankt zijn bekendheid en populariteit met name aan de gunstige geografische ligging. In de late Middeleeuwen kwamen Engelse en Scandinavische zeelieden zout kopen in Franse havenplaatsjes en namen vaak ook de wijn uit de streek mee. Destijds werd de havenbelasting naar volume van de vracht geheven. Om de omvang van de lading wijn te verkleinen besloot men de wijn te distilleren. Hierdoor werd niet alleen het volume teruggebracht, maar werd de drank ook goed geconserveerd. In het land van bestemming werd de eaux-de-vie met water aangelengd om het weer als wijn te consumeren. Althans, dat was de bedoeling, maar in onverdunde vorm bleek de brandewijn veel lekkerder! 

De beste Cognacs komen uit de Grande Champagne en de Petit Champagne. Overigens wordt er door de Cognacproducenten net als bij whisky ook steeds meer met specifieke vatrijpingen geëxperimenteerd. Zo brengt Camus een Cognac gelagerd op portvaten op de markt. Dat geeft een prettig zoetje van de versterkte wijn in de afdronk.

De Cognacliefhebber die een uitdaging zoekt zou eens Armagnac kunnen proberen: een scherpe en zeer smaakvolle brandy van meerdere druivensoorten. Armagnac wordt slechts eenmaal gedistilleerd en niet meer aangelengd met water tot 40% ABV. Gaat dus uit het vat direct de fles in waardoor veel smaak behouden blijft. Bovendien is de prijs-kwaliteit verhouding van deze – onterecht – minder bekende spirit uitstekend. Dat wordt een heerlijk avondje; cheers! 


Mark & Pauline | Whisky & Gin Breda

 

Ook interessant

Samen verduurzamen

Duurzaamheid. Of je er als ondernemer al lang mee aan de slag bent, of het liever voorlopig op de lange baan schuift; duurzaamheidsinitiatieven zijn...

Sterren van de hemel koken met Maarten Camps

U woont in Breda of omgeving en u bent nog nóóit bij Restaurant Wolfslaar geweest? Dan weet u niet wat u mist. Het in...

Branches bundelen krachten: “Energie spat eraf!”

Het zal de oplettende lezer van dit magazine al eerder zijn opgevallen: BouwSchool Breda is een organisatie, die allesbehalve stil zit. Het spreekt dan...

TEGELTJES

In de gang van het huis van mijn ‘klein omaatje’ hingen meerdere tegeltjes. Je kon er niet omheen. Want het was maar smal in...