Ondernemers in het buitenland

Breda is natuurlijk een heerlijke stad om in te wonen. Tóch zijn er Bredanaars die in het buitenland het avontuur aangaan en daar een onderneming starten. Carlos (50) en Colinda (54) den Hollander hebben altijd een grote droom gehad om een eigen bed en breakfast te beginnen in een warm land. Deze droom hebben ze waargemaakt door B&B Bellreguard te openen in het dorpje Bellreguard in de provincie Valencia.

Door: Marsha Paans

Wat een mooi avontuur om in Spanje een eigen bed en breakfast te beginnen. Wanneer begon het bij jullie te kriebelen om die stap te zetten?
“Sinds we elkaar hebben ontmoet is het altijd onze droom geweest om in een zonnig land te wonen”, begint Colinda den Hollander te vertellen. “Het heerlijke klimaat, de gastvrijheid van de mensen en de ontspannen mentaliteit heeft ons altijd al getrokken. We hadden het helemaal niet zo slecht in Nederland hoor. Carlos schilderde als zzp’er en ik was taxichauffeur bij Dutax. Natuurlijk was het een spannende stap, maar als het een flop was geworden, konden we altijd weer teruggaan naar Nederland. Dan was Carlos gewoon weer als zzp’er gaan schilderen en ik was weer in mijn taxibusje geklommen. Gelukkig is het zover niet gekomen, want we vinden het fantastisch hier.”

Zo te horen was het jullie droom om ooit naar het buitenland te vertrekken. Waarom heeft het dan zo lang geduurd?
“We stonden al eens eerder op het punt om te verhuizen naar het buitenland. In 2009 wilden we naar Portugal emigreren. Mijn moeder leefde toen nog en wilde met ons meegaan. Ik ben enig kind, dus ik kon haar natuurlijk niet alleen in Nederland laten wonen”, vertelt Colinda. “Daarnaast konden we het onze zoons niet aandoen, want die hadden die droom op dat moment niet. Zij hadden in Nederland té veel familie en vrienden die ze niet konden missen. En stiekem zaten ze toen ook een beetje in de puberteit”, grapt de B&B-eigenaresse. “Uiteindelijk hebben we in november 2019 besloten om tóch die stap te zetten. Het was voor onze omgeving dan ook geen verrassing toen we ze vertelden dat we naar Valencia gingen emigreren.”

Jullie hebben echt een gave plek gevonden! Vertel eens: hoe zijn jullie bij dit droomhuis gekomen?
“We startten onze zoektocht naar een geschikt huis om een B&B in te runnen op het internet”, vertelt Carlos. “We bezichtigden meerdere huizen, maar wanneer we naar huizen in de buurt van Valencia gingen kijken, kregen we gelijk een fijn gevoel. We waren hier al een paar keer op vakantie geweest en dat voelde echt als thuiskomen. Dit hebben we aan onze makelaar verteld en die heeft gelijk actie ondernomen. Voor ons is locatie alles en onze voorkeur ging uit naar een plek met genoeg bedrijvigheid in de buurt. We hebben ook veel streken gezien die meer in de bergen lagen. Het waren fantastische dorpjes, maar voor ons gewoon niet praktisch. Stel dat je boodschappen moet gaan doen en ál die spullen naar boven moet sjouwen. Ik moet er niet aan denken! Wij zijn ook de jongste niet meer”, lacht Carlos. “Uiteindelijk hebben we in Bellreguard, een dorp in de Spaanse provincie Valencia, ons droomhuis gevonden.”

Bellreguard is nog niet heel bekend. Wat vinden jullie zo leuk aan deze plek?
“Het dorp is niet groot, maar het is er ontzettend gezellig en levendig. Ons huis ligt in het oude centrum van Bellreguard en je kunt vanuit onze bed en breakfast van alles ondernemen. Je kunt een dagje naar het strand gaan, wandelen in één van de drie natuurparken of fietsen in de prachtige bergen. We hebben er bewust voor gekozen om niet aan de kustlijn, maar in het centrum van Bellreguard te gaan wonen. In de zomer is het aan het strand gezellig druk, maar in de winter is er niks te doen. Bij ons in het centrum zitten er áltijd mensen op het terras; zelfs in de winter. Dat vinden we zo gezellig.”

Jullie zijn én blijven natuurlijk echte Bredanaars. Wat hebben jullie vanuit Breda mee naar Spanje genomen?
“Wanneer de gasten bij ons overnachten, willen we ze het gevoel geven dat ze ‘thuiskomen’. Het eerste drankje is dan ook altijd van ons! Die Brabantse gezelligheid en gemoedelijkheid hebben we gewoon mee naar Spanje genomen en we willen dat onze gasten dat ook ervaren”, vertellen de Brabantse B&B-eigenaren. “Daarnaast kun je bij ons gaan en staan waar je maar wilt, kun je gebruikmaken van alle gezamenlijke ruimtes en heb je de gelegenheid om een lekker koel drankje uit de koelkast te pakken. En dat is wel zo lekker na een lange dag in de Spaanse zon.”

Wat vinden jullie, naast de locatie, nog meer fijn aan jullie eigen B&B?
“Het huis is ongeveer 80 jaar oud en daarom moest er nog wel het een en het ander gebeuren. We hebben de afgelopen maanden flink verbouwd. Inmiddels hebben we vijf kamers met een eigen douche en wc”, vertelt het B&B-koppel trots. “Heb je even geen zin om de deur uit te gaan, dan kun je je gerust heel de dag vermaken in onze B&B. Het is geen kamer in een hotel en dat willen we ook zéker niet uitstralen. We hebben een zonnig dakterras, dat ook plekjes in de schaduw biedt. Ideaal als je een dagje wilt ontspannen met een glaasje wijn en een goed boek. Daarnaast hebben we een keuken die toegankelijk is voor de gasten, voor als je ’s avonds uitgebreid wilt koken. Een ontbijtzaal met ontzettend veel lekkers; van zoet tot hartig. En een kamer met gezellige spelletjes, een lange tafel en een knisperend haardvuurtje.”

Jullie zijn vlak voor de coronapandemie naar Spanje verhuisd. Hebben jullie daar nog last van gehad?
“Vlak nadat we naar Spanje verhuisden, begon de coronauitbraak. Daardoor hebben we veel mensen die we liefhebben een tijd niet kunnen zien. Dat vonden we natuurlijk erg jammer, maar gelukkig kun je elkaar tegenwoordig gemakkelijk videobellen. Daarnaast mochten bouwvakkers in Spanje een hele tijd niet werken, waardoor de verbouwing stil kwam te liggen. In eerste instantie baalden we flink”, laat Carlos weten. “Maar ik besloot vervolgens om terug naar Breda te gaan om ons huis te verkopen. In de tussentijd heb ik gelukkig nog wat schilderklussen kunnen oppakken bij mijn oude werkgever. Ons huis werd verkocht en dat gaf ons de ruimte om de verbouwing af te maken.”

Door corona zijn er veel dingen veranderd. Hebben jullie wel eens getwijfeld aan jullie plannen?
“We hebben geen seconde spijt dat we deze stap hebben gezet. Corona gaat langzaam weg, dus het kan voor ons alleen maar beter worden. En mocht er écht iets misgaan met de B&B, dan kan ik in Spanje nog altijd aan de slag als schilder”, zegt Carlos. “Toen we nog niet open mochten, heb ik zelfs een villa hier in de buurt geschilderd. Natuurlijk kan ik niet hetzelfde uurloon vragen als in Nederland, maar een kilo tomaten kost hier ook maar 50 cent in plaats van 2 euro. Het levensonderhoud is hier een stuk goedkoper, dus dat scheelt.”

Jullie leven in Spanje klinkt geweldig, maar is er ook nog iets wat jullie uit Nederland missen?
“Natuurlijk missen we onze zoons, familie én een goede Hollandse haring, maar tegenwoordig zijn er al retourvluchten van 45 euro. Die brengen je binnen 2,5 uur van Eindhoven naar Valencia. De drempel om op visite te gaan of visite te ontvangen is dus niet zo groot. Over een paar jaar kunnen de kleinkinderen op vakantie naar ‘opa en oma Spanje’. Zet ze maar op het vliegtuig en kom ze over 6 weken maar weer ophalen”, grappen Carlos en Colinda onderling. “Onze vrienden en familie hebben er gewoon een extra vakantieadres bij. Natuurlijk komen we regelmatig terug naar Nederland, bijvoorbeeld voor bruiloften, partijen, kerstmis en carnaval – we zijn én blijven tenslotte Bredanaars. Maar in juni, juli en augustus zijn we alleen maar bij onze B&B te vinden, want dan is het natuurlijk hoogseizoen en kunnen we absoluut niet weg.”

Is er – naast het overnachten – nog iets wat jullie extra kunnen bieden? Bijvoorbeeld aan ondernemers of andere lezers van het Breda Business & Lifestyle magazine?
“Veel mensen werken tegenwoordig digitaal vanuit huis. Hoe fijn is het dan als je dat in een inspirerende omgeving kunt doen met een warm klimaat? Workation noemen ze dat. In onze B&B is genoeg ruimte om een rustig plekje op te zoeken waar je een paar uurtjes of heel de dag kunt werken. Daarnaast hebben we gratis wifi en glasvezel, zodat je met een goede kwaliteit internet altijd en overal in het pand kunt werken. Als je ’s avonds je laptop dichtklapt, kun je heerlijk genieten van een zwoele avond. ‘Thuiswerken’ en nazomeren tegelijk; wat wil je nog meer?”

En zijn er nóg meer dromen die jullie willen najagen? Of doelen die jullie nog willen behalen?
“Op dit moment leven we onze droom”, zeggen Carlos en Colinda trots. “Ons doel is om van de B&B een succes te maken, en dat gaat ons zeker lukken. We hebben afgelopen zomer een topzomer gedraaid en dat is voor ons de bevestiging dat we de juiste keuze hebben gemaakt. In eerste instantie hoeven we er niet rijk van te worden. Zolang we onze rekeningen kunnen betalen, boodschappen kunnen doen en een drankje op het terras kunnen pakken zijn wij gelukkig. Het is maar net wat je zoekt in het leven”, sluit het B&B-koppel af.

Benieuwd naar meer informatie over de B&B, de verbouwing en hoe het nu gaat? Ga dan naar @bbbellreguard.

Ook interessant

Samen verduurzamen

Duurzaamheid. Of je er als ondernemer al lang mee aan de slag bent, of het liever voorlopig op de lange baan schuift; duurzaamheidsinitiatieven zijn...

Sterren van de hemel koken met Maarten Camps

U woont in Breda of omgeving en u bent nog nóóit bij Restaurant Wolfslaar geweest? Dan weet u niet wat u mist. Het in...

Branches bundelen krachten: “Energie spat eraf!”

Het zal de oplettende lezer van dit magazine al eerder zijn opgevallen: BouwSchool Breda is een organisatie, die allesbehalve stil zit. Het spreekt dan...

TEGELTJES

In de gang van het huis van mijn ‘klein omaatje’ hingen meerdere tegeltjes. Je kon er niet omheen. Want het was maar smal in...