Portugal….Het beloofde wijnland in opkomst

‘El Dourado’. Een kleine woordgrap, die ik bedacht toen ik begin september terug reed vanuit de DouroVallei in Portugal om nog wat laatste dagen van mijn vakantie door te brengen in Cascais, onder Lissabon.

Op de eerste dag van mijn vakantie was ik uitgenodigd om Quinta de Vasconcellos in het zéér authentieke wijngebied Alentejo de Adega te bezoeken. Na een rit dwars door Portugal, van de Zilverkust tot bijna aan de grens met Spanje, werden we hartelijk ontvangen door Manuel, Francisco en Joao. Die zaten volop in de oogstperiode, maar dat leek ze niet te deren. Ze hadden alles onder controle.

Manuel en zijn familie beheren vlakbij de stad Evora 1120 hectare grond, met koeien, paarden, olijfgaarden én een bescheiden Quinta, met een aanplant van nog geen 45 hectare wijnstokken. Nu ik het toch over Manuel heb… wat een hotshot in wijn maken is die man! Hij heeft in Australië bij Penfolds gewerkt en in Frankrijk bij Lynch Bages (Bordeaux). In de Douro Vallei maakt hij de wijn voor één van de beste winery’s. Manuel is veelgevraagd en dat is terecht. Hij blinkt immers uit, is niet voor niets wijnmaker van het jaar geweest in Portugal en zijn wijnen ontvangen steevast hoge waarderingen van de internationale pers.

Wanneer u dit zit te lezen, ontvangen wij bij La Persistance nét de vier wijnen, die we bij Manuel uit Alentejo hebben geselecteerd. Twee daarvan zijn wit, gemaakt van Arinto en Verdelho druiven. De ene is jong en stuivend, met verrassende mineralen en kruidigheid. De ander is een top Reserva van dezelfde druiven, alleen van oudere wijnstokken, afkomstig van drie kleine percelen en met een prachtige houtopvoeding.

Ook in de rode wijnen vinden we authentieke druiven, zoals de Touriga National en de Alicante Bouchet. De jonge rode wijn is zes maanden opgevoed op Frans eiken en beschikt daardoor over een fantastische elegantie, is harmonieus en kent een persistente afdronk (What’s in a name, zo hoor ik u denken). De rode reserva heeft niet minder dan achttien maanden gerust in kleine Franse vaten. Dat is toch wel de parel van het zuiden, samen met de witte Reserva.

Van de topbodem en filosofie van Manuel Lobo de Vasconcellos vindt u deze wijnen nu ‘gewoon’ bij ons in Breda, op voorraad bovendien! Het LV-logo op de fles staat voor het familiewapen, dat met trots gevoerd wordt. Dat is dus niet ‘geleend’ van Louis Vuitton. Neemt u echter van mij aan dat de wijnen daar qua kwaliteit écht mee mogen worden vergeleken.

Cheers,

Huub van den Muijsenbergh
Wijnkoperij La Persistance

 

Ook interessant

Samen verduurzamen

Duurzaamheid. Of je er als ondernemer al lang mee aan de slag bent, of het liever voorlopig op de lange baan schuift; duurzaamheidsinitiatieven zijn...

Sterren van de hemel koken met Maarten Camps

U woont in Breda of omgeving en u bent nog nóóit bij Restaurant Wolfslaar geweest? Dan weet u niet wat u mist. Het in...

Branches bundelen krachten: “Energie spat eraf!”

Het zal de oplettende lezer van dit magazine al eerder zijn opgevallen: BouwSchool Breda is een organisatie, die allesbehalve stil zit. Het spreekt dan...

TEGELTJES

In de gang van het huis van mijn ‘klein omaatje’ hingen meerdere tegeltjes. Je kon er niet omheen. Want het was maar smal in...