Portugal….Het beloofde wijnland in opkomst

‘El Dourado’. Een kleine woordgrap, die ik bedacht toen ik begin september terug reed vanuit de DouroVallei in Portugal om nog wat laatste dagen van mijn vakantie door te brengen in Cascais, onder Lissabon.

Op de eerste dag van mijn vakantie was ik uitgenodigd om Quinta de Vasconcellos in het zéér authentieke wijngebied Alentejo de Adega te bezoeken. Na een rit dwars door Portugal, van de Zilverkust tot bijna aan de grens met Spanje, werden we hartelijk ontvangen door Manuel, Francisco en Joao. Die zaten volop in de oogstperiode, maar dat leek ze niet te deren. Ze hadden alles onder controle.

Manuel en zijn familie beheren vlakbij de stad Evora 1120 hectare grond, met koeien, paarden, olijfgaarden én een bescheiden Quinta, met een aanplant van nog geen 45 hectare wijnstokken. Nu ik het toch over Manuel heb… wat een hotshot in wijn maken is die man! Hij heeft in Australië bij Penfolds gewerkt en in Frankrijk bij Lynch Bages (Bordeaux). In de Douro Vallei maakt hij de wijn voor één van de beste winery’s. Manuel is veelgevraagd en dat is terecht. Hij blinkt immers uit, is niet voor niets wijnmaker van het jaar geweest in Portugal en zijn wijnen ontvangen steevast hoge waarderingen van de internationale pers.

Wanneer u dit zit te lezen, ontvangen wij bij La Persistance nét de vier wijnen, die we bij Manuel uit Alentejo hebben geselecteerd. Twee daarvan zijn wit, gemaakt van Arinto en Verdelho druiven. De ene is jong en stuivend, met verrassende mineralen en kruidigheid. De ander is een top Reserva van dezelfde druiven, alleen van oudere wijnstokken, afkomstig van drie kleine percelen en met een prachtige houtopvoeding.

Ook in de rode wijnen vinden we authentieke druiven, zoals de Touriga National en de Alicante Bouchet. De jonge rode wijn is zes maanden opgevoed op Frans eiken en beschikt daardoor over een fantastische elegantie, is harmonieus en kent een persistente afdronk (What’s in a name, zo hoor ik u denken). De rode reserva heeft niet minder dan achttien maanden gerust in kleine Franse vaten. Dat is toch wel de parel van het zuiden, samen met de witte Reserva.

Van de topbodem en filosofie van Manuel Lobo de Vasconcellos vindt u deze wijnen nu ‘gewoon’ bij ons in Breda, op voorraad bovendien! Het LV-logo op de fles staat voor het familiewapen, dat met trots gevoerd wordt. Dat is dus niet ‘geleend’ van Louis Vuitton. Neemt u echter van mij aan dat de wijnen daar qua kwaliteit écht mee mogen worden vergeleken.

Cheers,

Huub van den Muijsenbergh
Wijnkoperij La Persistance

 

Ook interessant

De Avenue gaat duurzaam renoveren

Een bijzondere evenementenlocatie in het hart van Breda: De Avenue. Hier kun je terecht voor trouwfeesten, dinnershows, zakelijke evenementen en andere feesten en partijen....

Bye Bye Bolso, Hallo Lula

Na vier jaar is het bewind van de controversiële Jair Bolsonaro ten einde en staat Brazilië voor een nieuw begin onder een oude bekende.  Met...

Hét Bredase ontwerpbureau achter vele merken, bedrijven en instellingen

Merken als MondiLab, Hofhouse Den Haag, Cushman & Wakefield, Tempo-Team en ISS Facility Services voelen zich helemaal thuis bij Marty Schoutsen en haar team...

Peter en Pascale: een chalet runnen in het prachtige Oostenrijk

Wonen tussen de bergen, in een prachtig natuurgebied en met een wijds uitzicht. Dat klinkt als een ware droom. Tóch is deze droom voor...