Portugal….Het beloofde wijnland in opkomst

‘El Dourado’. Een kleine woordgrap, die ik bedacht toen ik begin september terug reed vanuit de DouroVallei in Portugal om nog wat laatste dagen van mijn vakantie door te brengen in Cascais, onder Lissabon.

Op de eerste dag van mijn vakantie was ik uitgenodigd om Quinta de Vasconcellos in het zéér authentieke wijngebied Alentejo de Adega te bezoeken. Na een rit dwars door Portugal, van de Zilverkust tot bijna aan de grens met Spanje, werden we hartelijk ontvangen door Manuel, Francisco en Joao. Die zaten volop in de oogstperiode, maar dat leek ze niet te deren. Ze hadden alles onder controle.

Manuel en zijn familie beheren vlakbij de stad Evora 1120 hectare grond, met koeien, paarden, olijfgaarden én een bescheiden Quinta, met een aanplant van nog geen 45 hectare wijnstokken. Nu ik het toch over Manuel heb… wat een hotshot in wijn maken is die man! Hij heeft in Australië bij Penfolds gewerkt en in Frankrijk bij Lynch Bages (Bordeaux). In de Douro Vallei maakt hij de wijn voor één van de beste winery’s. Manuel is veelgevraagd en dat is terecht. Hij blinkt immers uit, is niet voor niets wijnmaker van het jaar geweest in Portugal en zijn wijnen ontvangen steevast hoge waarderingen van de internationale pers.

Wanneer u dit zit te lezen, ontvangen wij bij La Persistance nét de vier wijnen, die we bij Manuel uit Alentejo hebben geselecteerd. Twee daarvan zijn wit, gemaakt van Arinto en Verdelho druiven. De ene is jong en stuivend, met verrassende mineralen en kruidigheid. De ander is een top Reserva van dezelfde druiven, alleen van oudere wijnstokken, afkomstig van drie kleine percelen en met een prachtige houtopvoeding.

Ook in de rode wijnen vinden we authentieke druiven, zoals de Touriga National en de Alicante Bouchet. De jonge rode wijn is zes maanden opgevoed op Frans eiken en beschikt daardoor over een fantastische elegantie, is harmonieus en kent een persistente afdronk (What’s in a name, zo hoor ik u denken). De rode reserva heeft niet minder dan achttien maanden gerust in kleine Franse vaten. Dat is toch wel de parel van het zuiden, samen met de witte Reserva.

Van de topbodem en filosofie van Manuel Lobo de Vasconcellos vindt u deze wijnen nu ‘gewoon’ bij ons in Breda, op voorraad bovendien! Het LV-logo op de fles staat voor het familiewapen, dat met trots gevoerd wordt. Dat is dus niet ‘geleend’ van Louis Vuitton. Neemt u echter van mij aan dat de wijnen daar qua kwaliteit écht mee mogen worden vergeleken.

Cheers,

Huub van den Muijsenbergh
Wijnkoperij La Persistance

 

Ook interessant

10 tips om uw bedrijf cybersafe te maken

Veel ondernemers beseffen niet hoe kwetsbaar ze zijn op het gebied van IT. Zeker bij ondernemers in de financiële dienstverlening is het van belang...

Niet alleen je voeten zijn in goede handen

Wie denkt dat een podotherapeut de hele dag met voeten bezig is, heeft het mis. Een podotherapeut als Wout Buijs behandelt patiënten met uiteenlopende...

Logo Technische Unie is niet voor niets groen

Duurzaamheid gaat veel verder dan alleen een paar zonnepanelen op je dak leggen. Daar weten ze bij Technische Unie álles van. Frans Reijerse, manager...

Voorkomen cybercriminaliteit begint met bewustwording

‘De vraag is niet óf u te maken krijgt met een cyberaanval, maar wannéér.’ Het staat er heel stellig, op de website van Asomis...