Samen maken we Breda Circulair

“Bij Breda Circulair dromen we van een toekomstbestendige wereld zonder waardeverlies en met gelijke kansen voor iedereen”

Breda Circulair is een stichting die zich inzet voor een circulaire economie in en rondom de stad Breda. Met een passie voor duurzaamheid en innovatie, werkt de stichting samen met lokale bedrijven, de gemeente en ondernemers om de overgang naar een circulair systeem te versnellen. Initiatiefneemster Mariëlle Wijffels en medebestuurslid Lorenza Verbaten vertellen meer over de initiatieven van Breda Circulair.

Vertel..hoe speelt jullie eigen onderneming een rol in de circulaire economie of in verduurzaming?”

“Communicatie speelt een belangrijke rol in verduurzaming en in circulariteit”, begint Lorenza Verbaten te vertellen. “Iedereen die de wereld een beetje beter heeft gemaakt, moet daarover hebben gecommuniceerd. Anders was het nooit opgepakt en in een versnelling geraakt. Als bestuurslid van Breda Circulair en als communicatieadviseur voor bedrijven die maatschappelijk verantwoord ondernemen geloof ik daar voor de volle 100 procent in”, legt Lorenza uit.

“Onbewust ben ik heel mijn leven al bezig geweest om ‘iets goeds voor de wereld te doen’. Ik deed veel vrijwilligerswerk en was vaak betrokken bij maatschappelijke initiatieven. Dit deed ik vanuit een intrinsieke motivatie én om naast mijn werk iets voor de wereld te kunnen betekenen. Op een dag dacht ik: waarom combineer ik het niet gewoon met mijn werk? Door duurzaamheid in mijn communicatiewerk centraal te zetten kan ik juist veel meer betekenen.  Zo ben ik ook bij Breda Circulair terechtgekomen.”

“Hoe zit dat bij jou, Mariëlle?”

”Ik ben opgegroeid in een tijd waar minder over duurzaamheid gesproken werd. Van oorsprong ben ik scheikundig technoloog. Daar lag mijn passie niet; ik haalde er weinig voldoening uit. Ik ben een interieuropleiding gaan volgen en kwam al snel een collega tegen die wél met duurzaamheid bezig was. We vonden het maar vreemd dat er in de bouw veel over duurzaamheid gesproken werd, maar dat er bij het interieur destijds niet aan duurzaamheid gedacht werd. Omdat we dezelfde gedachtegang hadden, zijn we gaan samenwerken. Zo is ons bedrijf ‘Interior for tomorrow’ ontstaan”, vertelt Mariëlle enthousiast.

“In 2018 kwamen we Daan tegen en we sparden met z’n drieën over interieur, bouwen en uiteraard over duurzaamheid. Alle drie dachten we: waarom is er in Breda geen plek waar we terechtkunnen met onze circulaire ideeën en duurzaamheidsvraagstukken? Stichting Breda Circulair werd in het leven geroepen en ook gemeente Breda was blij met de stichting als aanjager voor circulariteit. We zijn met studenten aan de slag gegaan om een event op te zetten rondom circulair bouwen. Hier waren ook verschillende partijen bij betrokken die zeiden: ‘Dit moet je veel groter maken’.”

Mariëlle vertelt verder: “Hierna zijn we serieus gaan kijken naar hoe we Breda Circulair kunnen laten groeien en welke specifieke doelen we willen bereiken met onze stichting. We zijn nog steeds bezig met dit proces, maar het wordt stap voor stap steeds duidelijker en concreter.”

“Een mooi verhaal! En wat doet Breda Circulair precies voor Breda en de ondernemers?”

Mariëlle legt uit: “We verbinden ondernemers met een hart voor duurzaamheid en circulariteit, zodat er mooie initiatieven en projecten kunnen ontstaan. Een circulair plan uitwerken kun je niet alleen. Daar heb je elkaars lef, kennis en expertise voor nodig.” Lorenza vult aan: “We houden ons vooral bezig met het bouwen van een netwerk, zodat ondernemers die met vragen zitten elkaar kunnen vinden. Dat kunnen bijvoorbeeld vragen zijn over wet- en regelgeving, subsidies, nieuwe bedrijfsmodellen, maar ook over ondernemerschap in het algemeen. We verbinden actief, maar hebben geen actieve rol in het uitvoeren van projecten of initiatieven.”

“En hoe zorgen jullie er dan voor dat deze ondernemers elkaar kunnen vinden?”

“Dit doen we onder andere door middel van verschillende events. Vier keer per jaar openen we de deuren van het Circulair Café. Dit is een kleinschalig evenement met ondernemers uit de buurt en lokale sprekers. Tijdens het event krijgen lokale ondernemers de kans om vragen te stellen of samenwerkingen op te zoeken. Daarnaast organiseren we het ‘FuturePROEF Diner’ én de ‘Circular Economy Night’. Beide evenementen vinden één keer per jaar plaats”, vertelt Mariëlle. “Tijdens elk evenement nodigen we inspirerende sprekers uit. Zo hebben we onder andere Paul Schenderling (een econoom die adviseert en schrijft over sociale en ecologische vraagstukken vanuit een economische invalshoek) en Those Vegan Cowboys (de 2.0 versie van De Vegetarische Slager) al op ons podium mogen uitnodigen. Het zijn altijd heel inspirerende verhalen. Ook als je niet in de duurzame branche werkt.”

“Wat is de kracht van Breda Circulair?”

“We bieden ondernemers – die zich bewust zijn van de maatschappelijke impact die ze kunnen maken – een plek om de volgende stap te kunnen zetten. Door met andere ondernemers in gesprek te gaan over duurzaamheid en door te luisteren naar inspirerende verhalen van onze sprekers, zijn ze eerder geneigd om actie te ondernemen op hun eigen plannen. Dát is onze kracht”, vertelt Lorenza enthousiast. “Klopt!”, voegt Mariëlle toe. “Doordat ze met anderen spreken, zien ze dat het mogelijk is om stappen te zetten. En het maakt niet uit hoe klein die stap is. Het brengt ze op ideeën om de schouders er eindelijk onder te zetten óf om op z’n minst eens een kop koffie met elkaar te drinken.”

“Hebben jullie het gevoel dat duurzaamheid en circulariteit steeds meer onder mensen en ondernemers gaat leven?”

“Er is de laatste tijd veel te doen rondom duurzaamheid en circulariteit, dat merk en voel je aan alles”, begint Mariëlle haar verhaal. “En dan heb ik het niet alleen over Breda, maar door heel Nederland en zelfs over heel de wereld.”

“Er is zeker meer aandacht voor duurzaamheid en circulariteit”, vult Lorenza aan. “Bij Breda Circulair stimuleren we de positieve kant van duurzaamheid. Geen doemscenario’s of wijzen met de vinger, maar kijken naar wat er wél kan. Dat geeft ook meer handelingsperspectief.”

“En zijn er uit jullie initiatieven al mooie samenwerkingen tot stand gekomen?”

“Er zijn nog geen concrete projecten afgerond, maar er zijn zeker een aantal ondernemers met elkaar in gesprek en plannen aan het maken.. Zo houden een aantal ondernemers zich bezig met mogelijkheden om van reststromen (afval bestaat in onze ogen niet) nieuwe voedingsmiddelen te maken.  Ze willen voedsel dat wordt verspild in bijvoorbeeld de horeca, groothandels of in supermarkten een nieuwe bestemming geven. Denk bijvoorbeeld aan sinaasappelschillen waar oliën van gemaakt worden. Dit initiatief noemen we de Circulaire Voedselketen. Hoe tof als we straks in Breda geen voedsel meer verspillen?”, zegt Lorenza.

Mariëlle voegt toe: “Initiatiefnemer van Breda Circulair en architect Daan Bolier is bezig met een andere ‘proeftuin’, namelijk Biobased Bouwen. Hij onderzoekt met een aantal andere ondernemers de mogelijkheid om lokale bouwmaterialen te produceren uit lokaal geoogste hernieuwbare materialen, zoals biologisch geteelde hennep, of uit lokale agrarische reststromen. Van hennep kun je gemakkelijk hennepbeton maken. Dit is een mengsel van hennepvezels, een bindmiddel (zoals kalk) en water. Het resulterende materiaal is lichtgewicht, isolerend en heeft goede vochtregulerende eigenschappen. Het levert tevens een gezond binnenklimaat op, omdat het materiaal biologisch is zonder gebruik te maken van allerlei bestrijdingsmiddelen. En hoe mooi zou het zijn als de hennep lokaal verbouwd wordt, de bouwmaterialen lokaal gemaakt worden en daarna lokaal gebruikt wordt voor gebouwen?”

“Daarnaast zijn er ook plannen om een circulaire hotspot te creëren waar lokale reststromen gekoppeld worden aan lokale makers. Veel materialen kunnen namelijk prima opnieuw gebruikt worden.”

“Ja, en je ziet zelfs dat hergebruikt materiaal juíst steeds meer waarde krijgt.”, vult Lorenza aan. “Gebruikt materiaal heeft een verhaal, karakter en is uniek. Dat valt op en brengt een gesprek op gang.” Het idee is om een plek te vinden waar makers elkaar kunnen inspireren en bijvoorbeeld met elkaar een werkplaats delen. Hoe dat er precies uit komt te zien is nog onbekend, maar hou ons vooral in de gaten!”, vertellen de duurzame onderneemsters.

“Hebben jullie nog plannen voor de toekomst”

“Momenteel zijn we bezig met een communicatiestrategie voor Breda Circulair. Daar hoort ook een nieuwe website bij. Op de website ga je onder andere veelgestelde vragen over circulair ondernemen vinden én kun je contact zoeken met ons loket waar je met complexere duurzaamheidsvraagstukken of gerichte uitdagingen terechtkunt. We zetten deze vragen dan uit in ons netwerk, zodat we ondernemers aan elkaar kunnen verbinden. Want dat is uiteindelijk ons doel; verbinden en mooie samenwerkingen tot stand brengen”, vertelt Lorenza. “Daarnaast willen we met een goede communicatiestrategie meer ondernemers bereiken, zodat we als stichting kunnen gaan groeien en we met z’n allen de transitie van lineaire economie naar circulaire economie kunnen gaan versnellen”, vult Mariëlle aan.

Evenementen Breda Circulair

Wil je eens aanwezig zijn tijdens één van de toffe evenementen van Breda Circulair? Bekijk onderstaande data.

  • In de week van 30 oktober: FuturePROEF Diner
  • 13 december: Circulair Café
  • Februari (datum n.t.b.): Circular Economy Night

Wil je het programma in de gaten houden? Ga dan naar Bredacirculair.nl/events

Ook interessant

Energiemanagement kun je leren

Hoe kun je ánders – lees: beter – omgaan met je energie? Het is een vraag die steeds meer ondernemers zich stellen. Het is...

Slim inkopen op afstand 

Hoewel persoonlijke bezoeken aan klantlocaties zeldzaam zijn, zijn de klanten zeer tevreden over de geboden service. Dit getuigt van de effectiviteit van het concept...

Breda blinkt uit met dubbele truckwash

“Voor het einde van dit jaar gaan we los!” Roy Heessels van Basiq Cleaning en Basiq Truckcleaning kijkt reikhalzend uit naar de opening van...

Stress en vermoeidheid verleden tijd met de unieke Biocheck Methode bij Doornbos Health

Als partner van BioCheck speelt Doornbos Fysio Groep een cruciale rol in het ondersteunen van patiënten in de regio Breda die kampen met stress,...