Season’s spirit. Shaken, not stirred…

Season’s spirit. Shaken, not stirred…

De beroemde oneliner van James Bond als hij zijn Dry Martini bestelt. Over het ontstaan van de cocktail – en alleen al het woord zelf – is veel gespeculeerd en geschreven. Dat het een mix is van één of meerdere alcoholische dranken is zeker en veel landen hebben zo hun eigen favoriete variant. Highballs zijn eenvoudiger te maken: beetje alcohol en veel mixdrank in een longdrinkglas. De Highball is overig bezig met een comeback. In deze column drie verhalen en enkele recepten:

Lemon & leaf & tonic
Rum is zo’n distillaat dat zich goed leent voor een cocktail en dan met name de jonge, blanke rums. Eén van onze favorieten is de Lemon & Leaf rum uit …. Amsterdam. Nouja, niet helemaal. De jongens van Spirited Union Distillery kopen kant-en-klare rum in van verse suikerriet gestookt met frisse citroenen uit de Amalfikust. Deze pure en ongezoete rum wordt door hen nogmaals gedistilleerd met een mix van blauwe eucalyptusbladeren en zwarte thee. Fris, fruitig en toch een beetje spicy: een echte botanical rum. Perfect voor een niet al te ingewikkelde zomercocktail: giet 50ml Lemon & Leaf rum in een copa- of cocktailglas gevuld met ijs. Aanlengen met 150ml premium tonic en garneren met verse munt en een citroenschil.

Penicillin
Aan botanicals zoals jeneverbes, kinine in tonic en sterke drank in het algemeen werd vroeger medicinale werking toegeschreven. De naam van deze cocktail klopt dus helemaal! De Penicillin is een spannende mix van blended whisky en single malt peated whisky. Nodig: 60ml blended Scotch, 30ml verse citroensap, 20ml gembersiroop, 5ml honing en een druppeltje Angostura. Dit alles stevig shaken gedurende enkele seconden en uitgieten via een strainer in een met ijs gevuld whiskyglas. Druppel 5ml rokerige whisky erop en garneer met een sinaasappelschil. Beterschap!

White Russian

Een combi van een cocktail en een milkshake, maar zonder shaken! Wanneer dan wel? Met name cocktails met een troebel ingrediënt zoals ei, room of vruchtensap worden geshaket. Als je alleen sterke dranken mixt is rustig roeren eigenlijk wel voldoende, maar doe het vooral naar eigen smaak en voorkeur. Meng 40ml premium vodka en 30ml koffielikeur rustig in een glas met ijsblokjes om vervolgens 25ml room erop te draperen. Je krijgt een prachtig effect en ziet direct waaraan deze cocktail zijn naam heeft ontleend: White van de slagroom en Russian vanwege de vodka. Het drankje heeft verder namelijk niets van doen met Rusland.

 

Cheers! Mark & Pauline

Ook interessant

De Avenue gaat duurzaam renoveren

Een bijzondere evenementenlocatie in het hart van Breda: De Avenue. Hier kun je terecht voor trouwfeesten, dinnershows, zakelijke evenementen en andere feesten en partijen....

Bye Bye Bolso, Hallo Lula

Na vier jaar is het bewind van de controversiële Jair Bolsonaro ten einde en staat Brazilië voor een nieuw begin onder een oude bekende.  Met...

Hét Bredase ontwerpbureau achter vele merken, bedrijven en instellingen

Merken als MondiLab, Hofhouse Den Haag, Cushman & Wakefield, Tempo-Team en ISS Facility Services voelen zich helemaal thuis bij Marty Schoutsen en haar team...

Peter en Pascale: een chalet runnen in het prachtige Oostenrijk

Wonen tussen de bergen, in een prachtig natuurgebied en met een wijds uitzicht. Dat klinkt als een ware droom. Tóch is deze droom voor...