Bij Fred smaakt naar méér

Wat verleidt een ondernemer om vanuit de steigerbouw een restaurant te beginnen? Wie zich die vraag stelt, bij het open gaan van Bij Fred, heeft duidelijk niet goed opgelet. Fred Friskus (52), geboren en getogen Bredanaar, is namelijk een horecaman in hart en nieren. In het voormalige pand van Bakker Beerens in de wijk Belcrum heeft hij nu een geweldig Frans restaurant in een modern jasje. Daar kan avondvullend en verantwoord  worden genoten.

Waar ga je lekker eten? Bij Fred! Daarmee is de naam van de nieuwste culinair aanwinst van Breda meteen verklaard. Na een avondje proefkoken voor een kritisch publiek is Bij Fred op 20 augustus officieel gestart. Sindsdien is het restaurant vijf dagen per week van 11.00 tot 01.00 uur geopend, voor zowel lunch als diner. Wie er binnenstapt kijkt gegarandeerd zijn of haar ogen uit. Prachtige gedekte tafels vol bestek en glaswerk staat uitnodigend tegen een fraai behang. Alles straalt uit dat het hier goed toeven is en dat is ook precies wat Fred wil. “Het draait hier om de combinatie van wijn en spijs”, benadrukt hij. “Wij bieden hier luxe aan, keuze, maar aan de andere kant óók laagdrempeligheid. Voor ieder wat wils dus.”

Wijn
Bij Fred is een restaurant, waar de wijn heel belangrijk is. “Wijn maakt of breekt het eten”, weet de eigenaar. Daarom schenkt hij bij zijn luxe 8-gangendiner een heerlijk bijpassend wijnarrangement, dat samen met zijn wijnleverancier zorgvuldig is samengesteld. Fred wil méér zijn dan een restaurant voor de wijk. “Iedereen kan hier komen genieten. In ons menu loopt bijvoorbeeld de zwezerik heel hard. Maar je kunt hier ook alleen één hoofdgerecht eten, met een lekker wijntje erbij. Wij zijn flexibel, verlagen de drempel af en toe ook voor een avond met biefstuk, salade en friet.” Samen met kok Jordy staat Fred in de keuken. Daar werkt het duo keihard om het iedereen naar de zin te maken. De hele brigade, van koks tot bediening, is stijlvol gekleed in zwart met goud.

Beleving
Fred Friskus onderneemt met passie. Dat straalt zijn restaurant aan alle kanten uit. Met 32 plaatsen binnen, een gezellig terras én een ideale prijs-kwaliteit balans heeft Bij Fred alles in huis om een stabiele speler in de regionale eetcultuur te worden. De basis waarop gekookt wordt is biologisch: lactose- en glutenvrij. Er wordt gewerkt met verse en gezonde producten uit de omgeving, waarvan langdurig wordt genoten. “Wij willen hier een beleving bieden”, klinkt het. “Gasten zitten hier zó vier uur of langer aan tafel.” Hij kijkt reikhalzend uit naar het wildseizoen, denkt al aan een winterterras en heeft nog wel meer ideeën en ambities. Eén tip: rond het restaurant geldt tot 20.00 uur betaald parkeren!

Ook interessant

Jaco Balemans: ‘Mijn werk is mijn hobby’

Er zijn ondernemers die niet uit de media weg te slaan zijn. En er zijn ondernemers die liever op de achtergrond blijven. Tot die...

Hap&Tap Magazine: Printmedia in een veranderend Landschap

De Bredase broers Michel en Marc Neuféglise runnen samen al 18 jaar het blad Hap&Tap Magazine. Hierin zetten ze horecabedrijven en leveranciers uit Brabant,...

Technische Unie toont zijn groene gezicht

Duurzaamheid. Daar moet je niet te veel over nadenken: dat moet je gewoon dóén. Technische Unie maakt dat graag een stukje gemakkelijker. Als onderdeel...

Koper staat centraal bij goede ICT-inkoop

Je moet maar durven. Een traditioneel proces zodanig transformeren, dat daardoor een hele nieuwe discipline ontstaat. Chris van Rooij en Paul van Oers deden...