Veerkracht en familie – hebben deze familiebedrijven de code voor succes gekraakt?

Familiebedrijf; de een krijgt bij het woord direct warme gevoelens, de ander moet er niet aan denken. Want samenwerken met familie is niet voor iedereen vanzelfsprekend of één groot feest. De grens tussen privé en werk vervaagt snel, voor je het weet gaan de gesprekken aan de keukentafel en op familiefeestjes alleen nog maar over ‘de zaak’. Maar ook op de werkvloer kan het samenwerken met familie complex zijn – voor de ondernemers zelf, maar ook voor de medewerkers. Persoonlijke perikelen wil je niet meenemen naar het werk. Ook wil je voorkomen dat er meerdere kapiteins op een schip zijn – dat geeft onrust en onduidelijkheid.

Door: Lorenza Verbaten, Contexxt Communicatie

Iemand die dit kan beamen is Arjan Heijmans van Familiefactor, die ooit het autoschadebedrijf van zijn ouders overnam, maar hier niet zijn geluk vond. Hij coacht nu anderen die hun draai niet kunnen vinden in de familiebedrijfstructuur. “Werken in het familiebedrijf kan geweldig zijn, maar er kunnen ook belemmeringen en dynamieken zijn waardoor je het gevoel hebt dat je niet op je plek zit. Ik help die mensen om hun plek in te nemen, op een manier die bij hen past. Met respect voor hun familie, maar wel zodanig dat ze zichzelf niet verliezen.”

Toch is een familiebedrijf onvergelijkbaar met andere bedrijven; de dynamiek, de flexibiliteit, de mensgerichtheid en veerkracht. Er zijn ook in Breda heel wat familiebedrijven te vinden die het geheim van een succesvolle familiebusiness lijken te hebben ontdekt. Zouden deze bedrijven ‘de code’ hebben gekraakt? 

Familie is de belangrijkste waarde bij Maas-Jacobs

Maas Jacobs is een bekende naam, en niet alleen in Breda en omstreken, want in 2023 werden zij verkozen tot de ‘nummer 3 beste bouwer van Nederland’. Hun verhaal begint bij René Maas, die het bouwbedrijf op 21-jarige leeftijd oprichtte met zijn zwager Wim Jacobs, aanvankelijk voor particulieren en de agrarische sector. Dit werd uitgebreid met kunststof kozijnen, projectontwikkeling en beleggen op panden, wat nog steeds de belangrijkste ‘bouwstenen’ van het Zundertse bedrijf zijn. 

Het verschil is dat er nu zo’n 200 mensen werkzaam zijn én dat René het stokje inmiddels heeft overgedragen aan zoon Kris Maas. Dit gebeurde niet van de een op de andere dag; Kris groeide er op een natuurlijke manier naartoe. Zijn bescheiden houding richting meer ervaren collega’s heeft daarbij zeker in zijn voordeel gewerkt volgens René – ondanks dat vader en zoon richting elkaar hun sterke mening niet onder stoelen of banken steken – ook aan de keukentafel. Inmiddels staat Kris aan het roer, maar deed René wel een stap terug. Hoe moeilijk ook, hij gunt het zijn zoon om net als hijzelf destijds te ondernemen in de bloei van zijn leven. Wat ze wel hebben gedaan is de bedrijfswaarden vastleggen in de statuten. Een van die waarden is dat ze altijd een familiebedrijf blijven, want familie gaat boven alles.

Vermeulen & Zonen Sloopwerken – na de oorlog ontstaan uit pure noodzaak, nu relevanter dan ooit

Tijdens de wederopbouw na de tweede wereldoorlog was er weinig bouwmateriaal voorhanden en dus was elke schroef, balk en plank waardevol. De overgrootvader van Patrick en William Vermeulen – die het bedrijf nu runnen – richtte Vermeulen Sloopwerken op. Vier generaties verder is hun credo nog steeds: ‘niets gaat bij ons verloren’. En dat nemen ze vrij letterlijk. In hun loods leefde 7 jaar lang een uil, die in een koude periode overleed. Deze uil werd opgezet en staat nu bij hen op kantoor, ter herinnering aan hun authentieke visie, die we vandaag de dag ‘circulair’ noemen. Dit maakt Vermeulen vandaag de dag misschien wel relevanter dan ooit.

Inmiddels is de vijfde generatie ook aangeschoven in het bedrijf. Samen zetten ze zich in voor de circulaire sloop van gebouwen en het ter beschikking stellen van gebruikt materiaal voor een nieuwe bestemming. In hun enorme loods aan de Nieuwe Bredasebaan kun je een kijkje nemen. Het is een walhalla voor duurzame bouwers én voor particuliere handige Harry’s. Maar wat is nu het ‘geheim’ van vijf generaties zakendoen? Volgens Patrick zit ’t hem deels in het familie-DNA – “aan een appelboom groeien immers geen peren!” –  maar ook in de ruimte en het vertrouwen dat ze de nieuwe generaties geven om zichzelf te ontwikkelen. En last but not least: “Bij ons komt niemand binnen zonder goedemorgen en gaat er niemand weg zonder ‘houdoe!’.” 

Familiebedrijf

De ‘nieuwe garde’ van Restaurant Rhodos combineert het beste van Griekse traditie met een eigentijdse foodbeleving. 

Grieks restaurant Rhodos is een begrip in Breda, net als eigenaar Yannis Papadopoulus. En toch draagt hij na 37 jaar hard werken het stokje over, aan zijn dochter Eleni, schoonzoon Ronan, zoon Vasilios en schoondochter Charlotte. Een bitterzoet moment voor de Griek die in 1977 als gastarbeider naar Nederland kwam en tien jaar later in Breda belandde, waar hij zijn eigen zaak opende in de Veemarktstraat. Hij gaf het restaurant de naam Rhodos, hoewel Yannis eigenlijk uit de Noord-Oost-Griekse streek Thracië komt. Rhodos sprak gewoon meer tot de verbeelding van de Nederlandse restaurantgangers. 

En dat het aansprak is gebleken; Rhodos is een van de oudste restaurants van Breda, niet weg te denken uit het Bredase straatbeeld. En dat hoeft voorlopig gelukkig ook niet, als het aan zijn opvolgers ligt (die naast Rhodos ook restaurant Con Fuego overnemen van Yannis). Maar zoals het een nieuwe generatie betaamt, willen ze ook wat vernieuwing aanbrengen. Aan het interieur bijvoorbeeld, met een groenere, modernere uitstraling, maar waarbij je je nog steeds in Griekenland waant. Ook het eten op de kaart zal het beste van de oude en de nieuwe wereld combineren – met traditionele Griekse gerechten waar we allemaal zo aan verknocht zijn geraakt, maar in een nieuw food concept. En Yannis? Die hoeft zich niet te vervelen. Genieten van zijn kleinkinderen, tijd met zijn vrouw doorbrengen en wat vaker afreizen naar Griekenland staan op het programma. 

Familiebedrijf

Antonissen Interieurbouw – drie generaties die geloven in maatwerk, kwaliteit en de allerbeste projectbegeleiding.

Antonissen interieurbouw is in Breda al sinds 1958 een begrip. In de interieurs die zij
ontwerpen en realiseren is de enige overeenkomst dat ze allemaal uniek zijn. Want elke klantwens vraagt om een one-of-a-kind oplossing. En dat die visie een schot in de roos bleek,
die nog steeds het succes van het bedrijf bepaalt, dat weten ook de huidige generaties aan
het roer maar al te goed. Met passie voor perfectie wordt er al drie generaties aan unieke interieurs gewerkt.

Frank Antonissen nam het bedrijf over van zijn vader Ger. Ger startte het bedrijf in een garage op de Heuvel, verhuisde later naar het Ginneken en in 2013 verhuisde het bedrijf naar het Minervum. Frank’s echtgenote Karin vond ook haar rol in het bedrijf en in 2016 konden ze hier hun zoon Ralph Antonissen aan toevoegen. Ralph heeft van jongs af aan maatwerk interieur met de paplepel ingegoten gekregen. Hij is begonnen in de werkplaats om ervaring op te doen, daarna als werkvoorbereider en sinds 2023 heeft hij Frank’s directietaken overgenomen samen met Jeroen Verhoeve. Recentelijk is er ook al een vierde generatie Antonissen op de wereld gekomen; zou hij ook in de voetsporen van zijn voorouders treden?

Familiebedrijf

Boswachter Liesbosch – 100 jaar gastvrijheid, smaak en natuur op een unieke historische locatie

Boswachter Liesbosch, verscholen in het groene Liesbos, is al langer dan een eeuw een geliefde plek voor fijnproevers en natuurliefhebbers. Dit iconische restaurant begon in 1924 als een rustplek waar bezoekers met paard en wagen aankwamen om te genieten van de rust en schoonheid van de natuur. De familie Takx nam het restaurant na de Tweede Wereldoorlog over en transformeerde het in de jaren daarna tot een warme en huiselijke ontmoetingsplek voor iedereen die houdt van goed eten en een authentieke sfeer. Wout Takx stond aan de basis van deze huiselijke ambiance, en sindsdien hebben de generaties die hem opvolgden met veel liefde en respect zijn visie voortgezet en uitgebreid.

Elke generatie van de familie voegde iets unieks toe, wat Boswachter Liesbosch langzaamaan transformeerde van een eenvoudige uitspanning tot een volwaardig restaurant. Zo werd het pand in de loop der jaren aangepast en gemoderniseerd, zonder daarbij zijn historische charme te verliezen. Vandaag de dag, onder de leiding van de vierde generatie, is Boswachter Liesbosch de perfecte locatie voor een lunch onder de eeuwenoude bomen, een intiem diner of een feestelijke bruiloft in een bosrijke setting. In 2024 viert het restaurant zijn 100-jarig bestaan, een bijzondere mijlpaal die een eeuw aan traditie, smaak en gastvrijheid symboliseert in het prachtige Liesbos.

Familiebedrijf

Dit is een artikel uit Breda Business & Lifestyle #16. Lees het volledige magazine hier.

Ook interessant

Een verborgen pareltje in Breda

Op hun visitekaartjes staat de functie ‘sfeerbepaler’ en ‘sfeermaker’. Daarmee is meteen duidelijk hoe de verhoudingen tussen Ger Spronk en zijn wederhelft Marie-Louise van...

Stichting Bouwschool: De kracht van de gezamenlijkheid

Het is bijna niet te missen: het Bouw en Techniek Centrum Breda aan de Biesdonkweg. De voormalige Opel Vriensgarage, gekocht door Stichting Bouwschool, is...

Het verhaal van Sanne van Schaijck: Van Breda naar de Spaanse bergen

Sanne van Schaijck is geboren in Breda, maar groeide op in het Brabantse dorp Rijen. “Tijdens mijn studie commerciële economie ben ik terug in...

Bestaat zoekmachine Google over 5 jaar nog?

Kunt u nog zonder internet en smartphone? In onze columns neem ik u graag mee langs de legal aspecten van zakendoen in de digitale...