De wereld is in beweging. Koch Advocaten staat daar graag bij stil en deelt relevante kennis met vakgenoten en relaties, in de vorm van Symposia over diverse rechtsgebieden. Op 23 november stond ondernemingsrecht centraal met spreker Jolanda ter Maten werd het een méér dan boeiende middag over AI, oftewel artificial intelligence.
Nee, de plaats van handeling van het jaarlijkse symposium was niét het kantoor van Koch Advocaten op het Rithmeesterpark. Dit keer was de keus gevallen op een landelijk gelegen prachtlocatie: Landgoed Luchtenburg in Ulvenhout. Daar druppelden relaties en medewerkers van Koch tussen vier en half vijf ’s middags binnen, om te worden ontvangen met koffie en een lekkernij. De presentatieruimte vol comfortabele stoelen was al zichtbaar. Daar schoof het gezelschap aan, om welkom te worden geheten door partner John van Baaren. Hij opende met een door ChatGPT gebrouwen welkomstwoordje en legde uit dat het openingswoord eigenlijk door ondernemingsrechtspecialist Vincent Veldhuis zou worden gedaan, ware het niet dat die door omstandigheden verhinderd was.
ZONDER MICROFOON
Van Baaren had vervolgens in elk geval de eer om Jolanda ter Maten te introduceren. Zij is actief als internationaal trainer, adviseur, auteur en spreker en helpt ondernemers graag bij de overgang naar een nieuwe digitale samenleving. De titel van haar presentatie sprak dan ook voor zich: ‘Strategieën voor succes – hoe AI uw onderneming kan transformeren’ De tientallen aanwezigen in de zaal gingen er eens goed voor zitten. Zonder microfoon trad ter Maten haar publiek tegemoet. “Ik praat nogal met mijn handen” luidde haar verklaring voor het ontbreken van het hulpmiddel. Maar, eerlijk is eerlijk: dat werd niet gemist. Een handjevol aanwezigen dacht al wel met Artificial Intelligence te werken, de rest niét. Dat bleek niet te kloppen. Netflix, YouTube, het openen van een mobiele telefoon met gezichtsherkenning: het bleek allemaal met AI te maken te hebben.
ONELINERS
“Iedereen gebruikt AI elke dag. We weten het alleen niet” betoogde ter Maten. “Het is ook niet zo eng als we allemaal denken.” Ze legde uit dat alle plaatjes in haar illustratie warengemaakt met AI. Aandachtig kijken leerde al snel dat een hand die een telefoon vasthield zes (!) vingers bleek te hebben. “ChatGPT is geen database met alle antwoorden, maar werkt op basis van statistiek en aannames”, legde de spreker uit. Zij nam haar toehoorders in Jip & Janneketaal mee in de wondere wereld van Kunstmatige Intelligentie en deed dat zonder te vervelen. Vaktermen als Machine Learning voelden al snel vertrouwd. Ter Maten doorspekte haar verhaal met aansprekende oneliners. “Een AI systeem zónder menselijke kennis is slimmer dan mét” was er daar één van. “Wees je bewust welke aannames je als mens maakt met bepaalde vragen” was een andere. Ze waarschuwde meerdere malen dat AI fouten maakt, signaleerde ethische uitdagingen en hamerde op het vinden van balans. “Informatie in ChatGPT zetten kan hele verstrekkende gevolgen hebben, dus wees voorzichtig!” klonk het. En “ChatGPT kan hallucineren.” Als een gewaarschuwd mens voor twee telt, zou het druk worden bij de afsluitende borrel.
Iedere aanwezige kreeg in elk geval nog twee overdenkingen mee: ‘Waar staat u op uw reis van Data naar Inzicht?’ En tot besluit: ‘Hoe zet je AI in om toegevoegde waarde te bieden aan cliënten?’ Nadat Jolanda haar verhaal had gedaan, werd zij nog bedankt door John van Baaren en ging het formele deel over in een geanimeerde borrel. Een prachtig evenement van Koch Advocaten.
—
Lees alle verhalen uit deze editie van Breda Business & Lifestyle hier: Magazine 12 – december 2023