BOUWEN VOOR JE PLEZIER

Eigenaar van Robi Modelbouw en liefhebber van realistische objecten Roman Bussem (41) verkoopt in zijn winkel in Prinsenbeek álles wat te maken heeft met plastic modelbouw. Sinds februari 2020 zijn de deuren van Robi Modelbouw geopend. Een nieuwe winkel ontstaan vanuit een combinatie van twee interesses: modelbouw en de vaderlandse geschiedenis. Het is dan ook niet gek dat de meeste modellen die roman verkoopt kopieën zijn van militaire voertuigen en vliegtuigen. Aan Breda in Business vertelt hij over zijn passie voor het vak, het ontstaan en zijn toekomstplannen.

Roman, voor de leken ons: wat houdt modelbouw precies in?
“Wanneer je een modelbouw koopt, dan koop je eigenlijk stukken plastic”, grapt Roman. “Het zijn vaak realistische schaalmodellen zoals militaire voertuigen, vliegtuigen of helikopters. Je zet de onderdelen in elkaar tot er een object of voorwerp ontstaat. Door ze te schilderen en vervolgens te verweren komt het schaalmodel tot leven. Verweren betekent dat je het model zo gaat bewerken dat het lijkt alsof het écht jaren dienst heeft gedaan. Denk aan het aanbrengen van roest, modder of gevechtsschade.”

En waar komt die passie voor modelbouw bij jou dan vandaan?
“Mijn passie komt uit het verleden. Het is hobbymatig begonnen, zoals het bij de meesten begint. Daarnaast heb ik een brede interesse voor de vaderlandse geschiedenis. Ik vind dat we tegenwoordig te weinig weten over bijvoorbeeld de Eerste en de Tweede Wereldoorlog. Veel modellen zijn kopieën van echte voertuigen, zoals de DAF M-39, een pantservoertuig uit de meidagen van 1940. Ik vind het leuk om aan de hand van deze miniatuurvoertuigen te vertellen over de Nederlandse geschiedenis”, vertelt Roman trots.

Dus je kunt je interesse voor de Vaderlandse geschiedenis kwijt in de modelbouw. hoe kom je er dan bij om een winkel te beginnen?
“Ik heb een spierziekte, dus ik heb een hele slechte fijne motoriek”, vertelt Roman. “Het bouwen gaat nog wel, maar het schilderen en verweren lukt me gewoonweg niet. Om toch die combinatie van twee passies – de modelbouw en de Nederlandse geschiedenis – uit te kunnen oefenen heb ik besloten om er een winkel in te beginnen. In deze winkel komt alles gewoon samen en dat maakt het zo geweldig.”

Waar speelde je als kind het liefste mee?
“Dan komen we weer terug op de modelbouw, daar speelde ik het liefste mee”, herinnert Roman zich. “In eerste instantie waren dit gewoonweg alle vliegtuigen. Toen ik me meer ging verdiepen in de geschiedenis raakte ik heel erg geïnteresseerd in de Nederlandse luchtmacht en dat is nooit over gegaan”

En op welk model in ben je op dit moment heel trots?
“Iedereen bouwt op zijn eigen niveau en iedereen moet trots op zijn eigen eindresultaat zijn. In mijn
ogen maakt het niet uit hoe het eruit ziet. Wat ik het belangrijkste vind is dat je bouwt voor je plezier”, legt Roman uit.

Wat is je grootste droom voor de toekomst?
“Het lijkt mij super leuk als mensen door middel van modelbouw meer gaan weten van de vaderlandse geschiedenis. Hier in Prinsenbeek heb je bijvoorbeeld het Mobilisatiemuseum en zij vertellen het verhaal van het Nederlandse leger tijdens de mobilisatie en de daarop volgende strijd tijdens de meidagen van 1940. Dit doen ze onder andere aan de hand van modelbouw. Ik denk dat hier nog wel een slag in te maken is.”

Ook interessant

Ondernemen zit in de genen

Het is al vaker gesteld: ondernemers worden niet gemaakt, die worden geboren. BnP Accountancy & Advies in Bavel vormt daarvan het levende bewijs. Directeur...

Met plezier en enthousiasme deze opdracht aangenomen en afgerond

WIE? Kort geleden heeft De Houtregt Bedrijfsovernames een bedrijfsovername bij Euro-Service mogen begeleiden. Euro-Service is gespecialiseerd in het onderhoud van apparatuur in grootkeukens. Denk hierbij aan bijvoorbeeld fastfood...

Getrouwd worden door een bekende BABS uit Married at First Sight?

Jeroen Smits. We kennen hem als die spraakzame, grappige en ruimhartige trouwambtenaar van Married at First Sight. Maar wist je dat Jeroen ook nog comedian is? En dat hij...

Boeiende middag met Koch Advocaten

Van een bijzonder bedrijf mag je verwachten dat het voor een event ook een bijzondere locatie kiest. Dat deed Koch Advocaten, voor het twaalfde...