Peter en Pascale: een chalet runnen in het prachtige Oostenrijk

Wonen tussen de bergen, in een prachtig natuurgebied en met een wijds uitzicht. Dat klinkt als een ware droom. Tóch is deze droom voor Bredanaars Peter Kanters (68) en Pascale Braun (50) werkelijkheid geworden. Na vijfentwintig jaar besloot Peter zijn rijschool te verkopen. Niet veel later verhuisde hij met zijn vrouw Pascale naar Hainzenberg, Zillertal in Oostenrijk. Ze runnen daar twee appartementen en genieten van al het moois wat Oostenrijk te bieden heeft. Aan Breda Business & Lifestyle vertellen ze hun verhaal.

Het verkopen van de rijschool
“We zijn allebei geboren en getogen in Breda”, begint Peter te vertellen. “Destijds had ik een rijschool. Verkeersschool Kanters was de naam. Ik heb de rijschool vijfentwintig jaar gehad en Pascale werkte ook mee in de rijschool. Op een gegeven moment vond je op elke hoek in Breda een rijschool. De concurrentie was dus enorm en dat was ik op een gegeven moment zat. Na onze vakantie in Oostenrijk fantaseerden we steeds vaker over een eigen chalet in dat fantastische land. Ik kon de rijschool op een gegeven moment goed verkopen dus toen het moment daar was, heb ik dat ook gedaan.”

Pascale voegt toe: “Ik heb Peter in de rijschool ontmoet. Peter zocht personeel en ik had gesolliciteerd. Later is daar iets moois uit voortgekomen. Inmiddels zijn we veertien jaar getrouwd”, zegt Pascale met een brede glimlach op haar gezicht. “Ik heb vijfentwintig jaar met plezier de rijschool gerund, maar we waren toe aan een nieuwe uitdaging”, gaat Peter verder. 

Toen het begon te kriebelen
“Het is inmiddels zo’n vijfentwintig jaar geleden dat we voor de eerste keer in Oostenrijk kwamen. We gingen vaak op skivakantie naar dit prachtige land. Ik denk dat het daar bij de meeste B&B-eigenaren mee begint. Omdat we zo vaak in Oostenrijk – en dan met name in Hainzenberg, Zillertal – gingen skiën, besloten we om een klein chalet te kopen waar we in de winter terecht konden. Een vakantiehuis. Het was een fraai chalet, gestationeerd op een leuke camping. Buiten het winterseizoen konden we het chalet verhuren, want ook in de zomer is het hier goed toeven”, legt Peter uit. “We wilden toch meer dan enkel een vakantiechalet. We wilden ons droomappartement tussen de bergen.”

Op zoek naar ons droomchalet
“Toen ik eenmaal had besloten om de rijschool te verkopen, zijn we gaan kijken naar een chalet in Oostenrijk. Dat hoefde op dat moment nog niet eens in Hainzenberg, Zillertal te zijn. Gaandeweg loop je tegen een aantal zaken aan die in Nederland anders werken. Dus dat was even wennen voor ons. Voor het eerste huis wat we bezochten, maakten we een afspraak met een makelaar. Superspannend, maar we gingen ervoor!

“Je maakt een afspraak met de makelaar. Niet bij het betreffende huis, maar bij de kerk in het dorp.”

“We ontmoetten de makelaar bij de kerk in het dorp, tekenden een formulier en reden achter hem aan. Onderweg kom je er al achter of het ‘m wel of niet wordt. En ik kan je vertellen: we wisten gelijk dat dit hem niet werd. Toen we bij het huis aankwamen, werd dit bevestigd.”

Veel geduld en goed zoeken
“Drie jaar later zagen we het huis waar we nu wonen op internet te koop staan. Het was ook nog eens in Hainzenberg, het dorp waar we graag kwamen. We zijn toen bij dit huis gaan kijken. Een mooi huis uit de jaren 80, maar het was véél te duur en er moest veel aan gebeuren. We besloten om het te laten rusten en om verder te gaan zoeken. Eén jaar later kwamen we dit huis weer tegen. De vraagprijs was met één ton gezakt. Na stevig onderhandelen hebben we besloten om het chalet te kopen. We hebben het gemoderniseerd en we hebben er drie ruime appartementen van gemaakt. In één van die appartementen wonen we nu zelf. De andere twee appartementen verhuren we.”

Ploeteren in het beachcafé
“Ondertussen hadden we nog steeds het chalet op die camping. De eigenaar van de camping kenden we persoonlijk en we hadden een goede band met hem. In 2012 zocht hij een beheerder voor het beachcafé, gelegen aan een prachtig meer. Ook dat heb ik drie jaar gedaan, maar daar ben ik in 2016 mee gestopt. Ik heb met veel plezier het beachcafé gedraaid hoor, maar op een gegeven moment werd het me gewoon te veel. Het was hard werken, en dat zeven dagen per week. Ik kan je vertellen dat ik ontzettend veel respect voor de horeca heb gekregen”, biecht Pascale op.

Winterwonderland tijdens het winterseizoen
“Begin december druppelen de eerste gasten weer bij ons binnen. Dan ligt er hier ook volop sneeuw, dus die komen echt voor een skivakantie. Waar kun je beter zitten in de winter dan hier in Oostenrijk? In de rest van Europa is dan weinig te beleven. In Oostenrijk is het elke dag feest. Als je op maandagmiddag zin hebt in een feestje, dan kan je hier naar elke willekeurige après-ski bar. Hoewel het dorp nog niet wordt overspoeld met toeristen, is er in de winter genoeg vertier en valt er van alles te doen! Met de lift kun je de pistes bereiken om hele dagen te kunnen skiën, snowboarden of sleeën. Zelf staan we natuurlijk ook nog regelmatig op de ski’s”, knipoogt Peter. “Het winterseizoen duurt ongeveer tot Pasen. En dan is het voor ons weer tijd om aan de slag te gaan. Er zijn genoeg klusjes te doen in en rondom het chalet. We vervelen ons eigenlijk nooit”, voegt Pascale toe.

Ook in de zomer is het hier prachtig
“We merken dat Oostenrijk de laatste jaren in de zomer ook populair is onder de Nederlanders. Dat vinden wij niet zo gek, hoor, want er is genoeg te doen in het dal! Ook het klimaat is dan over het algemeen goed. Maar je kunt natuurlijk een paar pechdagen hebben”, geeft Pascale toe. “De prachtige bergen nodigen uit voor activiteiten als wandelen of fietsen. Onze gasten zijn werkelijk heel de dag op pad”, vertelt Peter. “Maar er zijn ook activiteiten zoals raften en abseilen. En je kunt hiken naar verschillende watervallen. In het National Park Hohe Tauern, op de grens van Tirol en Salzburgerland, liggen de Krimml watervallen. De hoogste van Europa! Hoe gaaf is dat?”

Een speelparadijs voor kinderen
“Voor kinderen is er ook genoeg te doen. Boven op de bergen zijn leuke speeltuinen waar kinderen heerlijk kunnen spelen”, legt Pascale uit. “Je kunt trouwens ook naar de kaasboerderij. Daar geven ze rondleidingen en leer je alles over het maken van traditionele kazen. Ik geloof dat je ook een rondleiding in de goudmijnen kunt krijgen. Kinderen leren daar hoe ze vroeger goud uit de mijnen haalden. Leuk, toch? Daarnaast is zwemmen in het meer een heerlijke activiteit als je even verkoeling zoekt. Het wordt hier niet heel warm, maar je hebt er altijd een paar uitschieters tussen zitten”, lacht Peter. “Als je dus een vakantie vol activiteiten zoekt, dan kun je hier volop genieten. Maar als je heel de dag aan het strand wilt liggen, moet je hier gewoon niet zijn.”

Ons prachtige chalet
“Voor onze gasten bieden we twee grote appartementen. Ze zijn in de afgelopen jaren gemoderniseerd. In de zomer zien we vaak gezinnen met kinderen. Ook vriendengroepen komen regelmatig bij ons over de vloer. Er is genoeg ruimte en de appartementen hebben een eigen keuken. Volledig zelfvoorzienend dus. De bakker uit het dorp brengt iedere ochtend verse broodjes en dat is voor zowel de gasten als voor ons superfijn.”

“In de zomer hebben we een zwembad met ligbedden en een loungeset staan. En dat vinden onze gasten heerlijk wanneer ze even wat verkoeling zoeken na een dag vól activiteiten”, laat Peter weten. “Bij de appartementen hoort tevens een groot terras en een grasveldje. En echt; als je naar het uitzicht kijkt, dan smelt je hart.”

Een adembenemend uitzicht
“Dat klopt!”, voegt Pascale toe. “Heel het jaar door hebben we een prachtig uitzicht. Mijn hart maakt soms nog steeds een sprongetje als ik hier even bij stilsta. We zitten op zevenhonderdvijftig meter hoogte. Het dal zelf zit op vijfhonderd meter hoogte. Kun je je voorstellen wat voor adembenemend uitzicht we hebben?”

Elk jaar terug in het mooie Breda
“We gaan een paar keer per jaar terug naar Nederland. Terug naar Breda en terug naar de kinderen. We vinden het dan supergezellig om weer terug in Breda te zijn. Om lekker op een terrasje te genieten van de gemoedelijke sfeer en de gezellige ambiance. Laatst was ik bijvoorbeeld Formule 1 gaan kijken in de stad samen met mijn dochter. Nou dat vond ik wel zó gezellig! Ik mis mijn kinderen en kleinkinderen elke dag. Gelukkig komen ze ook regelmatig deze kant op”, laat Peter weten. “Ook mis ik carnaval! Ik ben een echt verenigingsmens en heb jarenlang in de Raad van 11 van Giegeldonk (Haagse Beemden) gezeten. Maar het is hier dan hoogseizoen, dus dan kunnen we niet zo gemakkelijk terug.”

“Ook ik mis mijn familie elke dag”, haakt Pascale aan. “Mijn zus en haar kinderen en mijn ouders wonen nog steeds in Nederland. Mijn vader komt twee keer per jaar naar Oostenrijk en dat vinden we supergezellig. Heeft hij ook weer een uitje, toch?”, grapt Pascale. “Ook mis ik de worstenbroodjes. Als we in Nederland zijn gaat er altijd een hele lading mee terug naar Oostenrijk, hoor. En zo zijn er nog wel meer van die Nederlandse lekkernijen die je mist.”

Minder stressen
“Verder missen we niet zoveel, hoor. Het is hier allemaal wat minder gehaast. Minder ‘stresserig’. We hebben een wijds uitzicht, dus we hebben ook letterlijk van niemand last. Die druk die je in Nederland continu voelt, dat hebben we hier niet. En dat vinden we stiekem wel heel fijn.”

Wil je verblijven in een van de appartementen van Peter en Pascale in Zillertal, Oostenrijk? Kijk dan op Braunhof.eu.

 

Ook interessant

Jaco Balemans: ‘Mijn werk is mijn hobby’

Er zijn ondernemers die niet uit de media weg te slaan zijn. En er zijn ondernemers die liever op de achtergrond blijven. Tot die...

Hap&Tap Magazine: Printmedia in een veranderend Landschap

De Bredase broers Michel en Marc Neuféglise runnen samen al 18 jaar het blad Hap&Tap Magazine. Hierin zetten ze horecabedrijven en leveranciers uit Brabant,...

Technische Unie toont zijn groene gezicht

Duurzaamheid. Daar moet je niet te veel over nadenken: dat moet je gewoon dóén. Technische Unie maakt dat graag een stukje gemakkelijker. Als onderdeel...

Koper staat centraal bij goede ICT-inkoop

Je moet maar durven. Een traditioneel proces zodanig transformeren, dat daardoor een hele nieuwe discipline ontstaat. Chris van Rooij en Paul van Oers deden...