‘Grenzen vervagen bij FusionEngineering: ik kan overal werken’

Niels VerweijFusionEngineering is een Nederlands bedrijf, met de uitvalsbasis in Breda. Daar huist het kantoor van medeoprichter Niels Verweij (39). De rest van het bedrijf – zijn compagnon én een team van tekenaars en ingenieurs – zetelt in India. FusionEngineering biedt technische ondersteuning in zowel de staalbouw, offshore constructie als de scheepsbouw. “Allemaal markten, waarop Nederland een wereldspeler is”, weet Niels.

Ze dragen gezamenlijk méér dan hun steentje bij aan een van de grote uitdagingen van nú: verduurzaming. “Renewable energy, verduurzaming van de scheepsbouw en circulair bouwen spelen heden ten dage een grote rol”, weet Niels, die het bedrijf 3 jaar geleden startte. “Oude boorplatformen worden verwijderd (decommisioning) en offshore windmolens of zonnepanelen worden geplaatst. Daarnaast zie je dat de staalindustrie werk maakt van circulariteit, bijvoorbeeld door constructies zodanig te ontwerpen, dat deze hergebruikt kunnen worden. Het is belangrijk om met de markt mee te kunnen bewegen.”

Dat blijkt wel uit de manier waarop Niels zijn bedrijf is gestart. Dat deed hij midden in coronatijd. Mede door de dalende olieprijs kwam er toen een eind aan zijn dienstverband bij een start up bedrijf in de scheepsbouw. Samen met een Indiase ex-collega besloot hij een eigen ingenieursbedrijf te starten. “Wij vertalen ontwerpen tot maakbare tekeningen: maken 3D modellen en fabricagetekeningen.”

ScheepsbouwGrotere plan

Vanuit zijn eigen werkachtergrond wist Niels als geen ander dat engineers in Nederland lastig te vinden waren. Toen zijn compagnon terug naar India verhuisde, werd besloten om juist dáár tekenaars te gaan werven. “Die zijn goed opgeleid en slim, en er lopen daar, met 1,4 miljard mensen, een stuk meer potentiële engineers rond dan in Nederland. Die kunnen automatiseren, programmeren, software ontwikkelen. Dat is allemaal onderdeel van het grotere plan. Wij moeten als bedrijf immers voorop blijven lopen met de nieuwste technologieën. De traditionele tekenaar of ingenieur zal nooit verdwijnen maar er wordt wel steeds meer geautomatiseerd.”

Zo werd FusionEngineering dus een bedrijf met twee gezichten: het overgrote deel van het team in de Aluva-regio in India en Niels als het Nederlandse gezicht, in Breda. “Grenzen vervagen”, stelt hij met een glimlach. “Ik noem mezelf ‘technical interface’, met mijn ervaring als engineer sla ik de brug tussen het idee van de klant naar een ontwerp dat uitgevoerd kan worden. Het doel was bekend te worden in de Nederlandse markt. Nu komen we in gesprek met bedrijven uit België, Denemarken, het Verenigd Koninkrijk en zelfs buiten Europa. Het is een olievlek, die langzaam groter wordt.”

FusionEngineeringVertrouwen

Niels reisde voor zijn werk altijd veel. Hij noemt dat de best denkbare leerschool: “Je gaat wat je bedenkt dan ook daadwerkelijk installeren. Dat is bij vlagen best confronterend, want de praktijk is toch vaak net iets anders dan de theorie. Je moet eerst het vak leren, daarna kun je groeien.” Het bedrijf startte in de periode, waarin veel contacten via Teams plaatsvonden. “Er zijn klanten die ik nog nooit fysiek heb gezien”, bevestigt Niels. “Maar het werkt. Ik houd de balletjes in Nederland hoog, ben via LinkedIn prima vindbaar. En ik heb de juiste ervaring, technische kennis en gelukkig kan ik ook nog een beetje kletsen. Dat schept vertrouwen.” Hij is méér een allrounder dan engineer, straalt uit dat hij alle aspecten van het werk leuk vindt. Daarmee bouwt hij mooie klantcontacten op. “Wij werken voor de grote internationals in de offshore-industrie. Dat had ik eigenlijk nooit verwacht. We winnen het vertrouwen met onze down to earth aanpak en vooral ook praktisch denkvermogen.”

In eigen land hoopt Niels jonge engineers aan te kunnen spreken met het potentieel van FusionEngineering. “Ik wil de kennis graag ook hier in Nederland behouden. Het zou zonde zijn als we die gaan verliezen. ”Hij streeft ernaar de komende jaren een team om zich heen te bouwen, wil een voorloper zijn én blijven op engineering-gebied. “Dan moet je de juiste mensen op de juiste plek hebben. De klant heeft een idee, wij maken dat werkelijkheid. Het is geen rocket science wat wij doen, maar vraagt wel veel praktisch denkvermogen.” Hij ziet het huidige bedrijf als hartstikke schaalbaar: “Dit kan écht wereldwijd, zolang je je kwaliteit en flexibiliteit maar weet te behouden.”

 

FusionEngineering BV
(06) 13 85 89 55
niels@fusionengineering.eu
www.fusionengineering.eu

Ook interessant

Energiemanagement kun je leren

Hoe kun je ánders – lees: beter – omgaan met je energie? Het is een vraag die steeds meer ondernemers zich stellen. Het is...

Slim inkopen op afstand 

Hoewel persoonlijke bezoeken aan klantlocaties zeldzaam zijn, zijn de klanten zeer tevreden over de geboden service. Dit getuigt van de effectiviteit van het concept...

Breda blinkt uit met dubbele truckwash

“Voor het einde van dit jaar gaan we los!” Roy Heessels van Basiq Cleaning en Basiq Truckcleaning kijkt reikhalzend uit naar de opening van...

Stress en vermoeidheid verleden tijd met de unieke Biocheck Methode bij Doornbos Health

Als partner van BioCheck speelt Doornbos Fysio Groep een cruciale rol in het ondersteunen van patiënten in de regio Breda die kampen met stress,...