Hoe maak je jouw verhaal nieuwswaardig?

Wil je dat jouw nieuwsbericht gepubliceerd wordt? Zorg dan dat het nieuwswaardig is. Maar hoe maak je jouw informatie nieuwswaardig? Niet alle gebeurtenissen zijn namelijk even relevant voor journalisten en het publiek. Met deze vijf tips kun je de nieuwswaardigheid van je eigen bericht beoordelen én soms bepalen.

  1. Pak het moment. Wat gisteren relevant was, kan vandaag alweer oud nieuws zijn. Dus heb je groot nieuws? Verstuur het dan zo snel mogelijk.
  2. Haak in op actualiteiten. Om op de actualiteiten in te kunnen spelen, kun je je voorbereiden door een nieuwskalender te gebruiken en door uiteraard zelf nieuwssites, kranten en het journaal in de gaten te houden.
  3. Speel in op maatschappelijke thema’s, die doen het goed in de media. Denk aan het klimaat, de zorg, de arbeidsmarkt, maar ook de vakantieperiode. Het herkennen van deze thema’s en hier jouw nieuws op aan laten sluiten, vergroot de nieuwswaarde van jouw bericht.
  4. Zorg dat je informatie niet te commercieel is. Denk dus na: ga ik informatie delen die in de nieuwssectie in de krant past, of hoort het thuis op een advertentiepagina? In het laatste geval moet je er journalisten niet mee lastig vallen.
  5. Verstuur je informatie op het juiste moment naar de media. In de vakantie is er vaak weinig concurrerend nieuws, dus grote kans op publicatie. Verstuur je berichten liever niet vrijdag, in het weekend of op maandag naar de media, tenzij het echt wereldnieuws is.

Natasja Gregorowitsch – TALK ABOUT PR & Communicatie

Ook interessant

Goed voorbereid de Web3-beleggingszomer in

Sinds onze laatste update zijn er veel positieve ontwikkelingen geweest in onze sector. Met de zomer in aantocht verbeteren zowel het weer als het...

Stichting Voor Sara – Samen strijden tegen zeldzame spierziekten

Sara Verbrugge (9) is een vrolijk, pienter meisje dat in 2015 werd geboren met de ongeneeslijke spierziekte Lama2-MD. Kinderen met deze zeldzame aandoening worden...

LPC: logistiek van alle markten thuis

‘De wereld bedienen vanuit Breda’. Zo luidde de kop boven een vorig verhaal over LPC. Daarin werd Liburnia Projects & Chartering, onderdeel van een...

Ondernemerstips van Beter Ondernemen

Hoe kan jij als ondernemer jouw bedrijf later groeien? Beter Ondernemen geeft een drietal handige ondernemerstips. Bekijk ze snel. Tip 1: Beter past de rechtsvorm...