Getrouwd worden door een bekende BABS uit Married at First Sight?

Jeroen Smits. We kennen hem als die spraakzame, grappige en ruimhartige trouwambtenaar van Married at First Sight. Maar wist je dat Jeroen ook nog comedian is? En dat hij samen met twee broers een wijnwebshop beheert? Daarnaast is Jeroen winnaar van talentenjacht Moppentappers, doet ‘ie verschillende presentatie- en communicatieklussen, en maakt hij bedrijfs-, product- en vacaturevideo’s. Ook geeft de komiek mediatraining én is ‘ie uitvoerend producent bij Komt een man bij de dokter.

Een echte duizendpoot in de media en entertainment dus. “Het zijn van trouwambtenaar is een beetje uit de hand gelopen”, vertelt hij aan Breda Business & Lifestyle magazine. “Maar het is wel hetgeen wat ik het allerliefste doe!”

Wat onschuldig begon….
“De rol van trouwambtenaar werd me min of meer opgedrongen”, vertelt de goedlachse Jeroen Smits. “Een vriend van me ging trouwen en hij wilde heel graag dat ik de huwelijksceremonie begeleidde. Ik heb toen gezegd dat ik dat ‘wel even deed’. Nou… dat ‘even’ kun je wel vergeten. In eerste instantie was ik gezakt voor de cursus. Ik had – bij wijze van – alleen mijn eigen naam boven de toets goed. Toen ben ik het wat serieuzer aan gaan pakken en ben ik geslaagd. Ik heb die vriend van me getrouwd en dacht toen: weetje, dit is de laatste keer dat ik een huwelijk voltrek. Maar er waren wat mensen op die bruiloft die daar een andere mening over hadden. ‘Mijn dochter stapt binnenkort in het huwelijksbootje. Zou jij haar willen trouwen?’ Na drie wijntjes zei ik: ‘Joh, weet je wat… ik trouw die dochter van jou ook wel.’ Zo is het eigenlijk een beetje uit de hand gelopen. Van een bruiloft komt een bruiloft, dan plaats je ook nog eens ergens een advertentie en voor je het weet zit je agenda vol.” “Ik vertel het echte verhaal” “Wat mijn huwelijksceremonie zo bijzonder maakt, is dat ik maatwerk lever. Ik maak van dat verplichte nummertje een bijzonder moment. En dat is tot nu toe altijd gelukt!” laat Jeroen trots weten. “Ik ga met het bruidspaar in gesprek en maak het verhaal heel persoonlijk. Ik vind het belangrijk dat er een klik is met het bruidspaar en dat we elkaar kunnen vertrouwen. Het verhaal dat ik schrijf bevat veel mooie momenten, maar ook donkere momenten en momenten waar we met z’n allen ommoeten huilen van het lachen. Maar niets is verplicht, hoor! Door niet alleen met het bruidspaar in gesprek te gaan – maar ook door informatie in te winnen bij vrienden, familie en bekenden – worden niet alleen de gasten, maar ook het bruidspaar verrast. Soms overdrijf ik het verhaal hier en daar – tja, ik blijf toch een comedian. En ja, dan is het vaak wel lachen, gieren, brullen.”

“Natuurlijk heb ik veel bewondering en respect voor mooie locaties, maar ik vind het tijdens een ceremonie niet zo spannend om te vertellen dat we in een kasteel zitten waar Napoleon ooit heeft gewoond. Ik bedoel; wat maakt het de mensen uit die daar zitten? Het gaat om het bruidspaar. Dáár komen de mensen toch voor?”

Een huwelijk hoort bij het leven
“Misschien klinkt het wat ouderwets, maar ik vind dat het huwelijk een beetje bij het leven hoort. Daarmee zeg ik niet dat iedereen verplicht moet trouwen, hoor! Begrijp me niet verkeerd. Maar écht trouwen was de laatste jaren een beetje weggeëbd. Tegenwoordig zie ik gelukkig dat ook jonge mensen weer voor elkaar kiezen door het geven van het jawoord tijdens een huwelijksceremonie. Ja, je kunt ook afspraken maken door middel van een samenlevingscontract of een geregistreerd partnerschap. Maar kiezen voor elkaar waar alle vrienden, familie en andere dierbaren bij zijn, vind ik toch wel héél bijzonder!”

Traantjes wegpinken
“Het is natuurlijk heel slordig dat je als trouwambtenaar tijdens een ceremonie een potje gaat staan janken”, geeft Jeroen toe. “Maar er komen wel degelijk verhalen voorbij die heel gevoelig zijn. En hallo… ik blijf ook gewoon mens, hè. Zeker als er een extreme klik is met mensen of als ik vrienden of familie trouw, is het heel bijzonder. Ook als er iets gebeurt wat je niet had zien aankomen; een prachtige emotionele toespraak bijvoorbeeld. Ja, dan moet ik ook wel een extra slokje water nemen.”

Bruiloften die me voor áltijd bijblijven
“Sommige bruiloften staan voor altijd in mijn geheugen gegrift. Zo heb ik onlangs een huwelijk gesloten tussen twee mensen waarvan er één nog maar heel kort te leven had. Tja, dat zijn wel dingen die me voor altijd bijblijven. Het stel zei: ‘Joh, we willen dat je gewoon grappen maakt. Jij kan dat, dat hebben we gezien.’ Ik dacht: ja joh… grappen maken. Is dat wel gepast? Uiteindelijk hebben we tranen met tuiten gelachen en ook tranen met tuiten gehuild.”

Met een voldaan gevoel naar huis
“Ik moet eerlijk toegeven dat ik slecht naar huis kan gaan na zo’n ceremonie. Als ik een bruidspaar heb getrouwd, doe ik altijd ‘één drankje mee’. Ik zeg alleen niet hoe groot het glas is waar ik dan uit drink”, zegt de trouwambtenaar lachend. “Het is heerlijk om die sfeer te voelen – en stiekem ook om complimenten te krijgen. Er komen vaak mensen naar me toe omme te zeggen hoe blij ze waren dat ík het huwelijk heb voltrokken. Ze vertellen me hoe mooi ze de ceremonie vonden en omhelzen me dan. Soms denk ik: ik heb gewoon mijn werk gedaan, mijn hobby uitgeoefend. Niet beseffende dat het voor die mensen op dat moment zó belangrijk is. Dan ga je echt met een voldaan gevoel naar huis.”

Het dagboek van een trouwambtenaar
“Ik heb mezelf aangeleerd om van iedere bruiloft een kort verslagje te maken”, biecht de trouwambtenaar op. “Hoe waren de mensen? Heb ik zelf nog iets meegemaakt? Is er nog iets magisch gebeurd? En hoe vond ik de locatie? Dat schrijf ik even kort voor mezelf op. Op een gegeven moment ging ik ál die korte verslagen doorlezen en dacht bij mezelf: dit is gewoon zonde om weg te gooien. Het zijn er inmiddels bijna 200, dus je kunt je voorstellen dat ik door de jaren heen een waardevolle collectie aan tips heb verzameld. Gewoon door te vertellen wat ik tijdens die bruiloften heb meegemaakt. Ik heb besloten om deze te bundelen tot een boek. En daar ben ik op dit moment mee bezig. To be continued…”

Maried at First Sight
“Het programma MAFS was op zoek naar een mannelijke BABS. Tja, daar moest ik wel even over nadenken. Want vind ik dat eigenlijk wel leuk? Past het wel bij me? En wat vinden de mensen om mij heen van dit idee? Uiteindelijk heb ik het toch gedaan en het was een geweldige ervaring. Voor het eerst ging ik mensen trouwen waarvan er zomaar één ‘nee’ had kunnen zeggen. Dat is best een onzeker gevoel kan ik je vertellen, want het is iets wat je bij een gewoon huwelijk niet zo snel meemaakt”, geeft de BABS toe. “Wat ik zo mooi aan het programma vind, is dat er een geweldige productie achter zit. Aan werkelijk álles is gedacht en dat is een groot compliment voor de producent. Het programma bewijst dat je wel degelijk mensen aan elkaar kunt koppelen op basis van data en analyses. Kijk maar naar Rowan en Astleigh; een geweldig stel dat ik heb mogen trouwen en dat nog steeds bij elkaar is. Ik geloof dat ze nu zelfs ook samenwonen. Echt, gelukkiger kun je me niet maken. Dat vind ik zo bijzonder.”

Ook interessant

Sterren van de hemel koken met Maarten Camps

U woont in Breda of omgeving en u bent nog nóóit bij Restaurant Wolfslaar geweest? Dan weet u niet wat u mist. Het in...

Branches bundelen krachten: “Energie spat eraf!”

Het zal de oplettende lezer van dit magazine al eerder zijn opgevallen: BouwSchool Breda is een organisatie, die allesbehalve stil zit. Het spreekt dan...

TEGELTJES

In de gang van het huis van mijn ‘klein omaatje’ hingen meerdere tegeltjes. Je kon er niet omheen. Want het was maar smal in...

De bitcoin halvering is nabij, dit moet u weten

De bitcoin halvering komt eraan, een fenomeen dat het potentieel heeft om de cryptomarkt ingrijpend te veranderen. Jordy Aarssen van Six Capital legt u...