Interview Kiki Bertens en Remko de Rijke

‘Een plek waar sportiviteit en ontspanning samenkomen’ is letterlijk de drive voor eigenaar Remko de Rijke (35) om ZUITNL Fitness & Fysiotherapie in Etten-Leur te starten. Een fijne plek waar je kunt tennissen, squashen, padellen, bowlen en fitnessen onder begeleiding van de beste personal trainers. Maar ook de plek waar zijn partner en voormalige proftennisser – nummer vier van de wereld – Kiki Bertens revalideert na een operatie en traint voor Wimbledon en de Olympische Spelen. Inmiddels zijn ze drie jaar geleden getrouwd, sinds april 2022 ouders van zoontje Mats, en met hondje Buddy is het gezin compleet. Breda Business & Lifestyle brengt een bezoek aan dit moderne sportcomplex in Etten-Leur en spreekt het sportieve koppel.

Remko vertel eens, hoe ben je op het idee gekomen om ZUITNL Fitness & Fysiotherapie te beginnen?
“Hans Remie was van plan om een groot pand te bouwen met drie verdiepingen waar je kan squashen, padellen, bowlen, fitnessen en tennissen met op de bovenste verdieping een Open Roof System. Heel uniek eigenlijk”, begint hij te vertellen. “En toen is aan mij gevraagd of ik het fysieke gedeelte daar kon opbouwen. Daar had ik zeker oren naar, maar na lang nadenken heb ik besloten om dat dan wel als zelfstandig ondernemer te gaan doen, zodat ik voor het maximale kon gaan.”

En hoe zag je dat dan voor je?
“Ik wilde mijn ervaringen vanuit de fysiotherapie en de topsport samenbrengen. Ik ben er zelf namelijk van overtuigd dat als je iemand goed wil begeleiden, of dat nou op topsportniveau is of lager niveau, je alle aspecten moet toepassen. Van meten en onderzoek tot goede fitnesstraining en goede voeding. En vooral goede preventie daaromheen”, legt Remko uit. “Daarom hebben we ook een multidisciplinair team bij ZUITNL Fitness & Fysiotherapie. Ik probeer eigenlijk alles samen te brengen, zodat je als sporter een fijne structuur kunt vinden die je lang volhoudt.”

Je hebt het over een multidisciplinair team, welke disciplines zijn er precies?
“We hebben bij ZUITNL Fitness & Fysiotherapie het team van fysiotherapeuten en personal trainers onder leiding van Marc Nuyens. Dit team begeleidt alle sporters in de fitness via small group training en personal training.  Daaromheen hebben we een multidisciplinair team: (sport)fysiotherapie, osteopathie, acupunctuur, podotherapie, Oosterse gezondheidskunde en een orthomoleculair diëtiste die nog iets dieper ingaat op de voeding. In totaal zijn er acht behandelkamers bij de fitness waar je terechtkunt. Voor de fitnessapparatuur werken we samen met Technogym, een bedrijf dat goed bij onze visie past. Zij hebben moderne apparatuur met innovatieve software waarmee je goed kunt meten en de statistieken kunt bijhouden, onder andere met een hartslagmeter. Zo bouw je als sporter je eigen database op. Voor de trainers ideaal om je extra goed te kunnen begeleiden”

Kiki, ik begrijp wel waarom je hebt besloten om bij ZUITNL Fitness & Fysiotherapie te gaan trainen tijdens je professionele tenniscarrière! Kun je daar iets over vertellen?
“Jazeker. Remko en ik zijn nu zo’n 6,5 jaar samen en hij is tijdens onze relatie met ZUITNL Fitness & Fysiotherapie begonnen. Ik ben aan het einde van mijn carrière geopereerd na een blessure en mijn revalidatie heb ik bij ZUITNL gedaan in overleg met de arts, fysiotherapeut en Remko. Ik was elke dag met mijn herstel bezig in de fitnessruimte en de behandelkamers. Met zoveel faciliteiten was het ideaal om daar te trainen. Ze hebben zelfs een ijsbad. Daarnaast kon ik mijn tennistraining daar weer oppakken. Voor mij was het fijn dat alles onder één dak zit dus je bent ook geen reistijd kwijt op een dag. En dat is voor een topsporter superfijn”, bekent Kiki. “Ik heb na mijn herstel nog een paar toernooien gespeeld; Roland Garros, Wimbledon en de Olympische Spelen en toen ben ik gestopt. Het heeft dus niet heel lang geduurd, maar de laatste periode van mijn carrière was ik daar vaak te vinden.”

“En ZUITNL bestaat natuurlijk pas twee jaar”, vult Remko aan. “Inmiddels zijn we verhuisd, maar we woonden in die tijd in Breda en Etten-Leur is natuurlijk om de hoek. ZUITNL heeft goede tennisbanen, dus we konden daar de tennis- en conditietraining doen.”

Wat houd je momenteel het meest bezig bij ZUITNL Fitness & Fysiotherapie Remko?
“Ik was eigenlijk altijd met Kiki bezig tijdens haar tenniscarrière, maar ik ben nu vooral ondernemer in het bedrijf. Naast ZUITNL heb ik ook nog een tennisschool in België. Ik probeer het team zo goed mogelijk te helpen waar ik kan en te faciliteren om zo de best mogelijke service te leveren aan de klanten. Dat is mijn doel. En daarnaast zitten er ook een paar goede tennissers die altijd kunnen rekenen op mijn hulp.”

Waarin onderscheid ZUITNL Fitness & Fysiotherapie zich?
“Het is vooral het totaalplaatje. We hebben personal training en small group training, maar we meten ook goed. We trainen live op hartslag en we hebben een eigen app om de statistieken bij te houden. En daaromheen hebben we een multidisciplinair team waar we goed mee kunnen overleggen”, somt Remko op. “Je bent echt in goede handen en we doen er als team ook alles aan om mensen te blijven motiveren. De punten waar we vooral op inzetten zijn: blessurevrij blijven, doelen behalen en motivatie behouden. Dat laatste is ook vaak waarvoor mensen bij ons komen. Dit lukte dan niet bij andere sportscholen waar de begeleiding niet zo persoonlijk bleek te zijn. We werken ook met challenges en met leuke acties om mensen te motiveren. Waar een gemiddelde sportschool richting de 2000 leden gaat, gaan wij nu richting de 200 leden. Dat is genoeg, omdat we minder mensen willen hebben die we beter begeleiden. Ik denk dat we ons daarin onderscheiden.”

Hoe was het om je man als trainer te hebben Kiki? Heftig of was het juist mooi?
“Toen we al een relatie hadden werd hij onderdeel van ons team en gaf hij mij de fysieke trainingen. In combinatie met de relatie was dat in het begin moeilijk. Probeer naast heel hard werken nog maar eens om ontspanning te vinden samen. Uiteindelijk hebben we daar een goede balans in gevonden en konden we dat heel goed scheiden. Dan is het alleen maar leuk dat je alles kunt delen, want anders zie je elkaar gewoon niet heel veel. Ik was dertig weken per jaar in het buitenland en op deze manier kon Remko ook vaak mee. Dat stukje geeft ook wel een sterke band en nu ben ik blij dat we dat altijd samen hebben mogen doen en beleven”, zegt Kiki stellig. “Het was niet altijd makkelijk, maar mede dankzij zijn hulp ben ik van buiten de top 100 tot nummer 4 van de wereld gekomen en hebben we veel mooie momenten mogen delen.”

“Je bent 24/7 bij elkaar en dan heb je ook wel eens een mindere dag. En dat neem je ook mee naar je hotelkamer. Maar daarentegen hebben we inderdaad ook heel veel mooie momenten samen beleefd. En zoals je ziet: we zijn nog steeds bij elkaar”, grapt Remko.

Als jullie nu gaan padellen, wie wint er dan? Kunnen jullie een beetje tegen je verlies?
“We hebben toevallig net een potje getennist, maar met iets minder spanning. We kunnen allebei niet tegen ons verlies, maar we kunnen er nu tenminste wel om lachen”, grappen ze samen. “Op het moment wint Remko nog, want ik ben totaal niet fit. Ik vind het nu ook niet erg om toe te geven dat hij wint, maar ik ga mijn best doen zodat ik weer ga winnen”, lacht Kiki.

En jullie zijn net ouders geworden van Mats, valt dat wel een beetje te combineren met al die gebroken nachten?
“Wat dat betreft hebben we veel geluk, omdat we geen gebroken nachten meer hebben. Met vijf weken sliep meneer al door”, vertelt het koppel. “Het begin was pittig. Ik kon bijna niks na een zware bevalling en Remko moest alles op zich nemen. En met zijn werk erbij was dat voor hem ook een heel pittige periode, maar nu loopt alles eigenlijk heel goed. Ik ben veel thuis en als ik weg moet kunnen we dat allemaal heel goed regelen. En het is een heel makkelijk en vrolijk mannetje. Elke nacht denken we weer: dit was weer een goeie”, zegt Kiki tevreden. “En we hebben ook nog een hondje, Buddy, sinds een jaar. Voorheen was het alleen maar tennis en nu is het iets meer puzzelen.”

“We hebben nu een heel ander leven. Het is niet een beetje veranderd, maar totaal veranderd”, vult Remko aan.

Kiki, je hebt vorig jaar besloten om je racket (professioneel) op te bergen. Moeilijke stap lijkt me. Mis je het?
“Ik denk dat dat een beetje geleidelijk gaat. Ik had altijd met tennis het gevoel dat ik mijn doelen nog niet behaald had. En op een gegeven moment merk je dat die drive langzaamaan steeds minder wordt. Toen ik die blessure kreeg en daarvan terugkwam was dat fysiek erg lastig. En het duurde voor mezelf te lang dat ik fysiek weer 100 procent was. Ik ging steeds meer nadenken over het leven na tennis. We hadden het al wel over kindjes gehad en ik was er klaar voor om het tennisleven achter me te laten. Daar heb ik tot op de dag van vandaag nog nul spijt van gehad. Het is echt de beste keuze op het beste moment ooit geweest. En daarna is het snel gegaan. Ik was gelijk zwanger en dan rol je meteen het volgende leven in”, legt Kiki uit.

Je speelde je laatste toernooi bij de Olympische Spelen in Tokio en daar was je eigenlijk al zwanger… had je al iets in de gaten?
“Haha nou ik ben daar eigenlijk zwanger geraakt. Dus ik heb welgeteld drie weken even kunnen genieten van alles: even niets moeten, lekker een wijntje doen voor het eerst en ik hoefde nergens aan te denken” bekend Kiki. “En drie weken later kwam ik erachter dat ik zwanger was. Het was even een totale omschakeling, maar alleen maar leuk natuurlijk. En fijn dat het zo snel gegaan is.”

Kon je je carrière met het abrupte vertrek uit Tokio wel goed afsluiten?
“Het was wel jammer, want het was leuker geweest als mijn familie bij de laatste wedstrijd geweest was of dat je het op een andere manier beleeft, maar op zich maakte het voor mezelf persoonlijk niet heel veel uit. Ik kon het voor mezelf goed afsluiten en we hadden in Tokyo een leuk team met Remko erbij. Uiteindelijk deed ik het altijd voor mezelf, om mezelf uit te dagen en te kijken hoe ver ik kon komen. Ik heb er nooit over gedroomd om in het grootste tennisstadion van de wereld te spelen. We zijn eind vorig jaar lekker met de hele familie op vakantie gegaan en het was fijn om het op die manier af te sluiten, en niet per se op een tennisbaan”, geeft Kiki toe.

En hoe is het leven na de tennis en natuurlijk als moeder? Ben je iets rustiger geworden?
“Ik ben nu alleen maar thuis, dus het is echt wel heel anders. Van vijf à zes uur sporten per dag en veel aan jezelf denken en voor jezelf zorgen naar bijna niet. Dat is wel een hele omschakeling. Ik denk stiekem wel dat dit beter bij mij past dan dat tennisleven. De stress mis ik absoluut niet, zo is het veel relaxter leven. En Remko vindt mij nu ook een stuk leuker volgens mij haha. Ik ben alleen maar blij dat er nu meer tijd is voor Remko, zijn werk en zijn ambities. En dat ik het thuis nu allemaal even draaiende hou”, zegt Kiki. “Het was gewoon heel intens en er stond veel druk op haar schouders”, beaamt Remko.

Hoe was de druk voor jou dan Remko?
Ik ben een perfectionist en ik heb me tijdens de conditietraining van Kiki ook heel erg verdiept in voeding, en fysiotherapie. Zelf heb ik ook hoog getennist tot en met Jong Oranje. Daarom had ik op alle vlakken ook gewoon mijn mening en dat maakte het heel intens. Vooral omdat er veel druk op haar schouders stond. Je probeert er alles aan te doen dat zij zich zo goed mogelijk voelt. En met haar resultaten was ik dag in dag uit bezig. De druk is er voor allebei nu vanaf. We hebben veel mooie dingen meegemaakt, maar op een gegeven moment worden het ook herhalingen. De Olympische Spelen had ik nog nooit meegemaakt, dus dat was een mooi einde, maar het was denk ik ook gewoon het juiste moment”, legt Remko uit. “De achillespees operatie was heel heftig en dat maakte het voor Kiki moeilijk om terug te komen. Misschien is dat wel goed geweest. Je staat in de top 10 van de wereld en stop dan maar eens.”

Zal ook Mats al op jonge leeftijd met een racket in zijn handen staan?
“Tennis is voor ons wel een beetje afgerond, hoewel ik nog probeer om Eredivisie te tennissen. En als Mats wil voetballen vind ik dat helemaal prima”, lacht Remko. “Het gaat erom wat hij wil en we zullen echt niet dat racket in zijn handen duwen. Tenzij hij graag wil tennissen, maar van ons hoeft het absoluut niet”, vult Kiki aan.

Train je nu dan helemaal niet meer bij ZUITNL Fitness & Fysiotherapie Kiki?
“Sinds ik ben bevallen eigenlijk niet meer. We hebben thuis een fitness en ik ben het wel weer een beetje aan het oppakken om fitter te worden. Ik heb sinds de bevalling twee keer getennist bij ZUITNL, maar we wonen nu ook niet meer echt in de buurt. We zijn verhuisd naar Pijnacker en dat is een klein uurtje rijden. Qua logistiek met de kleine is het makkelijker om wat dichter bij huis te fitnessen. We gaan het zeker wel weer oppakken daar hoor. En ik ben gevraagd om eind oktober in Luxemburg een toernooi te spelen met oud-speelsters zoals Hingis en Clijsters. Dus ik moet sowieso weer gaan trainen, want dat is al over twee maanden. En dan is ZUITNL Fitness & Fysiotherapie voor mij toch de meest professionele locatie.”

Wat leuk, zie je weer tegen het trainen op?
“Op zich niet hoor. Het scheelt ook wel weer dat het niet elke dag hoeft. In mijn carrière had ik steeds het idee dat ik moest trainen en nu merk ik dat ik het voor mezelf doe en niet omdat het moet. Ik kan nu zelf beslissen of ik wel of niet ga trainen en dat verschil is echt heel groot. Ik wil mezelf wel weer iets lekkerder voelen en iets fitter worden.”

En wat zijn je toekomstplannen nog? Misschien nog een kleine?
“Haha nou nu nog even niet hoor. Wie weet nog een kleine. Het zou leuk zijn, maar we zien het wel. Eerst nog even lekker thuis genieten met het gezin en ik zie wel wat er op mijn pad gaat komen. Er zal heus iets gaan komen en ik moet er zelf ook nog een beetje achter komen wat ik leuk vind om te gaan doen na de tennis. Gelukkig geen stress daarover.”

En Remko, wat wil jij nog bereiken?
“Ik heb de ambitie om terug te komen op eredivisieniveau tennis. En ik zou het liefst ZUITNL Fitness & Fysiotherapie verder uitbreiden en perfectioneren om nog meer kwaliteit te leveren. Ik wil momenteel geen nieuw filiaal openen, want daar zie je juist bij andere partijen dat ze kwaliteit gaan inleveren. Ik heb daarnaast mijn tennisschool in België wat ik heel leuk vind en waar ik ook druk mee ben. En dan wil ik ook nog eens een heel leuke en goede papa zijn” Somt Remko op. “Voorlopig heb ik het druk genoeg met de dingen waar ik nu mee bezig ben.”

Staat er nog iets op jullie bucketlist wat jullie nog niet gedaan hebben?
“We hebben de droom om nog eens de wereld rond te gaan. We zijn al op heel veel plekken geweest voor de tennis, jaar in, jaar uit. Je komt op heel veel mooie plekken en slaapt in de meest luxe hotels, omdat je op het hoogste niveau tennist. Maar dat was vooral heel veel tennis. Die landen willen we nog eens zien, maar dan zonder rackets en vooral niet op een tennisbaan komen”, lacht het koppel. “Alles is zo snel gegaan met de kleine en het hondje. Het is een mooi toekomstplan als er ergens wat ruimte komt om dan met het hele gezinnetje mooie trips te maken. We zijn laatst met de camper weggeweest, iets wat we ook nog niet eerder hebben kunnen doen. We hebben eindelijk iets meer tijd om te onderzoeken wat we leuk vinden”, sluit Remko af.

 

Ook interessant

Een goede vloer is altijd de basis

Ondernemen, dat moet je in het bloed zitten. Dan zit het bij Joep Schellekens wel goed. Hij wilde op jonge leeftijd altijd al importeur...

Altijd duidelijk en eerlijk advies

Je hebt advocatenkantoren én je hebt gespecialiseerde advocatenkantoren. Küppers en Odekerken Advocaten in Breda behoort overduidelijk tot die tweede categorie. Met hun ervaring en...

Een energieke totaalleverancier

Het vraagt enig lef, om midden in Coronatijd je eigen bedrijf te starten. Jelco de Beer deed het en heeft er geen moment spijt...

In één dag het verschil maken

Opgeruimd … staat netjes. Het zou zómaar de kreet kunnen zijn, die bij Pleun van Dijk en Monique van Bavel aan de muur hangt....