Jody en Sander: werken als een digital nomad

Samen heel de wereld over
Parelwitte stranden, aangename temperaturen en een inspirerende omgeving. Dat klinkt als een ultieme droom. Deze droom heeft Jody Op den Buijsch (31) samen met haar vriend Sander van der Velden (36) uit laten komen. Vanuit hun appartement in Breda fantaseren ze samen over een leven als digital nomad. En in 2019 nemen ze daadwerkelijk de stap om locatie-onafhankelijk te gaan ondernemen, heel de wereld rond te reizen en meer vrijheid te ervaren. Daarnaast is het ambitieuze stel bezig met het opstarten van een B&B in Spanje. Aan Breda Business & Lifestyle vertellen ze hun inspirerende verhaal.

Een gezamenlijke passie
“We hebben elkaar ontmoet via vrienden van ons. Het was toen eigenlijk al gelijk duidelijk dat we allebei van reizen houden”, glimlacht Jody. “Sander werkte bij een bedrijf dat loyaliteitsapps ontwikkelt en had net een appartement in Breda gekocht. Ik studeerde op dat moment nog en trok na mijn studie al snel bij Sander in. We droomden over een leven als nomaden, over een wereldreis en over vrijheid. Heerlijk!”

Op wereldreis!
“We hadden met elkaar afgesproken dat we een wereldreis zouden gaan maken als ik afgestudeerd was. Maar op dat moment zit je zo in een flow. Je hebt een appartement en krijgt op een gegeven moment een leuke baan, dus die wereldreis werd telkens uitgesteld. Mensen om ons heen gingen vragen stellen. ‘Hoe zit het nou met die wereldreis?’, zeiden ze dan. We besloten om voor onszelf een spaardoel te zetten. Binnen anderhalf jaar moest dit doel bereikt zijn, en dan zouden we op reis gaan.”

Doel behaald
“Yes, op een gegeven moment hadden we ons streefbedrag behaald en namen we allebei onze vakantiedagen voor de komende twee jaar op. Ik had trouwens ook nog één maand onbetaald verlof opgenomen”, laat Jody weten. “We hebben toen drie maanden door Azië gereisd. En het was heerlijk! Toen ik eenmaal aan die vrijheid had geproefd, vond ik het lastig om weer vast te zitten aan vakantiedagen. Begrijp me niet verkeerd; mijn collega’s waren top en ik vond mijn baan superleuk. Maar die vrijheid, onafhankelijkheid en het reizen is waar ik écht blij van wordt.”

“Sander, mijn vriend, had dat wat minder. Die moet altijd iets om handen hebben en vond het wel prima om weer aan het werk te gaan. Toch miste hij het reizen en de vrijheid. We zijn toen een serieus plan gaan maken en gaan nadenken hoe we – al werkende – de wereld rond konden reizen. Als het aan mij lag, gingen we bananen plukken in Australië. Maar dat was natuurlijk niet wat Sander bedoelde”, lacht Jody. “Je hoorde toen steeds vaker de term ‘digital nomad’. Nou… dat leek ons wel wat. We zijn ons gaan voorbereiden op een leven als digital nomad en een jaar later heb ik mijn baan opgezegd en zijn we vertrokken. Op naar een avontuur in het buitenland. Op naar een vrij leven!”

Ondernemen met lef
“Ons avontuur begon in september 2019 in Bali. Daarna zijn we heel Mexico en Colombia doorgereisd. Ik werk freelance als SEO-copywriter. Ik maak dus SEO-teksten, landingspagina’s en blogs voor opdrachtgevers. Het eerste half jaar heb ik ook nog freelance voor mijn baas in loondienst gewerkt. En dat was natuurlijk een fijne en stabiele basis. Door mijn baan bij mijn vorige werkgever heb ik een netwerk vol met online-marketingbureaus. Daar werk ik dus voornamelijk voor”, legt de reislustige onderneemster uit.

“Ik geloof dat altijd alles weer op zijn pootjes terechtkomt”

“Sander had aan zijn baas gevraagd of hij zijn werk op afstand uit mocht oefenen. Daar stemde hij destijds helaas niet mee in. Gelukkig had hij zijn appartement in een goede tijd weten te verkopen. Hij heeft hierdoor de tijd kunnen nemen om goed na te denken over wat hij écht wilde doen. Na driekwart jaar kwam corona en we zagen dat veel mensen thuis hobby’s gingen uitoefenen. Diamond painting werd toen helemaal hot. Hij is zich hierin gaan verdiepen en heeft een webshop voor diamond painting gebouwd. Daarnaast beheert hij ook social media ads voor klanten. En guess what.. Sinds april 2022 heeft zijn oude werkgever hem gevraagd om weer op zijn oude stoel te gaan zitten. Maar dit keer wél op afstand. Heeft corona toch nog iets goeds gebracht…”

Een groep met gelijkgestemden
“Natuurlijk vonden we het spannend om daadwerkelijk die stap te zetten, om onze baan op te zeggen en om Sanders huis te verkopen. En die angst wordt vaak alleen maar gevoed door de mensen om je heen. ‘Weet je het wel zeker?’ en ‘Wat als…’. Onze tip? Zoek een groep met gelijkgestemden. Google naar inspirerende voorbeelden, volg mensen op Instagram en sluit je aan bij een groep op Facebook. Dat geeft je de energie die je nodig hebt voor dat laatste zetje”, vertelt Jody overtuigend. “Ik heb daar ook een e-book over geschreven om anderen te inspireren en een schop onder hun kont te geven. Alles is mogelijk, als je die stap maar durft te zetten.”

“Ik ben er ook altijd van overtuigd dat het wel goed komt. Er is genoeg werk dat aansluit bij mijn expertise en ervaring. Mochten er nu écht geen opdrachten zijn, dan komen we gewoon terug naar Nederland. En met die gedachte ben ik gaan ondernemen en op reis gegaan.”

Een ritme opbouwen, waar ook ter wereld
“Dat is niet altijd even makkelijk”, geeft de avonturier toe. “We kiezen er bewust voor om langere tijd op dezelfde plek te verblijven. We zoeken altijd een appartement met een eigen keuken en een wasmachine. Het liefst ook nog met een sportschool in de buurt. We hebben met elkaar afgesproken dat we minimaal één maand op dezelfde bestemming verblijven. Zo kunnen we voor onszelf een ritme opbouwen. In Azië werkten we veel in coworking spaces en daar ontmoetten we ook veel gelijkgestemde ondernemers, andere digital nomads. In Mexico en Colombia hebben we dan weer veel in koffietentjes en cafeetjes gewerkt. Een heel andere vibe, maar minstens net zo fijn.”

Focus en motivatie
“Veel mensen vragen ons hoe we gemotiveerd blijven als we aan het werk zijn in al die prachtige landen. Eigenlijk is dat niet zo moeilijk. We trekken veel op met andere digital nomads die ook gewoon aan het werk moeten. Ik werk meestal van acht uur ’s ochtends tot twee uur in de middag. Omdat je in zo’n mooi land zit, ga je ook veel efficiënter met je tijd om. Je wilt uiteraard ook nog iets van het land zien. Daarom wilde ik opdrachten bijtijds af hebben en daarna was het weer tijd voor ontspanning. Lekker naar het strand, mooie plekken bezoeken of luieren aan het zwembad. Geloof me: met die activiteiten in het vooruitzicht wil je je werk wel op tijd af hebben, hoor”, legt Jody uit. “We creëren voor onszelf een werkomgeving waarin we het fijn vinden om te werken. Vaak is dit ook lekker met een airco aan. De weekenden houden we vrij om de toerist uit te hangen. Je wilt toch wat zien, hè.”

Een droom die uitkomt
“We zijn op zoek naar ons droomhuis in Spanje en daar willen we een B&B gaan runnen”, vertelt de ondernemer enthousiast. “Sander heeft altijd gezegd: ‘Als we ons gaan settelen in het buitenland, dan wil ik in Spanje wonen.’ En ik wilde altijd al een B&B runnen; dat was mijn droom. We wilden eerst wachten op het juiste moment, maar wanneer is dat moment? We zijn ons gaan oriënteren en toen is het balletje eigenlijk heel snel gaan rollen. In het voorjaar zijn we naar Spanje afgereisd en hebben we een aantal huizen bezichtigd. We hebben zelfs al op een huis geboden, maar helaas is dat ‘m niet geworden. We hadden sowieso niet verwacht dat er al zo snel iets op ons pad zou komen. Het doel is om vóór 2023 een huis met een B&B te kopen. Dat is voor nu onze grootste droom. En ik denk dat we gewoon ieder jaar samen even stilstaan en kijken; is dit nog wat we willen of willen we iets anders? Maar ik zie ons wel echt voor een langere tijd in Spanje zitten.”

Settelen in Spanje
“Spanje wordt dan onze thuisbasis en vanuit daar willen we nóg meer van de wereld ontdekken. In de wintermaanden is het waarschijnlijk ook een stuk stiller in de B&B. We willen dan nog steeds op reis gaan. Gewoon drie maanden even ‘ertussenuit’. Die reiskriebels zijn er nog steeds. We blijven beiden freelancen, zodat je altijd iets achter de hand hebt. En natuurlijk kan ik op deze manier de leukste freelance opdrachten uitvoeren én de leukste klusjes in de B&B doen. Vind ik bijvoorbeeld ontbijtjes maken heel leuk en schoonmaken wat minder, dan huur ik iemand voor de schoonmaak in en ga ik lekker aan de slag met leuke freelance klussen.”

Terug in Nederland
“Natuurlijk zijn er momenten dat je even terug in Nederland zou willen zijn. Maar die momenten wegen niet op tegen de gave herinneringen die we maken en de mooie avonturen die we samen mogen beleven. In de zomer zijn we vaak lekker terug in Nederland. We wonen dan tijdelijk bij mijn schoonouders in Wijk en Aalburg. Het is dan mooi weer en veel evenementen zoals festivals en bruiloften vinden in deze periode plaats. We nemen dan rustig de tijd voor vrienden en familie.”

Benieuwd naar hun avonturen? Neem een kijkje op Thedutchnomads.nlOf volg ze op Instagram @thedutchnomads.nl.

 

Ook interessant

Samen verduurzamen

Duurzaamheid. Of je er als ondernemer al lang mee aan de slag bent, of het liever voorlopig op de lange baan schuift; duurzaamheidsinitiatieven zijn...

Sterren van de hemel koken met Maarten Camps

U woont in Breda of omgeving en u bent nog nóóit bij Restaurant Wolfslaar geweest? Dan weet u niet wat u mist. Het in...

Branches bundelen krachten: “Energie spat eraf!”

Het zal de oplettende lezer van dit magazine al eerder zijn opgevallen: BouwSchool Breda is een organisatie, die allesbehalve stil zit. Het spreekt dan...

TEGELTJES

In de gang van het huis van mijn ‘klein omaatje’ hingen meerdere tegeltjes. Je kon er niet omheen. Want het was maar smal in...