Zouden werkgevers er wel eens over nagedacht hebben, hoeveel van hun medewerkers hun werkzaamheden combineren met dagelijkse intensieve zorg voor een naaste? Bij BredaMantelzorg weten ze, vanzelfsprekend, hoevéél mantelzorgers er actief zijn. “Eén op de vier”, weet strategisch adviseur Marije Ammerlaan. En dus is het hoogste tijd om werkgevers bewust te maken van het belang van mantelzorgvriendelijk werken.
BredaMantelzorg bestaat omdat gemeenten vanuit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning de verplichting hebben om mantelzorgers te ondersteunen. De organisatie vierde afgelopen jaar het 15-jarig bestaan. “Breda heeft het goed georganiseerd, durf ik wel te stellen”, vertelt directeur/bestuurder Miriam Bryson. Zij en haar team combineren de rol van steunpunt met die van kenniscentrum. “Ja, wij zijn dé specialist op het gebied van mantelzorg. We zien wat de ontwikkelingen zijn t in de samenleving en hebben daar ook een visie op.” Het team beseft terdege dat de rol van mantelzorger veel mensen overkomt. Marije Ammerlaan: “Iemand die mantelzorger wordt combineert vaak al meerdere rollen, zowel thuis als op het werk. Dat wordt alleen maar zwaarder als je dit er dan ook nog bijkrijgt.” Als steunpunt biedt BredaMantelzorg informatie, advies en ondersteuning op maat aan mantelzorgers. Maar er gebeurt méér.
Mantelzorgvriendelijk werken
Zo wordt er nu werk gemaakt van een heuse bewustwordingscampagne, onder de alleszeggende titel Maak werk van mantelzorg. “Lang niet alle werknemers herkennen wat zij doen als mantelzorg”, weet Marije Ammerlaan. “Die rol van mantelzorger kan er nét een teveel zijn”, voegt haar directeur toe. Maatwerkafspraken, bijvoorbeeld flexibel werken, zijn vaak een oplossing. Dat wil BredaMantelzorg bereiken door werkgevers proactief mee te geven hoe belangrijk mantelzorgvriendelijk werken is. Er is een praatplaat ontwikkeld, om in gesprek te gaan en te blijven. Mantelzorg heeft ook impact op een werkorganisatie. Kwartiermaker Petra van der Beek vormt het gezicht van de campagne richting werkgevers. “Het zou mooi zijn wanneer die mantelzorgvriendelijk werken op gaan nemen in hun beleid, maar het ook borgen”, zo breekt zij een lans.
In de versnelling
De campagne laat zien wie de mantelzorgers zijn, maakt onder meer ook duidelijk dat bijna twee-derde vrouw is en dat bijna de helft de zorgsituatie thuis niet bespreekt met de leidinggevende. Kaarten met de titel van de campagne én chocoladerepen boordevol complimenten steken de mantelzorgers op het werk een extra hart onder de riem. Petra is inmiddels al bij diverse bedrijven op bezoek geweest. Zo opende zij al de ogen bij Keswin Corporaal van Van Oers, waar de chocolade voor alle mantelzorgers enthousiast werd ontvangen. Van Oers heeft al aangegeven nader te gaan bekijken of de campagne een vervolg krijgt.
Petra hoopt dat resultaat op nog veel meer plekken te gaan bereiken. “We gaan nu in de versnelling”, klinkt het strijdlustig. “Het kan heel mooi zijn om er voor elkaar te zijn.” Miriam onderkent dat volledig: “Er is nog een wereld te winnen en het mooie is dat het enorme economische voordelen met zich meebrengt.” Door de beschikbare kennis binnen de organisatie te delen hoopt BredaMantelzorg steeds meer werkgevers te doordringen van bewustwording, bespreekbaarheid en een duurzame aanpak. “Want mantelzorgvriendelijk werken loont”, besluit Marije. “Eerst moet het besef er zijn. Dat is stap één.”
—
BredaMantelzorg
Wethouder van Haperenstraat 36c
4813 AM Breda
(076) 750 32 00
kenniscentrum@bredamantelzorg.nl
www.bredamantelzorg.nl
—
Dit is een artikel uit Breda Business & Lifestyle #17. Lees het volledige magazine hier.