Madeira is ons tweede thuis – Sparkle Professional

EEN PRACHTIGE NATUUR, AANGENAME TEMPERATUREN, OVERHEERLIJK ETEN EN EEN FIJNE COMMUNITY. LAURA VAN DEN BERG (42) EN HAAR VRIEND (ROBERT, 42) VERKOCHTEN HUN HUIS EN GINGEN SAMEN EEN BUITENLANDS AVONTUUR AAN. EEN AANTAL MAANDEN PER JAAR WOONT EN WERKT LAURA OP HET PORTUGESE EILAND MADEIRA. DE OVERIGE MAANDEN VERBLIJFT LAURA IN HAAR VERTROUWDE STAD BREDA. AAN BREDA BUSINESS & LIFESTYLE VERTELT ZE OVER HAAR LEVEN IN MADEIRA ÉN OVER HAAR COACHINGSPRAKTIJK.

WERKEN IN COMMERCIËLE FUNCTIES

“Vijftien jaar heb ik in loondienst gewerkt”, begint Laura te vertellen. “Ik heb altijd commerciële managementfuncties gehad bij grote winkelketens. De eerste vijf jaar van mijn carrière werkte ik voornamelijk voor internationale retailorganisaties. Ik reisde heel de wereld over om winkelconcepten uit te rollen. Reizen was toen al één van mijn favoriete bezigheden, dus je kunt je voorstellen dat ik deze baan fantastisch vond.”

IK VERLANGDE NAAR ZINVOLLE WAARDE

“Ook heb ik een aantal jaar voor Hema gewerkt. Jarenlang kreeg ik lovende beoordelingen en er werd regelmatig geroepen: ‘We moeten meer Laura’s hebben. Dat is het DNA en de werkmentaliteit die we hier bij Hema willen.’ Tóch gaf het werk mij geen voldoening. De laatste maanden zat ik daar niet lekker meer in mijn vel. Ik had behoefte aan vrijheid en meer verdieping. Ik verlangde naar een zinvoller leven. Ik ben verder gaan solliciteren, want ik dacht dat het aan mijn huidige baan bij Hema lag. Ik kreeg de meest waanzinnige functies binnen mooie bedrijven aangeboden, maar iets in mij zei dat ik het niet moest doen.”

‘IETS MET MENSEN’

“Deze periode zette me aan het denken. Meermaals heb ik mezelf de vraag gesteld wat mij nu zo succesvol maakte. Op een gegeven moment viel het kwartje. Ik kwam erachter dat het ‘m vooral zat in de menselijke benadering. Dát stond bij mij altijd centraal. Mijn taak was onder andere om managementteams samen te stellen. Ik keek naar de beste dynamiek binnen het team, zodat iedereen lekker kon werken en vol energie weer naar huis ging. Als je dat goed kunt, komt het resultaat vanzelf. Blijkbaar heb ik een sterk ontwikkeld intuïtief vermogen en ik wilde mij hier verder in verdiepen.”

 

COACHEN OP BEWUSTZIJN

“Toen ik mijn baan had opgezegd, besloot ik: áls ik nog voor grote organisaties ga werken, dan wil ik dat op interim basis. Op mijn voorwaarden! Ik schreef mezelf in bij de KVK en stapte in het ondernemersleven” vertelt de onderneemster. “Tegenwoordig coach ik mensen – zowel particulier als in het bedrijfsleven – op bewustzijn en energiemanagement. Dit doe ik vooral een-op-een, maar ik geef ook regelmatig teamsessies. Ik help mensen met de
struggle die ik zelf had binnen mijn functie. Werken binnen een bepaalde baan of bedrijf kost sommige werknemers meer energie dan dat het iets oplevert. Ergens lekt de energiekraan. Dus hoe kunnen zij hun eigen energie productiever en effectiever inzetten, zodat ze aan het einde van de dag met energie naar huis gaan – in plaats van dat ze helemaal leeggelopen zijn?”

Laura gaat verder: “Als je bereid bent om te investeren in je werknemers, wordt de loyaliteit naar de werkgever vergroot. De generatie die nu aanklopt, switcht regelmatig van baan. Toen ik in loondienst werkte, was het interessanter om een aantal jaar ervaring op te doen binnen één bedrijf. Zo werkt het tegenwoordig niet meer. Die loyaliteit en dat commitment is dus ontzettend belangrijk.”

MIJN SUPERKRACHT

“De flinke dosis ervaring in het bedrijfsleven – meer dan twaalf jaar – in combinatie met persoonlijke ervaringen en acht jaar ondernemerschap zorgen ervoor dat ik klanten kan helpen om van binnenuit te gaan stralen. Het motiveren, verbinden en coachen van een individu of een team op de werkvloer is altijd een tweede natuur geweest” legt Laura uit. “Ook volg ik ieder jaar een verdiepende cursus om mezelf verschillende methodes aan te leren. Hierdoor kan ik mijn coaching aanpassen op de behoeften van het individu of van de groep.”

REIZEN ALS RODE DRAAD DOOR MIJN LEVEN

“Als jonger meisje wilde ik altijd een Floortje Dessing worden. Volgens mij heb ik haar zelfs nog een brief gestuurd. In de beginjaren van mijn ondernemersavontuur werd ik gevraagd als reisleidster. Dat kwam toevallig op mijn pad. Eigenlijk was dat een win-winsituatie voor mij. Ik kon werken in het buitenland én met mensen en groepsprocessen bezig zijn.

Super interessant is dat” legt de avontuurlijke onderneemster uit. “Daarnaast heb ik aan de Hoge Hotelschool gestudeerd in Den Haag. Ik volgde de internationale variant en was eigenlijk altijd omringd door internationale mensen, verspreid over heel de wereld. Elke keer als ik vakantie nam, ging ik deze mensen opzoeken. Hierdoor heb ik veel van de wereld gezien.”

ONS EERSTE HUIS IN BREDA

“Toen ik mijn eerste baan kreeg – ik was zo’n 23 jaar – ben ik in Breda gaan wonen. Ik ontmoette mijn huidige vriend tijdens één van de reizen die ik begeleidde. We zijn ondertussen zes jaar samen. Vier jaar geleden kochten we samen ons eerste huis in Breda” vertelt Laura stralend. “Maar op de dag dat we onze sleutel kregen, brak corona uit. We werden gelijk met onze neus op de feiten gedrukt. We konden geen mensen ontmoeten, niet buiten de deur werken en niet reizen. Dat viel vooral voor mijn vriend zwaar en hij besloot om als Digital Nomad te gaan werken. Hij zit in de IT en is daardoor ook flexibel als het om hybride werken gaat.”

WE VERKOCHTEN ONS HUIS

“Op een dag kwam mijn vriend naar me toe en zei: ‘Ik ga naar Madeira.’ Ma-wat? Dacht ik toen. Ik wist niet eens waar het lag. Hij liet het mij zien en ik besloot om achter hem aan te komen. Hij eerst, daarna ik. In deze periode kwamen we tot de conclusie dat we een constructie moesten bedenken om voor een langere tijd in Madeira te kunnen verblijven.
We besloten om ons huis te verkopen; een huis van honderd jaar oud heeft nogal wat liefde en aandacht nodig. Om tóch een basis in Nederland te hebben, huurden we een woning in Breda. En dat doen we nog steeds. Dat is vooral mijn keuze geweest. Ik heb een coachpraktijk in Breda en ik vind het fijn om mensen face to face te spreken.”

THE NOMAD COMMUNITY

“Madeira heeft een heel grote Nomad Community. Ze willen heel graag internationale mensen trekken naar het eiland. De regering faciliteert daarom gratis werkplekken met wifi en alle andere voorzieningen die je nodig hebt. Ook worden er regelmatig activiteiten georganiseerd, zoals yogalessen, lunches, feesten en inspirerende sessies. Die community
is echt fantastisch, want je wordt heel erg verbonden met gelijkgestemden. Het is fijn dat we op deze manier kennis kunnen uitwisselen, kunnen netwerken en nieuwe vriendschappen kunnen opbouwen.”

MADEIRA IS FANTASTISCH!

“Madeira zelf is trouwens ook een supertof eiland. Daar ben ik nu ook achter gekomen. Het eiland staat bekend om de waanzinnige natuurgebieden en hikes. De levada wandelingen zijn onze favoriet! Dit zijn heel mooie routes die je kunt bewandelen. Het eten en de vibe zijn overigens ook fantastisch hier! Ik ben toch wel culinair aangelegd, dus ik kan zéker genieten van heerlijk eten met een Portugees wijntje”, glimlacht Laura. “Ik kom hier in Madeira trouwens ook meer toe aan het lezen van een boek. Je hebt hier gewoon minder afleiding. En dan hou je tijd en energie over voor de dingen die je écht leuk vindt.”

EEN JAAR VAN ONTDEKKEN

“Op dit moment hebben we geen vaste verblijfplaats in Madeira. Ik ben nog regelmatig in Nederland te vinden. Wél hebben we onze favoriete plekjes op het eiland. Maar omdat we niet zo ver vooruitplannen, zijn deze plekken meestal al weggegeven. Ik vind het ook wel leuk om op verschillende plekken te zijn. Zo is Funchal, de hoofdstad van Madeira, een
dynamische plek om te zijn. Er hangt daar een fijne sfeer en er wordt veel vanuit de community georganiseerd. Maar er zijn ook genoeg kleine dorpjes waar je fijne coworking spaces hebt. 2023 is hét jaar om te kijken waar dit allemaal naartoe gaat.

‘MIJN VRIEND IS IMPULSIEF’

“We vinden Madeira geweldig, maar we zouden het ook leuk vinden om bijvoorbeeld naar de Azoren te gaan of een kijkje te gaan nemen bij de Nomad Community op Bali. Mijn vriend is impulsief en ik heb hem daarin de leiding gegeven. Zijn behoefte om te reizen is groot en ik vind het leuk om daarop aan te haken. Dit jaar is dit de koers, maar we weten nog niet waar we volgend jaar belanden” sluit de avontuurlijke onderneemster af.

WEBSITE: WWW.SPARKLEPROFESSIONAL.NL/
INSTAGRAM: @LAURA.SPARKLEPROFESSIONAL

Lees hier meer interessante verhalen uit ons magazine.

Ook interessant

Samen verduurzamen

Duurzaamheid. Of je er als ondernemer al lang mee aan de slag bent, of het liever voorlopig op de lange baan schuift; duurzaamheidsinitiatieven zijn...

Sterren van de hemel koken met Maarten Camps

U woont in Breda of omgeving en u bent nog nóóit bij Restaurant Wolfslaar geweest? Dan weet u niet wat u mist. Het in...

Branches bundelen krachten: “Energie spat eraf!”

Het zal de oplettende lezer van dit magazine al eerder zijn opgevallen: BouwSchool Breda is een organisatie, die allesbehalve stil zit. Het spreekt dan...

TEGELTJES

In de gang van het huis van mijn ‘klein omaatje’ hingen meerdere tegeltjes. Je kon er niet omheen. Want het was maar smal in...