Saskia van Erven – Een reis van hoofd naar hart

Na een studie economie en het runnen van een sustainable modelabel, koos Saskia van Erven (42) ervoor om steeds meer te gaan ondernemen vanuit haar gevoel en intuïtie. Deze keus bracht haar naar verschillende plekken op de wereld. Terug in Breda zet ze haar missie voort: het begeleiden van zoveel mogelijk mensen op hun reis van het hoofd naar het hart. Aan Breda Business & Lifestyle vertelt ze haar inspirerende verhaal.

Van Bredanaar naar wereldburger

“Vanaf mijn derde heb ik in Breda gewoond”, begint Saskia te vertellen. “Mijn jeugd heb ik doorgebracht in de wijk de IJpelaar. Daar heb ik ook mijn basisschool en middelbare school aan het Onze Lieve Vrouwelyceum doorlopen. Op mijn achttiende ben ik naar Amsterdam verhuisd om economie te gaan studeren aan de UvA, met het idee om na mijn afstuderen de wereld te verkennen. En dat is gelukt.”

Vanuit economisch perspectief de wereld beter maken

“Tijdens mijn studie vertrok ik al veel naar het buitenland. Mijn stage deed ik niet bij Deloitte of op de Zuidas, maar ik ging naar Ecuador om fondsen te werven voor straatkinderen. Dat kan je dus óók doen als econoom. Ik vond het veel boeiender en zinvoller om vanuit economisch perspectief de wereld een beetje beter te maken.”

“Later ging ik voor mijn scriptieonderzoek naar Peru. Ik wilde onderzoeken of fair trade echt zo eerlijk is als we denken. Uit dit onderzoek is uiteindelijk een bedrijf voortgekomen: Younica. Zo ben ik begonnen met Sustainable Knitwear, een initiatief waarbij we handgemaakte sjaals en mutsen van alpacawol in Peru produceren en tegen een eerlijke prijs verkochten.”

Saskia van Erven

Het empoweren van vrouwen

“Al snel ging het kriebelen om de vrouwen waarmee ik samenwerkte in Peru te helpen en te empoweren. Ze maakten prachtige producten, maar werden vaak onderbetaald door tussenhandelaren die slechts vijftig cent betaalden voor een sjaal of muts waar ze een week aan hadden gewerkt. Ik trainde deze vrouwen om een eerlijke prijs te vragen en in hun kracht te staan. Uiteindelijk zijn het namelijk deze vrouwen die de samenleving in Zuid-Amerika draaiende houden.”

Altijd on the move

Saskia vervolgt: “Ik reisde veel tussen Amsterdam en Peru, dus ik was altijd on the move. In je twintiger jaren heb je veel energie, hoef je met niemand rekening te houden en heb je alle tijd. Op een gegeven moment werd het te veel. Ik was voortdurend aan het reizen tussen Latijns-Amerika en Amsterdam. Rond mijn achtentwintigste kwam ik in een burn-out terecht. Ik kon helemaal niks meer. Toen heb ik mijn bedrijf tijdelijk on hold gezet. Ik besloot een aantal maanden naar India te gaan om meer te leren over yoga en ademhaling.”

Empoweren van vrouwen

Ik vertrok naar India

“Yoga is altijd al een rode draad in mijn leven geweest”, gaat de ondernemer verder. “Vanaf mijn achttiende begon ik met yoga in Amsterdam, en het bracht me al snel meer rust en focus. Het deed me gewoon heel goed. Mensen denken vaak dat yoga alleen maar rek- en strekoefeningen op een matje zijn, maar dat is slechts een klein deel van wat yoga voor iemand kan betekenen. Het is een manier van leven, een filosofie die al duizenden jaren oud is. Het stretchen wat je op de mat doet, is natuurlijk heel fijn, maar het gaat ook om hoe je je gedraagt en je interactie met anderen buiten de mat. Ik wilde er meer over weten en daarom vertrok ik naar India om yoga bij de bron te leren kennen. Het sprak me zo ontzettend aan, omdat je je heel bewust wordt van je lichaam, je adem, jezelf en je relatie met anderen. En dat was precies wat ik op dat moment nodig had.”

Saskia gaat verder: “In India heb ik veel geleerd en ervaren. Toen ik terugkwam, had ik natuurlijk nog steeds mijn bedrijf Younica. Dat wilde ik niet opgeven, maar ik besloot wél om mijn leven anders in te gaan richten. Niet meer ‘gaan, gaan, gaan’, maar meer vanuit intuïtie en gevoel. Ik stelde mezelf de vraag: ‘Kan ik dit doen zonder dat ik mijn energie verlies, zonder dat ik er zelf aan onderdoor ga?’ Yoga hielp me daar heel erg bij.”

Van Brussel naar Colombia

“Terug in Europa gaf ik ’s avonds yogales – ik was inmiddels ingetrokken bij mijn man (toen nog mijn vriend) in Brussel. Het lesgeven ging mij van nature gemakkelijk af, eigenlijk vanaf de eerste les al. Mijn lessen zaten altijd vol en rond mijn dertigste besefte ik dat ik hier echt iets mee moest doen – iets wat ik nooit eerder had overwogen. Op een gegeven moment kreeg mijn man de kans om freelance te gaan werken voor zijn bedrijf en we besloten naar Colombia te verhuizen om van daaruit de productie van mijn knitwear in Peru te beheren. Omdat ik al een paar jaar in Peru had gewoond, wilde ik iets anders proberen, en we kwamen uit in Colombia, met de gedachte: ‘Laten we eens kijken of ik hier iets met yoga kan doen.’”

Mijn eerste yogalessen in Colombia

“Vanaf het eerste moment dat we in Colombia aankwamen, ontmoetten we een Amerikaan”, vertelt de ambitieuze ondernemer. “We raakten in gesprek en deelden wat voor werk we deden. Ik vertelde over de yogalessen en ademcoaching die ik gaf. De Amerikaanse man werd gelijk enthousiast en zei: ‘Ik ben op zoek naar een yogadocent die goed Engels spreekt. Hier spreekt iedereen vooral Spaans.’ Zo begon ik hem en zijn netwerk in het Engels yogalessen te geven. De groepen groeiden snel en zo ontstond het idee om een yogaschool te openen.”

“Ondertussen reisde ik nog steeds veel naar Peru voor Younica, maar ik merkte dat mijn yogalessen een soort vogelvlucht namen. Mensen waren erg enthousiast, en omdat ik goed Spaans sprak dankzij mijn studie, kon ik in drie talen lesgeven. Hoewel ik niet veel aan het Nederlands had, waren vooral mijn Engelse en Spaanse lessen populair. Het ging allemaal heel erg effortless.”

“Na verloop van tijd besloot ik om Younica te verkopen en me volledig te richten op yoga, ademhaling, coaching en de retraites. Daarnaast organiseerde ik reizen, voornamelijk voor professionals die te maken hadden met hoge werkdruk en veel stress. Ik begreep natuurlijk heel goed waar ze vandaan kwamen, omdat ik zelf ook jarenlang in die situatie had gezeten.”

Colombia

Stel je eens voor…

“Colombia heeft twee adembenemende kustlijnen: de Pacifische kust en de Caribische kust. De Pacifische kust is wild en ruig, terwijl de Caribische kust bekendstaat om zijn prachtige turquoise water. Op deze Pacifische kust heb ik veel retraites georganiseerd. Stel je voor: je zit op een eiland aan de kust. Achter je hoor je apen in de jungle en voor je hoor je het ruisen van de oceaan en zie je walvissen water spuiten. Tropische vogels vliegen ondertussen rond. Op zo’n plek hoef je niet eens aan yoga te doen om in verbinding te komen met jezelf, toch?”

“Mijn retraites trokken veel deelnemers aan, omdat ik door mijn economische achtergrond en kennis van meerdere talen een breed publiek aansprak: zowel Europeanen als Amerikanen en de lokale bevolking van Colombia. Hoewel ik geen handgemaakte producten meer verkocht, was ik nog steeds aan het ondernemen, maar nu met veel meer passie en betekenis.”

Back to Breda

“Tijdens de COVID-19-pandemie zijn we teruggekeerd naar Nederland, omdat de kosten voor onderwijs in Colombia hoog waren en onze kinderen naar school moesten. Aanvankelijk overwogen we om naar Spanje te verhuizen, aangezien de kinderen al goed Spaans spraken. We hadden zelfs een huis aan de kust van Valencia op het oog, maar door de COVID-19-beperkingen ging Spanje op slot. Ons plan was om tijdelijk terug te keren naar Breda, in de veronderstelling dat we later naar Spanje zouden verhuizen zodra de situatie rond COVID-19 verbeterde. Helaas duurde dat langer dan verwacht, en we wilden de kinderen niet opnieuw verplaatsen, terwijl ze net gesetteld waren”, legt Saskia uit.

Wereldburger

Behoefte aan verbinding

“In de periode van de COVID-19-pandemie merkte ik dat veel bedrijven, waarvan de collega’s elkaar minder vaak zagen, behoefte hadden aan verbinding. Daarom begon ik met het geven van online lessen, waarin ik onder andere yoga, meditatie, ademsessies en andere verbindingssessies aanbood. Later ben ik ook workshops gaan geven, zoals de workshop ‘Kracht van je Adem’. Tijdens deze workshop deelde ik inzichten over ademhaling, de impact ervan op het zenuwstelsel, en hoe het je staat van zijn beïnvloedde”, legt van Erven uit.

“Het hielp de deelnemers om beter in contact te komen met hun gevoelens. Daarnaast zorgde het voor ontspanning, meer focus, creativiteit, verbinding met het team en betere prestatie op het werk. Ook bespraken we hoe je ademhalingstechnieken kunt toepassen in praktijksituaties op het werk, zoals het omgaan met moeilijke gesprekken, het beheersen van spanning tijdens het geven van een presentatie, het overwinnen van een middagdip, of het kalmeren van een snelle ademhaling tijdens een vergadering.”

 

In verbinding met jezelf en je team

“Deze workshop geef ik nog steeds aan bedrijven, maar gelukkig gebeurt dat tegenwoordig vaak gewoon live. Daarnaast bied ik ook maatwerkworkshops aan, afhankelijk van de specifieke behoeften. Vaak merkt de teamleider bijvoorbeeld dat er veel uitval is, de prestaties verslechteren of dat mensen vage klachten krijgen zoals vermoeidheid”, legt Saskia uit. “Tijdens deze diepgaande workshops werk ik samen met een breinspecialist. Zij geeft in de ochtend uitleg over hoe het brein en emoties werken, en in de middag gaan we deze kennis echt ervaren. Die combinatie van ‘uitleg en theorie’ en ‘echt voelen en ervaren’ maakt deze workshop heel boeiend. Daarnaast behandelen we vaak thema’s zoals persoonlijk leiderschap, grenzen aangeven, stressvermindering en verbinding maken met jezelf en je team.”

Saskia van Erven

Van hoofd naar hart: in de praktijk

“Ik heb trainingen gegeven aan diverse organisaties, waaronder Brand Potential Netherlands, Human 8 Consultancy, de Unie van Waterschappen, NLC Health Ventures, Minkowski agency for applied futures, Takeda, Fitzgerald PR en Scout Group”, gaat Saskia verder. “Deze bedrijven staan allemaal bekend om de hoge druk waaronder hun medewerkers moeten presteren en het feit dat ze vaak veel in hun hoofd zitten. Ze zijn zich nu bewust van hoe ze hun ademhaling kunnen gebruiken om rustiger, creatiever en meer gefocust te werken, en om beter in verbinding te komen met zichzelf en hun collega’s.”

Voor altijd in Breda? Wie weet

“Op dit moment zijn we goed gesetteld in Breda, maar ik sluit niet uit dat we, wanneer de kids wat ouder zijn, weer gaan verhuizen naar het buitenland. Zelf denken we aan Portugal of Spanje, dus wel dichtbij Nederland. Hoewel ik een Bredanaar ben, voel ik me ook echt een wereldburger.”

www.sasanayoga.com
www.linkedin.com/in/saskia-van-erven/
www.instagram.com/saskia.vanerven

Dit is een artikel uit Breda Business & Lifestyle #14. Lees het volledige magazine hier.

Ook interessant

Een geel-zwart hart

Wat heb ik afgezien! Op de dag dat NAC promoveerde naar de Eredivisie. Vol goede moed en met voldoende vertrouwen begaf ik me naar...

Zeg me alsjeblieft nooit meer hoe slim ik ben….!

Heb jij ook zoveel verschillende generaties op de werkvloer rondlopen? En worstel jij ook met de vraag hoe je je mensen gemotiveerd kunt houden...

Hoe zorg je voor een prettige werkomgeving?

In tijden van arbeidskrapte is het binden en boeien van medewerkers een uitdagende taak. Carlo van Overveld, mede-eigenaar van A Brand New Day en...

Mooi, functioneel én veilig

Kabel Design uit Oosterhout geldt als een landelijke naam in het toepassen van RVS staalkabels en kabelgaasnetwerken. Mooi, functioneel én veilig komen perfect samen...