Scheiden is geen schande meer

“Wij doen niet alléén maar scheidingen.” Ze brengt het in de loop van het gesprek tóch even ter sprake. Thea Kremers wil graag benadrukken dat zij en haar team zich bezighouden met familierecht in de breedste zin van het woord. “Relatierecht zou misschien een betere term zijn”, vindt de ervaren advocaat en mediator. Feit is dat er wekelijks toch wel 30 tot 40 scheidingsdossiers door haar handen gaan: “Bij scheiden heb je vrijwel altijd een advocaat nodig!”

Kremers Advocaten Team
Cijfers over scheiden

Wie op de website van het Centraal Bureau voor de Statistiek op zoek gaat naar cijfers over scheiden, zou bijna het idee krijgen dat het allemaal wel meevalt. Het aantal echtscheidingen blijkt al zeven jaar op rij af te nemen. Toch eindigden in 2021 ruim 25.000 huwelijken in een echtscheiding. Dat komt neer op minder dan 8 scheidingen per 1000 echtparen. Keerzijde van dit verhaal is dat steeds meer stellen ongehuwd samenwonen, óók met kinderen, en vervolgens uit elkaar gaan. Ook daarvoor wordt geregeld een advocaat of mediator ingeschakeld.  Het aantal scheidingen blijkt het grootst in de leeftijdsgroep van 45 tot 50 jaar. 

Thea Kremers van Kremers Advocaten kijkt er niet van op. Zij is in februari komend jaar dan ook al 28 jaar advocaat. “Waar wij voor staan is écht een niche binnen een niche”, stelt ze. Het kantoor heeft namelijk veel te maken met ondernemers. “Bij 70 tot 80 procent van onze dossiers is een onderneming betrokken”, benadrukt Thea. “Er is behoefte aan knowhow bij  dit soort scheidingen, ongeacht of het een huwelijk tussen twee ondernemers of tussen een ondernemer en een niet-ondernemer betreft. Ons onderscheidend vermogen? Dat zit hem erin dat wij echt het verschil maken in scheidingsdossiers waarbij een onderneming is betrokken.”

Scheiden

Onderneming is kind

Bij een scheiding, waarbij een bedrijf betrokken is, kan het zijn dat die onderneming moet worden verdeeld. “Een onderneming voelt nogal eens als een kind, waarvan maar moeilijk afscheid kan worden genomen”, weet Thea. “Daarbij zijn diverse opties mogelijk, van het splitsen van de onderneming tot het terugtreden van één partner of het overdragen van aandelen.” Wanneer een van de beide partijen een zzp’er is, is er óók sprake van een onderneming. “Als er geen huwelijkse voorwaarden zijn, dan ontkom je niet aan een verdeling van het vermogen dat behoort tot de eenmanszaak.” De ervaren advocaat ziet dat de continuïteit bij een eenmanszaak dan soms wel spannend wordt: “Bijvoorbeeld wanneer er dan ook nog eens alimentatie aan te pas komt. Dan kan scheiden wel degelijk invloed hebben op het functioneren van een eenmanszaak.”

Verrekenbeding

Ze schetst dat het belang van de onderneming bij een scheiding soms groter is dan het belang van de niet-ondernemende echtgenoot. “Het is niet de bedoeling dat de zaak omvalt door de scheiding. Wanneer bij het trouwen ooit gekozen is voor huwelijkse voorwaarden, wordt het privé vermogen beschermd in geval van malaise in zakelijke zin. Dat werkt ook andersom. Een zaak kan dan voortgaan als er sprake is van problemen in de privésfeer. Veel mensen hebben op een gegeven moment echter geen idee meer wat ze ooit hebben afgesproken en weten dus ook niet precies wat het effect daarvan is.

Wij horen vaak dat ze het een volgende keer niét wéér zo zouden doen.” Een zogenoemd verrekenbeding, waarbij is bepaald dat de waarde van de zaak niet verrekend hoeft te worden, kan in deze gevallen voor de ondernemer uitkomst bieden. “Daarbij wordt ervan uitgegaan dat het vermogen van de onderneming buiten de verrekening blijft. Alleen het niet opgemaakte inkomen uit de onderneming moet dan met de ander worden afgerekend. Het bedrijf zelf blijft dan buiten schot”, aldus Kremers.

Scheiden

In haar rijke carrière heeft Thea Kremers volop autoriteit en ervaring opgebouwd. Ze weet dat niet iedereen voor een nette oplossing wil gaan. “De één leeft nú, de ander heeft vooral oog voor de toekomst. Wij merken regelmatig dat mensen eigenlijk geen idee hebben, waarom ze voor huwelijkse voorwaarden hebben gekozen.” Ze is naast advocaat ook mediator. “Géén relatietherapeut”, onderstreept ze fijntjes. “Als mediator ben je procesbegeleider naar een scheiding toe. Dat is geen stap naar strijd, maar een stap naar een oplossing. Wanneer een stel hier komt zitten, is het besluit tot scheiden al wel genomen. Soms proef je twijfel. Dan start ik niet en adviseer ik de mensen om naar een relatietherapeut te gaan. Ze kunnen dan terugkomen als ze echt zeker weten dat ze willen scheiden.”

Individualistischer

Kremers vertelt dat het wel uitmaakt welke pet ze opzet. Als ze de rol van mediator op zich neemt – en dus de beide partners bijstaat – dan is zij neutraal en onpartijdig. Als ze één van de partners bijstaat, werkt ze als advocaat en behartigt ze de belangen van die partij. “In beide gevallen kan ik prima helpen”, weet ze. “Voor mensen die het lastig vinden om met een ander te delen, lijkt het beter om helemaal niet te trouwen”, geeft ze een wijs advies mee.

Zeker de laatste jaren merkt het team van Kremers Advocaten vaker dat mensen steeds individualistischer in een relatie zitten. “Scheiden is geen schande meer, maar wordt wél als een falen gezien. Mensen zijn steeds gelijker in een relatie komen zitten. Dat zorgt op zijn beurt wel voor meer strijd, bij gezagskwesties bijvoorbeeld. Sinds kort is bijvoorbeeld regel dat ouders automatisch samen het gezag krijgen over hun kind, ook als ze niet getrouwd zijn. Eerder was dat alleen zo op het moment dat je getrouwd was of een geregistreerd partnerschap had. Het is dus wel in ontwikkeling.”

Thea probeert met haar kantoor, waar ze één van de 3 advocaten is, zichtbaar te zijn. Dat doet ze bijvoorbeeld door het schrijven van columns in dit magazine. Daarnaast staat ze met beide benen middenin de praktijk van alledag. “Wekelijks komen er weer nieuwe dossiers bij, waarin een scheiding aan de orde is”, geeft ze aan. Ze omschrijft zichzelf als oplossingsgericht. “Scheiden doet lijden, maar werkt soms ook bevrijdend”, heeft ze door de jaren heen geleerd. “Mensen scheiden niet steeds makkelijker, zoals wel gedacht wordt. Het is voor velen een erg moeilijke beslissing, die volgt op een langere periode van twijfel en onzekerheid. Het is hierdoor dat het ook wel oplucht als de knoop uiteindelijk is doorgehakt en uitgezocht kan worden hoe ze na de scheiding verder kunnen leven.”

Kremers Advocaten
Ginnekenweg 96
4818 JJ Breda
(076) 521 07 25
info@kremersadvocaten.nl
www.kremersadvocaten.nl

Lees alle verhalen uit deze editie van Breda Business & Lifestyle hier: Magazine 11 – oktober 2023

Ook interessant

Samen verduurzamen

Duurzaamheid. Of je er als ondernemer al lang mee aan de slag bent, of het liever voorlopig op de lange baan schuift; duurzaamheidsinitiatieven zijn...

Sterren van de hemel koken met Maarten Camps

U woont in Breda of omgeving en u bent nog nóóit bij Restaurant Wolfslaar geweest? Dan weet u niet wat u mist. Het in...

Branches bundelen krachten: “Energie spat eraf!”

Het zal de oplettende lezer van dit magazine al eerder zijn opgevallen: BouwSchool Breda is een organisatie, die allesbehalve stil zit. Het spreekt dan...

TEGELTJES

In de gang van het huis van mijn ‘klein omaatje’ hingen meerdere tegeltjes. Je kon er niet omheen. Want het was maar smal in...