STRESS SLECHT? ABSOLUUT NIET!!

Meer dan 40% van de Nederlanders slaapt slechter door stress. Vervolgens gaan we er alles aan doen om die stress te verminderen en dat is nou juist wat je NIET moet doen! Het effect van stress op je slaap en gezondheid wordt namelijk niet beïnvloedt door de stress zelf, maar door hoe je DENKT over stress… Het effect dat je verwacht blijkt namelijk ook het resultaat dat je krijgt….

Vertel schoonmakers dat hun werk hetzelfde effect heeft als een sessie in de sportschool en hun overtollige lichaamsgewicht zal verminderen. Lichamelijke responsen veranderen wanneer de perceptie van mensen verandert.

Vertel mensen in een test dat ze een calorie-bom drinken en de spijsvertering zal anders zijn dan bij mensen die denken een calorie-arme shake te drinken. Het lichaam reageert dus op wat je DENKT dat je aan het drinken bent. Want in de test zit gewoon 2x dezelfde shake!

Vertel mensen dat stress slecht is voor je gezondheid en het overlijdensrisico neemt met 43% toe. Leer mensen om met stress om te gaan en ze zullen veerkracht ontwikkelen en langer leven.

Hoe het gesteld is met jouw huidige veerkracht wordt sterk bepaald door je mindset. Het is eigenlijk het verhaal wat je verteld over de tegenslagen in je leven. Is dat verhaal negatief en voel je je slachtoffer en blijf je dus ‘lijden’. Of is je verhaal positief en geef je zelf sturing aan alles na een tegenslag? Kijk… we kunnen allemaal slachtoffer worden van dingen, daar kan je vaak niks aan doen, maar hoe je vervolgens reageert…daar kan je WEL iets aan doen.

Toen mijn man een zwaar herseninfarct kreeg, had ik een keuze. Het verhaal vertellen van hoe oneerlijk dit is en klagen waarom ons dit overkomt….. of deze tegenslag aanvaarden en in de actiemodus gaan om ons leven opnieuw vorm te geven. De enorme stress die met die situatie gepaard ging, hebben we leren omarmen. We drukken het niet weg. We veranderen het gevoel van machteloosheid in een nieuwe vorm van zin geven, in actie komen, vechten voor verbetering, sterker worden. Dat heet het stress-mindset-effect: je kunt er voor kiezen om je aandacht te richten op de positieve kanten (boekentip: De Keuze van Edith Eva Eger).

Wanneer we de moed kunnen opbrengen om anders te denken over stress, gaan we vanzelf veerkracht ontwikkelen. In plaats van stress te vermijden, kan je beter leren je eraan aan te passen en ervan te leren. Als je eenmaal doorhebt dat je van stress groeit, wordt het makkelijker om elke nieuwe uitdaging aan te gaan. En de verwachting van groei stuurt een signaal naar je hersenen en lichaam: maak je klaar om iets te leren, want dit kun je aan! Dus: Choose your thoughts wisely!

Savvy training Breda
Nieuw Wolfslaarlaan 1
4854 EA Breda
0651287566
Helen@savvytraining.nl
www.savvytraining.nl

Dit is een artikel uit Breda Business & Lifestyle #13. Lees het volledige magazine hier.

 

Ook interessant

Sterren van de hemel koken met Maarten Camps

U woont in Breda of omgeving en u bent nog nóóit bij Restaurant Wolfslaar geweest? Dan weet u niet wat u mist. Het in...

Branches bundelen krachten: “Energie spat eraf!”

Het zal de oplettende lezer van dit magazine al eerder zijn opgevallen: BouwSchool Breda is een organisatie, die allesbehalve stil zit. Het spreekt dan...

TEGELTJES

In de gang van het huis van mijn ‘klein omaatje’ hingen meerdere tegeltjes. Je kon er niet omheen. Want het was maar smal in...

De bitcoin halvering is nabij, dit moet u weten

De bitcoin halvering komt eraan, een fenomeen dat het potentieel heeft om de cryptomarkt ingrijpend te veranderen. Jordy Aarssen van Six Capital legt u...