Hij vertelt het nonchalant, directeur Jaco Balemans van het Bredase bouwbedrijf Balemans. “Wij zijn lid van de landelijke vakgroep restauratie. Die telt 48 leden. In elke regio is het moeilijk om aan leerlingen te komen. Alleen hier niet.” Dat zegt veel over de manier waarop het bouwonderwijs in de regio Breda op de rit staat: de verdienste van de samenwerking tussen Bouwschool Breda en de bouwbedrijven. Daar leidt delen tot vermenigvuldigen.
Directeur Erik Colijn van BouwSchool Breda hoort het verhaal van Jaco Balemans aandachtig aan. “Sterk bouwonderwijs krijg je alleen in de regio door intensief met elkaar samen te werken” stelt hij kernachtig. Aan tafel zit behalve de al genoemde Balemans ook Floor Verdoorn, directeur Bouw van Nederlandse Bouw Unie in Etten-Leur. “Dat zijn allebei betrokken opleiders”, complimenteert Colijn ze. “Daarnaast zijn het ook ambassadeurs van wat we met elkaar in de regio doen. Daarbij draait het erom de behoeften van de klant in kaart te brengen en zaken te borgen.” Het mes snijdt dus aan twee kanten. Zo heeft Balemans een ambachtelijke timmerwerkplaats, waar drie van zijn dertig mensen werkzaam zijn. “Er kloppen ook leerlingen bij ons rechtstreeks aan. Die brengen wij naar BouwSchool Breda. We hebben afgesproken dat we samen de opleiding in de lucht houden.” Verdoorn valt hem bij: “Wij verplichten ons als bouwbedrijven om leerlingen af te nemen, ook in mindere tijden.”
LEF
Vraagstukken vanuit de regionale bouwwereld komen dus bij BouwSchool Breda terecht. “Wij kijken om ons heen wat er gebeurt en spelen daar op in” vertelt Colijn. Dat gaat nu gebeuren in de vorm van het persoonlijk ontwikkelingstraject voor bouwprofessionals LEF (Leren en Focus), dat samen met een aantal regionale bouwbedrijven is ontwikkeld. Colijn verwacht dat LEF in november operationeel is: “Het traject is bedoeld om kennis met elkaar te delen. Door dat te doen halen bouwbedrijven niet alleen het beste in hun mensen naar boven, maar maken ze ook hun organisatie én de regio sterker.
LEF staat open voor één ervaren medewerker per bedrijf. Bij voorkeur mensen met hele verschillende achtergronden: van calculator tot constructeur, van architect tot uitvoerder, van werkvoorbereider tot projectleider. Al die mensen vinden elkaar bij ons op BouwSchool Breda. Met dit soort trajecten hebben we goud in handen. Wij moeten niet op de winkel passen, maar doorontwikkelen!”
DELEN
De bouwbedrijven dragen daar graag hun steentje aan bij. Jaco Balemans merkt op dat de bouwwereld nogal conservatief is. “Dus is het zaak om elkaar uit te dagen” stelt hij. Dat ziet ook Verdoorn, die met zijn bedrijf veel meer actief is in de nieuwbouw, transformatie en service en onderhoud. Hij ziet dat nieuwe opleidingen en breder publiek aanspreken. “Wij hebben er als bouwbedrijven baat bij dat leerlingen in de bouwnijverheid blijven. Dan moet de mentaliteit goed zijn, maar is het óók zaak om continu kennis te blijven delen. Die mag je immers niet verliezen.” Door kennis en kunde te delen, kan het regionale bouwveld telkens weer laten zien hoe mooi het werk is. Vanuit deze visie is Verdoorn, één van de initiatiefnemers, nauw betrokken bij de ontwikkeling van de nieuwe opleiding Bouwmonteur, een opleiding waarvan het regionale bedrijfsleven de vruchten gaat plukken. Balemans ziet dat als een primair doel: “We moeten leerlingen enthousiast maken én houden.” Het delen van kennis en ideeën met elkaar blijft zo van groot belang. “Mensen moeten trots zijn dat ze in de bouw werken” besluit Verdoorn.
—
Lees alle verhalen uit deze editie van Breda Business & Lifestyle hier: Magazine 11 – oktober 2023