Kunt u nog zonder internet, computer en smartphone in uw bedrijf? Zo ja, dan kunt u iets anders gaan doen. Zo nee, lees dan verder! Ik neem u onze columns graag mee langs de juridische aspecten van zakendoen in de digitale wereld in 2024.
Deze keer: cybersecurity. U heeft toch goed beveiligde servers, back-ups en firewall? En een duidelijk beleid en instructies voor uw medewerkers, afspraken met uw ICT-leverancier en een noodplan voor digitale incidenten?
Toch gaat het heel vaak fout, ook bij onze klanten. Ransomware, datadiefstal, cyberaanvallen, wij zien helaas alles voorbijkomen. In 2024 heeft u 20% kans om doelwit te worden van cybercrime. Denk niet ‘dat geldt voor mij niet, ik ben niet zo belangrijk’. Dat bent u namelijk wel! Niet alleen uw data is geld waard voor cybercriminelen, maar ook uw digitale koppelingen met klanten en leveranciers. Cyberaanvallen nemen toe door de professionalisering en het gebruik van nieuwe technologieën zoals AI, 5G en social engineering.
U ontkomt er niet aan om te investeren in beveiligingsmaatregelen. Want u bent niet alleen aansprakelijk als het onverhoopt fout gaat, het kan ook boetes en business kosten.
Er zijn nu EU-regels die voorschrijven dat uw security beter en sterker moet zijn, naar mate u belangrijker bent voor het functioneren van de maatschappij. Deze NIS2-richtlijn geldt voor grote en kleine bedrijven. Het klinkt zwaar, maar dat is het gelukkig niet. Het schept een duidelijk platform en eigen verantwoordelijkheid. En, zeg nou zelf: niemand wil besmet worden, toch? Of zelf verantwoordelijk zijn voor een hack bij een klant?
Er zijn veel meer redenen om te investeren in cybersecurity. Het levert vertrouwen en loyaliteit op als u laat zien dat u security serieus neemt; dan zijn uw klanten ook veilig. Door high-end beveiliging te gebruiken bent u ook een aantrekkelijke partij voor uw prospects. En let op: niet alleen techniek is belangrijk, maar juist ook de factor mens en dus compliance!
Tot slot, een goede cybersecurity-strategie helpt om aanvallen te voorkomen en snel te reageren als het toch misgaat. Als u kunt laten zien dat u uw security op orde hebt, zijn boetes en aansprakelijkheid niet aan de orde. Aan de slag dus!
Jan Gerrit Kroon is mede-grondlegger van Blue Legal advocaten | juristen en al 25 jaar gespecialiseerd in ICT en arbeidsrecht. De combinatie mens & techniek fascineert hem mateloos.
—
Blue Legal
Verlengde Poolseweg 40
4818 CL Breda
office@blue-legal.nl
www.blue-legal.nl
—
Dit is een artikel uit Breda Business & Lifestyle #14. Lees het volledige magazine hier.