Breda’s Bourgondische Meesters: Top 5 Culinaire Kunstenaars

De woorden ‘Breda’ en ‘Bourgondisch’ worden vaak in één adem genoemd. Het is dan ook niet verrassend dat deze stad een thuisbasis is voor uitzonderlijke culinaire talenten. We geven je een kijkje in de keukens – letterlijk – van vijf culinaire meesters uit Breda. Ontdek hun inspirerende verhalen, unieke kookstijlen en de passie die hen drijft om steeds weer culinaire hoogstandjes te creëren.

culinaire

Chiara Cappellano – Maestra dei sapori

Authentiek Italië met de paplepel ingegoten

Misschien heb je Chiara en haar vader al voorbij zien komen op TikTok en Instagram, waar ze samen de authentieke samen van Italië delen in het restaurant van ‘Papino Cappellano’ Il Tartufo. Sinds dit jaar kun je de smaken echt beleven bij Il Limone. Chiara Cappellano en haar vader hebben een authentiek restaurant geopend aan de bekende Wilhelminastraat in Het Ginneken. Bij Il Limone komen alle lessen die Chiara heeft geleerd samen in gerechten die de authentieke Italiaanse keuken vieren. Maar dan wél met een moderne twist.

Chiara Cappellano kreeg de liefde voor de Italiaanse keuken met de paplepel ingegoten. Van jongs af aan stond ze elke zomer naast haar nonna in de keuken, waar ze de kunst van de Italiaanse culinaire tradities tot in de puntjes leerde beheersen. Hier ontdekte ze de geheimen van het maken van perfect pizzadeeg, de meest smaakvolle verse pasta, en haar favoriet: Parmigiana di Melanzane. Dit Siciliaanse ovengerecht bestaat gefrituurde aubergines, tomatensaus, basilicum en kaas. Voor wie deze specialiteit zelf wil proeven, is het te vinden bij Il Limone.

Elke hap van de gerechten van Chiara is een viering van de Italiaanse keuken. Veel van haar ervaringen in Italië, recepten en andere dingen in het dagelijks leven deelt zij op haar Instagram en TikTok via @chiaracappellano.

Pssst… Op dit moment zijn ze alleen geopend voor lunch, maar in de toekomst openen ze ook voor diner.

Proef de gerechten van Chiara Cappellano bij Osteria Il Limone: site

Naam: Chiara Cappellano
Leeftijd: 27
Huidig Restaurant: Il Limone, Breda

culinaire

Stefan Dirkx – Traditionele gerechten met een Stefan-stempel

”A recipe has no soul. You, as the cook, must bring soul to the recipe”

Met een indrukwekkende achtergrond in toprestaurants zoals De Swaen in Oisterwijk, La Rive in het Amstel Hotel in Amsterdam, en Chocolat in Breda, heeft Stefan Dirkx zich ontwikkeld tot een chef-kok van formaat. Sinds 2009 runt hij zijn eigen restaurant, Restaurant Zuyd, waar hij als chef-kok het keukenteam leidt.

Stefan staat bekend om zijn scherp oog voor detail en zijn liefde voor seizoensgebonden ingrediënten. Zijn fine-dining gerechten vormen een perfecte balans tussen traditie en vernieuwing, waarbij moderne technieken en authentieke smaken harmonieus samenkomen. Met letterlijk ieder ingrediënt weet hij iets bijzonders te creëren, wat elk gerecht tot een unieke culinaire ervaring maakt.

Vanaf de opening heeft Stefan gekozen voor een duidelijke koers: Franse gerechten met vaak een Aziatische twist. Stefan haalt zijn inspiratie vooral uit zijn reizen, met name naar Frankrijk en Azië, dus. Wat hij daarin wel belangrijk vindt, is dat elk gerecht een eigen unieke ‘Stefan-stempel- krijgt.

Proef de gerechten van Stefan Dirkx bij Restaurant Zuyd, site

Naam: Stefan Dirkx
Huidig Restaurant: Restaurant Zuyd

culinaire

Gijs Kemmeren – De groentebaas van Vannu

Elke groente krijgt de aandacht die het verdient

Veganistisch dineren met groenten zoals je ze nog nooit hebt geproefd. WAUW! Gijs Kemmeren staat bekend om zijn innovatieve benadering van de groentekeuken. Hij weet als geen ander hoe hij de smaken, texturen en kleuren van groenten het best tot hun recht kan laten komen. Elke hap is een smaakexplosie! Zijn gerechten zijn een eerbetoon aan de natuur, met zorgvuldig geselecteerde seizoensgebonden ingrediënten, bereid met liefde en aandacht. Of het nu gaat om artisjokken, wortel of bieten, bij Gijs krijgt elke groente de aandacht die het verdient. Op deze manier weet hij zelfs van de meest simpele groente een smaakvol kunstwerk te maken. 

Gijs kiest bewust voor lokale en biologische producten, met als doel zijn ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden. Hij laat zich inspireren door de rijkdom van het land, de omgeving en de seizoenen. Het resultaat? Culinaire gerechten die niet alleen verrukkelijk zijn, maar ook verantwoord. Echte gerechten ‘van nu’, dus! 😉

Proef de gerechten van Gijs Kemmeren bij Restaurant Vannu hier!

Naam: Gijs Kemmeren
Huidig restaurant: Restaurant Vannu

Maarten Camps

Maarten Camps – SVH Meesterkok en sterrenchef

Jarenlange ervaring – en dat proef je in elk gerecht!

Dé drijvende kracht achter Restaurant Wolfslaar in Breda: Maarten Camps! Sinds 2000 is hij hier chef-kok, en creëert hij de meest verfijnde en smakelijke (maar ook prachtige – het oog wil ook wat 😉) gerechten. Maarten maakt het liefst gebruik van de beste seizoensgebonden ingrediënten, vaak lokaal ingekocht of zelfs rechtstreeks uit de tuin van Landgoed Wolfslaar geplukt. 

Onder zijn leiding behaalde Restaurant Wolfslaar in 2005 een Michelinster, een prestatie die zijn vakmanschap voor de volle 100% bevestigt. In 2007 werd Maarten zélf bekroond met de titel SVH Meesterkok. Dit is de hoogst haalbare onderscheiding voor chefs. 

Maarten zijn gerechten staan bekend om een volwassen balans, waarin alle ingrediënten een hoofdrol spelen – geen één ingrediënt uitgezonderd. Zijn jarenlange ervaring proef je in elk gerecht; de smaken zijn verfijnd en doordacht, en hebben allemaal een ingetogen elegantie.

Naast zijn werk in de keuken draagt Maarten actief bij aan de opleiding van toekomstige chefs door gastlessen en workshops te geven. Maarten is dus niet alleen een meester in de keuken, maar ook een inspirator voor de chefs van morgen. Chapeau!

Proef de gerechten van Maarten Camps bij Restaurant Wolfslaar hier!

Naam: Maarten Camps
Huidig restaurant: Restaurant Wolfslaar

Gijs Cornelisse

Gijs Cornelisse – De Kleine Wereld

Een jonge chef-kok met grote dromen

Gijs Cornelisse is een jonge en getalenteerde chef die een indrukwekkende carrière achter de rug heeft, ondanks zijn jeugdige leeftijd van 24 jaar. Met ervaring in prestigieuze restaurants zoals ’t Jagthuijs in Ulvenhout en Meliefste in Wolphaartsdijk, heeft hij nu zijn eigen culinaire visie vormgegeven in zijn gastropub De Kleine Wereld.

Gijs heeft zijn culinaire vaardigheden geleerd en aangescherpt aan de Cas Spijkers Academie. Zijn tijd bij toprestaurants leerde hem discipline en structuur, die hij nu combineert met een frisse, creatieve aanpak in zijn eigen keuken.

In De Kleine Wereld geeft Gijs een eigentijdse draai aan bourgondische gerechten, waarbij hij gebruikmaakt van technieken en invloeden uit zowel de klassieke Franse keuken als de verfijnde Japanse en Aziatische keukens. Het resultaat? Culinaire hoogstandjes die niet alleen adembenemend worden gepresenteerd (vaak té zonde om op te eten), maar ook een verrassende smaakbeleving bieden. Zijn passie en creativiteit maken van elk bezoek aan De Kleine Wereld een unieke eetervaring die verwachtingen overstijgt. Beloofd.

Proef de gerechten van Gijs Cornelisse bij Gastropub De Kleine Wereld hier!

Naam: Gijs Cornelisse
Leeftijd: 24 jaar
Huidig restaurant: Gastropub De Kleine Wereld

Dit is een artikel uit Breda Business & Lifestyle #15. Lees het volledige magazine hier.

Ook interessant

Restaurant Wolfslaar: Michelinster en Topgastronomie sinds 2005

Wanneer je als restaurant al sinds 2005 een Michelinster mag voeren, zegt dat veel over de constante en hoge kwaliteit die je in huis...

7 vragen aan Rick – sommelier van Restaurant Wolfslaar

In de wereld van de haute cuisine speelt wijn een essentiële rol, en bij Restaurant Wolfslaar, het Michelinster-restaurant van Breda, is dat niet anders....

Een mijlpaal in culinaire perfectie

Restaurant Wolfslaar heeft op maandag 7 oktober in het MECC Maastricht voor het 20e jaar op rij een Michelinster in ontvangst mogen nemen. Een...

LOYS: Creating Happiness

Ondernemerschap zit bij Loys Nassy in het bloed. Al van jongs af aan voelde ze een sterke aantrekkingskracht tot uiterlijke verzorging. Na jarenlang ervaring...