Het grootste verhaal van Breda

Je kunt in Breda nog steeds dezelfde wandeling maken als Willem van Oranje bijna vijf eeuwen geleden. Loop over het Kasteelplein naar de Grote Kerk, door de Catharinastraat met zijn hofhuizen of door het Valkenbergpark. Het kasteel was er toen ookal, maar dat was toen nog een schitterend sprookjespaleis. Schitterend was ook de entree van de jonge erfgenaam van de Bredase Nassaudynastie. Zijn vergulde koets was het pronkstuk van een lange kleurrijke optocht. Beleef ‘Het grootste verhaal van Breda’.

Willem van Oranje is de schakel tussen Breda en het huidige koningshuis. Daarom is de geschiedenis van de Bredase Nassaus niet alleen belangrijk voor de stad, maar voor alle Nederlanders en Vlamingen. Het huwelijk tussen Johanna van Polanen en Engelbrecht van Nassau, een elfjarig Bredaas meisje en een Duitse graaf, was het begin van een groot verhaal dat nog steeds verder gaat.

Stedelijk Museum Breda

Toen koning Willem Alexander vorig jaar het gerenoveerde Kasteel van Breda opende, heeft hij misschien nog even gedacht aan Hendrik III van Nassau. Als rechterhand van keizer Karel V was Hendrik III onvoorstelbaar rijk én invloedrijk. Hij maakte van Breda een moderne vestingstad met Europese allure. Met een beetje goede wil kun je hem ook zien als de vader van de Bredase gastvrijheid. Hij leerde de inwoners om zijn belangrijke gasten feestelijk en hartelijk te ontvangen.

Vanaf de zomer heeft het grootste verhaal van Breda een vaste plaats in Stedelijk Museum Breda. Er is vijf jaar aan gewerkt en dat zie je er ook aan af. Kosten noch moeite zijn gespaard met eigentijds design, interactieve beeldschermen en een leuke familielijn. In de eerste ruimte gaat het over het leven op het Kasteel. De oesterschelpen hebben echt bij de Nassaus op tafel gestaan en de prachtig geïllustreerde boeken komen uit hun bibliotheek.


Daarna loop je een oude plattegrond van de stad binnen. Met een antiek model van de toren van de Grote Kerk (met carillon!) en een geschilderd stripverhaal over een wonderhostie. Dan beland je in de Tachtigjarige oorlog. Centraal staat het beroemde Turfschip en je ziet ook de kaart van de belegering van Breda, een van de hoogtepunten. Ten slotte kom je in een ruimte met bouwfragmenten van het Kasteel van Hendrik III en een film over de belangrijkste Nassaumonumenten in de stad.

Dat is ook de bedoeling van de tentoonstelling van het grootste verhaal van Breda. Dat bezoekers vanuit het museum de monumenten van de stad ontdekken, zoals de Grote Kerk, het Begijnhof. En onderweg gaan winkelen of ergens iets eten of drinken. De komende jaren wordt het Nassauverhaal verder verbonden met West Brabant en Vlaanderen. Daarmee komen ook Bergen op-Zoom, Diest, Mechelen en Antwerpen in beeld. Zo kunnen we deze spectaculaire bloeitijd van Brabant opnieuw beleven.

Voor meer informatie en tickets: stedelijkmuseumbreda.nl

Lees alle verhalen uit deze editie van Breda Business & Lifestyle hier: Magazine 12 – december 2023

Ook interessant

Saskia van Erven – Een reis van hoofd naar hart

Na een studie economie en het runnen van een sustainable modelabel, koos Saskia van Erven (42) ervoor om steeds meer te gaan ondernemen vanuit...

Een geel-zwart hart

Wat heb ik afgezien! Op de dag dat NAC promoveerde naar de Eredivisie. Vol goede moed en met voldoende vertrouwen begaf ik me naar...

Zeg me alsjeblieft nooit meer hoe slim ik ben….!

Heb jij ook zoveel verschillende generaties op de werkvloer rondlopen? En worstel jij ook met de vraag hoe je je mensen gemotiveerd kunt houden...

Hoe zorg je voor een prettige werkomgeving?

In tijden van arbeidskrapte is het binden en boeien van medewerkers een uitdagende taak. Carlo van Overveld, mede-eigenaar van A Brand New Day en...