“EEN TWEEDE OF DERDE GYM IN EEN ANDERE STAD IS TROUWENS OOK NIET ONDENKBAAR.”

Breda is het allerleukste plekje om te wonen. Maar er zijn natuurlijk veel meer mooie plekken op de wereld. Kwok-Leung Tsang (38), Dorian van der Mullen (28) en Mark van Dongen (44) hebben hun hart verloren aan Cambodja. Kwok en Dorian wonen allebei in Siem Reap en Mark werkt vanuit Nederland, wat óók zo zijn voordelen heeft. De ondernemers vertellen met veel passie over hun onderneming ‘Kingdom Fight Gym’ in Cambodja.

Kwok-Leung Tsang is geboren en getogen in Breda. “Het kriebelde altijd al om in het buitenland te wonen en te werken”, begint hij te vertellen. “Ik wilde carrière maken, want dat vond ik toen heel belangrijk. Na mijn studie kreeg ik de kans om in Singapore te gaan werken voor een Belgisch engineeringsbureau in automatisering. Ik vond dit in eerste instantie fantastisch, want met mijn Aziatische roots is het niet gek dat die kant mij altijd al getrokken heeft. Tóch haalde ik geen voldoening uit mijn carrière in Singapore. Mijn dromen gingen veel verder dan dat. En toen raakte ik aan de praat met een oude bekende van mij, Mark van Dongen.”

Gedeelde passies
“Met Mark werkte ik destijds samen”, zegt Kwok. “Hij werkte in een internationaal voedingsmiddelenbedrijf in Oosterhout en ik liep daar stage. We konden gelijk al goed met elkaar overweg en kwamen erachter dat we veel passies met elkaar deelden. Zo houden we allebei van reizen én van (vecht)sporten. In die tijd deden we allebei aan Taekwondo en zo is het balletje gaan rollen”, vertelt de ambitieuze ondernemer.

Zoektocht naar een droombaan
“Van chef-kok naar tandtechnicus, van ondernemer naar supply chain manager en Teakwondo leraar. Mark had een jarenlange zoektocht naar zijn droombaan. In 2011 veranderde dit toen hij zijn passie voor reizen de ruimte gaf, zijn backpack pakte en een enkeltje naar Kathmandu boekte. Zonder plan reisde hij negen maanden lang door Laos, Vietnam, Thailand, Myanmar en Cambodja. Tijdens deze reis heeft Mark zich ingezet voor ontwikkelingshulp en hier zijn een aantal puzzelstukjes in elkaar gevallen. Mark wilde namelijk werken vanuit zijn passie”, legt Kwok uit. “We hadden allebei de droom om een sportcentrum op te zetten. In eerste instantie had ik Myanmar voor ogen, maar Mark had al wat contacten in Cambodja. We besloten dan ook om ons hier te vestigen. Nederlanders kennen voornamelijk kickboksen of Muay Thai, maar Kun Khmer is een onderbelichte vechtsport. Hoe gaaf zou het zijn als we een sportschool kunnen oprichten om toeristen kennis te laten maken met het land én met de sport? Het was toen nog een globaal idee en er waren nog geen concrete stappen gezet. Twee jaar later besloten we: het is nu of nooit en zo werd in 2018 Kingdom Fight Gym opgericht.”

Uitbreiding van het team
“Na een tijdje zijn we Dorian tegen het lijf gelopen. Dorian kwam ook uit Breda en kwam bij ons trainen als klant. We trainden veel samen en hadden al snel een klik. Dorian dacht mee over wat we nog meer konden doen met Kingdom Fight Gym, en zo kwam het idee om sportreizen aan te bieden” legt Kwok uit. “Dat klopt”, gaat Dorian verder. Ik ben ruim drie jaar geleden voor het eerst in Cambodja aangekomen. Ik ging op bezoek bij een goede vriend en sindsdien ben ik verliefd op het land en op de mensen. Dit was voor mij gewoon een vakantie en ik ben toen teruggegaan naar Nederland. Ik kon Cambodja niet loslaten. Na het afronden van mijn masterscriptie dacht ik: en nu? Ik was toen freelancer in digital marketing. Ik hielp bedrijven met groeien door middel van het inzetten van onlinemarketingkanalen. Ik kon mijn werk op afstand doen dus ik dacht: weet je wat, ik ga gewoon naar Cambodja en dan zie ik wel wat er gebeurt.”

Meer dan een sportschool: Stichting Youth matters
Dorian: “Sport verbindt mensen. Dit is dan ook de headliner van onze gym: ‘Sport Connects’. Daarnaast is de sport ook de verbindende factor binnen onze entiteiten. Naast de gym runnen we namelijk een stichting, een sportmerk en een reisorganisatie. Voor sommige mensen is het lastig voor te stellen, maar de jeugd heeft hier gewoon veel minder kansen dan in Nederland. Het verschil tussen rijk en arm is enorm groot”, legt Kwok uit. “Naar mijn idee gaan op de mat alle maskers af. Dan is iedereen gelijk. Het maakt dan niet meer uit waar je vandaan komt”, vult Dorian aan. “De vechtsport brengt je heel ver: het helpt je met het zetten van doelen, het draagt bij aan een gezonde levensstijl, maar het leert je ook discipline, respect en doorzettingsvermogen te hebben. Veel mensen hier vechten omdat het noodzaak is, om geld binnen te halen”, geeft Kwok aan. “Wij hebben daarom een stichting opgezet; ‘Youth Matters’. Met de stichting willen we de gemeenschap begeleiden in de vechtsport om hun kwaliteit van leven te verbeteren door kansen te creëren. Andy Souwer en Ernesto Hoost, twee Nederlandse vechtsporters, zetten zich in als ambassadeur van de stichting. Samen met hen hebben we een sportdag in Nederland georganiseerd om geld in te zamelen voor de stichting. En met succes!” “Vanuit Nederland richt Mark richt zich voornamelijk op deze stichting. Hij heeft ervaren dat de sport bestaat uit wederzijds respect, verbinding, doorzettingsvermogen en het doorbreken van een sociaal isolement. Dit heeft in combinatie met zijn ervaring in ontwikkelingswerk geleid tot een missie: een grote groep jongeren bewust maken van hun positie op aarde. Dit past bij het wereldbeeld van Mark; iedereen heeft recht op een menswaardig bestaan”, vertellen Kwok en Dorian.

“Vechtsport brengt je heel ver”

Hun sportmerk KLAHAN
“Ondertussen hebben we ook ons eigen sportmerk; KLAHAN. In Cambodja is er geen lokaal sportmerk, dus hebben we dit zelf opgezet. Dan hebben we onze gym altijd goed gevuld met goed materiaal. KLAHAN is een Cambodjaans woord met veel lading. Het betekent lef, moed en dapperheid. Het dragen van dit merk geeft je vertrouwen en comfort. We zijn bezig met het drukken van T-shirts en sportbroekjes met een grafisch ontwerp van het woord. Daarnaast zijn we bezig met onze eigen KLAHAN bokshandschoenen.”

KFG Travels
“KFG Travels is in het leven geroepen om mensen in aanraking te laten komen met Cambodja, de verborgen pareltjes van het land en met de vechtsport Kun Khmer. Dit doen we op een actieve manier, maar toch toegankelijk voor iedereen. Onze Ambassadeur Ernesto is trouwens ook bij onze officiële opening geweest om onze eerste sportreis te hosten. Gaaf, toch?”, vertelt Kwok enthousiast. Onze gym is de fundering en hier hangen al deze onderdelen onder.”

Breda zit in ons hart
“Een deel van ons hart zal altijd in Breda blijven, maar in Cambodja wonen is gewoon veel interessanter. Er komen zóveel toffe uitdagingen op ons pad. In Nederland staat je agenda altijd vol. Dat is hier gewoon minder. Niks moet. Het lijkt er zelfs op dat we hier meer dingen doen, maar minder druk zijn”, vertellen Kwok en Dorian. “Ik hou altijd in mijn achterhoofd dat ik terug naar Nederland kan gaan wanneer ik wil. Een aantal weken in het jaar ben ik altijd terug. Ik heb het ‘afscheid’ daarom ook nooit gezien als een écht afscheid. We gaan veel bij familie op bezoek en dan zorgen we ervoor dat we zoveel mogelijk tijd met elkaar doorbrengen. En weet je wat het gekke is? In Nederland zien mensen die 20 minuten van elkaar vandaan wonen elkaar jaren niet. Nou dan zie ik mijn familie nog vaker”, vertelt Dorian verbaast. “Het is zoveel makkelijker met de technologie van tegenwoordig. Er is bijna geen dag dat ik mijn familie niet spreek. Even een belletje, appje of fotootje. Ik heb het gevoel dat ik mijn familie meer spreek dan ooit!”, vult Kwok aan.

Dream big
“We dromen groot en hebben nog steeds groeiplannen. Het lijkt ons zo ontzettend gaaf om KFG Travels verder uit te rollen en een heel grote sportreis te organiseren die door verschillende landen gaat en waar je in aanraking komt met verschillende lokale vechtsporten. Daarnaast willen we de enige zijn met een lokaal sportmerk. Hoe gaaf zou het zijn als dit het nationale merk wordt? Een tweede of derde gym in een andere stad is trouwens ook niet ondenkbaar.”

 

Ook interessant

Jaco Balemans: ‘Mijn werk is mijn hobby’

Er zijn ondernemers die niet uit de media weg te slaan zijn. En er zijn ondernemers die liever op de achtergrond blijven. Tot die...

Hap&Tap Magazine: Printmedia in een veranderend Landschap

De Bredase broers Michel en Marc Neuféglise runnen samen al 18 jaar het blad Hap&Tap Magazine. Hierin zetten ze horecabedrijven en leveranciers uit Brabant,...

Technische Unie toont zijn groene gezicht

Duurzaamheid. Daar moet je niet te veel over nadenken: dat moet je gewoon dóén. Technische Unie maakt dat graag een stukje gemakkelijker. Als onderdeel...

Koper staat centraal bij goede ICT-inkoop

Je moet maar durven. Een traditioneel proces zodanig transformeren, dat daardoor een hele nieuwe discipline ontstaat. Chris van Rooij en Paul van Oers deden...