Het gaat goed met BouwSchool Breda. De doelstelling om regionaal, duurzaam, dekkend en kwalitatief hoogstaand bouwtechniekonderwijs te bieden wordt op alle fronten waargemaakt. De groei gaat zelfs zó hard, dat het Bouw en Techniek Centrum Breda zo langzamerhand te klein begint te worden. Directeur Erik Colijn steekt voor de komende jaren zijn ambities niet onder stoelen of banken: “Alles van ruwbouw tot afbouw op één locatie, onder één dak!”
BouwSchool Breda is anno 2020 actief binnen de gehele onder- wijskolom. Van VO via MBO en HBO tot zij-instromers: ze worden allemaal op maat bediend. Bouwteam, dat zich op het HBO richt, is de meest recente aanwinst en maakt daarmee het plaatje compleet. “Wat wij willen is een excellent opleidingsbedrijf zijn en dat zijn we ook”, stelt Erik Colijn met gepaste trots. “We willen onderscheidend zijn én meerwaarde bieden voor onze partners. Wij willen topkwaliteit bieden en dat doen we door middel van vier pijlers. Dat zijn: het beste uit jezelf halen, word een échte vakman, leer in de beste omgeving én – ook niet onbelangrijk – professionele opleidingsbedrijven helpen jou.” Al die pijlers werpen hun vruchten af.
Samenwerking
Colijn vertelt dat BouwSchool Breda veel investeert in relaties met toeleverende scholen. “Daar klankborden we mee, proberen we vroegtijdig potentie te signaleren. We kijken naar wat wél en niét kan. Dat vraagt flexibiliteit.” Die wordt ook gewaardeerd. “Zeker. Bouwend Nederland draagt dit een warm hart toe. Er is aandacht voor de leerling, persoonlijke begeleiding. We kennen een unieke samenwerking met Curio, waarin we elkaar versterken.” Colijn droomt ervan om ook de installatie- en elektrotechniekbranche bij de samenwerking te gaan betrekken. “Dat is een droom: álles op één plek. We hopen met elkaar die droom over drie jaar werkelijkheid te hebben gemaakt.”
Zij-instromers
Er worden momenteel zo’n 500 jongeren opgeleid op het Bouw en Techniek Centrum Breda. Daarnaast zet BouwSchool Breda dus ook nadrukkelijk in op zij- instromers, vanaf 23 jaar. “Dat zijn statushouders, maar bijvoorbeeld ook mensen vanuit andere branches.
Er is voor iedereen die graag met zijn handen werkt plek, ook als je 35 of 40 bent geweest. Die groep groeit gestaag, omdat we daar maatwerk-trajecten bieden. Daar bereiken we zelfs de landelijke televisie mee: het programma ‘Je kan het maken’ van RTL4.” Colijn hoopt jaarlijks zo’n 25 tot 30 zij-instromers te kunnen binden. BouwSchool is bovendien het regionale loket voor Leven Lang Ontwikkelen. Er is ook warme aandacht voor duurzame inzetbaarheid en er worden zelfs keuzedelen ondernemerschap aangeboden.
HBO
Op verzoek van het regionale bedrijfsleven is BouwSchool Breda óók een rol in het HBO onderwijs gaan spelen. Colijn: “Wij wilden het op onze manier gaan doen, dus in de vorm van een partnership, een unieke samenwerking. We zijn met twee directeuren van regionale bouwbedrijven en Bouwend Nederland met Avans gaan praten, namens de 160 regionale bouwbedrijven. Uiteindelijk zijn we de minor bouwtechnische bedrijfskunde in co-creatie gaan vormgeven. Dit initiatief draagt de naam Bouwteam. We zijn met 35 studenten in Tilburg gestart. Inmiddels is er een wachtlijst. We zijn Bouwteam begonnen met de medewerking van 12 bouwbedrijven. Dat zijn er nu al 29. We merken dat we hiermee ook architecten en constructeurs aanspreken en die kunnen verbinden aan ons centrum. We groeien daar als partner van Avans verder in door. Inmiddels heeft ook Hogeschool Rotterdam al bij ons aangeklopt. Daar hebben we een minor Bouwmanagement mee ontwikkeld, die nu gaat draaien. Wat ons betreft houden de ambities daar zeker niet bij op.”